mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pieprz, mieszamy, chwilę dusimy i ściągamy z ognia. Do garnka dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy, w razie potrzeby całość doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni . Żaroodporną formę natłuszczamy masłem i na dno wylewamy i rozprowadzamy 4 łyżki wody ze szpinaku. Trzy pierwsze(...)minut (w połowie czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i dopiero zabieramy się za krojenie. Smacznego! Artykuł Lasagne ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong. Całość komponuje się znakomicie. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Składniki: 1 brokuł, 6szt pomidorów suszonych w oleju, 1 filet z kurczaka, 50g sera fety, 1 duża cebula, 200ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki, 200g makaronu penne np. rurki Olej do smażenia, Sól, pieprz do smaku. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami(...)olej i szklimy cebulę, następnie wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy aż kurczak nabierze złotego koloru. Do usmażonego kurczaka dodajemy wcześniej ugotowany brokuł, pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Do śmietanki dodajemy mąkę i wlewamy do brokułu, gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu śmietanowego
Księga-SmakuJeszcze gorące buraczki polewam winegretem i odstawiam na pół godziny. Buraki stają stają się lekko kwaśne. Takie właśnie lubię. Potem już wystarczy je ułożyć na talerzu przystrojonym sałatą i feta. Na koniec kruszę orzechy i polewam resztą winegretu przed podaniem. Prawda, że to prosta sałatka? Sałatka z pieczonych buraków 4 porcje Składniki: 500 g buraków 2 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka soli morskiej, grubo ziarnistej 100 g miksu sałatkowego 50 owczego sera typu feta 30 g włoskich orzechów Winegret 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka cytryny 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą i posyp solą morską. Wstaw do piekarnika
codojedzeniasosem z oliwy, cytryny, octu balsamicznego i ziół. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie tortellini u mnie z bazylią i ricottą 1 opakowanie sera feta 3/4 szklanki słonecznika Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 - 2 łyżki octu balsamicznego zioła: prowansalskie lub mieszanka oregano, bazylia, suszony koperek 1. Brokuła gotujemy(...)Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fetę kroimy w kostkę, słonecznik prażymy na suchej patelni. 2. Do miseczki dajemy składniki na sos, mieszamy. 3. Do miski dajemy brokuła, tortellini, fetę i uprażony słonecznik. Polewamy sosem i gotowe. Smacznego
kruche babeczkiSałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różyczki i ugotować je al dente. Ugotowane przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać jogurt oraz majonez. Sos przyprawić solą i odrobiną cukru. Wymieszać. Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni(...)Warstwy sałatki (od spodu): brokuł pomidory (przyprawić solą oraz pieprzem) pierś z kurczaka kukurydza feta sos czosnkowy płatki migdałowe Etapy składania sałatki
Ugotowaćpowinna zrobić się szklista i lepiąca. Kiedy ziemniaki z pomidorami będą gotowe połącz je z cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Do naczynia przełóż mleko, jajka, namoczone grzyby, połowę sera feta i gałkę muszkatołową. Zblenduj całość na gładką masę. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na spód naczynia przełóż połowę warzyw z garnka, przykryj to połową bakłażanów i zalej połową masy(...)jajeczno-grzybowej. Następnie znowu ziemniaki z pomidorami, bakłażany, masa jajeczno-grzybowa i na koniec połowa pokruszonej fety. Wstaw naczynie do piekarnika na godzinę. Nie krój od razu, bo zapiekanka będzie zbyt luźna. Odczekaj około 30 minut z podawaniem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro
wiecejwarzyw.plskładników otrzymałam 2 zapiekanki w naczyniu ze zdjęć. Conchiglioni (muszle) nadziewane szpinakiem i fetą 300 g makaronu muszle 600 g mrożonego szpinaku 500 ml przecieru pomidorowego 270 g sera feta ((1 opakowanie)) 200 g śmietany 18 % ((1 opakowanie)) 30 g tartej mozzarelli ((lub żółtego sera)) przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, suszone pomidory(...)bazylią i czosnkiem, bazylia Makaron ugotuj al dente i następnie odcedź. Szpinak włóż na suchą patelnię i podgrzewaj do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodaj pieprz, sól i odrobinę oleju. Ser feta pokrój w małe kawałki i dodaj do szpinaku na patelni. Na koniec dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Przecier pomidorowy przelej do miski i dodaj
Przepisy na widelcuodrobiny ostrej papryczki. - 1 cebula, ząbek czosnku - 75 g masła - 150 g boczniaków - ser, najlepiej 50 g sera paneer i 75 g sera feta, ale można użyć samej fety - 30 ml wody - 1 pomidor Przygotowanie: 1) Gotujemy ryż do miękkości. 2) W jakimś sporym rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na rozgrzane masło(...)minut, do miękkości, od czasu do czasu mieszając. 6) W międzyczasie paneer kroimy w drobną kosteczkę. Gdy zawartość rondelka będzie już gotowa, dorzucamy kostki sera paneer, a fetę wkruszamy. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody, chcemy aby całość miała raczej płynną konsystencję. 7) Podajemy z ryżem
Roślinożerni urlopowiczeczęsto modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki kukurydzianej szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego, zmieliłam w maszynce do mięsa(...)zmielonych ziemniaków wkruszyłam ser feta (użyłam półtłustego w kostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei w trakcie wyrabiania można dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam
Waniliowe Improwizacjetowarzystwie dodatkowych składników i tradycyjnego dressingu smakuje po prostu przepysznie 😍 Składniki (1 porcja): 50 g kaszy gryczanej niepalonej (Intenson) 2 garście miksu sałat 2 ugotowane buraki 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki Sriracha przyprawy z chili (Intenson) 1 łyżka miksu nasion (Intenson) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)stosunku 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Do miski przełóż sałatę, dodaj lekko ostudzoną kaszę, pokrojone w kostkę buraki, przekrojone na pół pomidorki i posyp serem feta. Dodaj także posiekany szczypiorek. Sałatkę polej dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, musztardy i syropu klonowego
Zdrowie na języku :PPolecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania szpinaku baby 2-3 czerwone cebule 4 łodyżki selera naciowego 300 g boczku wędzonego 1 szklanka uprażonego słonecznika 1 opakowanie sera feta kilka suszonych pomidorów 2 pęczki szczypiorku Sos: 4 łyżki majonezu u mnie Hellmanns babuni 5-6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz(...)Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy na patelni. Odkładamy do wystudzenia. Szpinak myjemy, selera naciowego kroimy w kostkę, tak samo fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w paseczki. 2. Przygotowujemy sos: Do miseczki dajemy majonez, miód, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3.Na spód miski dajemy szpinak, następnie selera naciowego
kruche babeczki