feta - 6903 przepisów (strona:79/461)

Sałatka z grillowanym kurczakiem 201

SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny)  sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka(...)lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta

CynamonemPoOczach
Zapiekanka z makaronem z cukinii i szpinakiem 119

makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety.  Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół(...)wody. Szpinak umyć, odkroić łodyżki. Liście posiekać w średniej wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać i chwilę

Czerwony Gupik
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 152

słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych.       2 buraczki upieczone do miękkości w piekarniku (około godziny) 50 g serka feta garść pestek dyni styryjskiej solonej lub zwykłej garść rukoli (opcjonalnie)   sos 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiasta łyżeczka miodu(...)kawałki. Na płaski talerz rozsypujemy rukolę, chociaż można pominąć ten składnik. Na to układamy buraczki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, lekko je solimy i pieprzymy. Całość posypujemy rozkruszonym serem feta, pestkami dyni i polewamy sosem

Jadło i czytadło
Warstwowa sałatka z brokułami. 544

dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,  Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Ser feta kroimy w kostkę. płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Przygotowujemy sos - mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. W szklanej salaterce (oczywiście nie jest to konieczne(...)sałatka najlepiej się prezentuje) układamy kolejno połowę brokułów, pomidory, kukurydzę, kurczaka, znów brokuły i ser feta. Polewamy wszystko sosem i posypujemy płatkami migdałów. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pieczona fasola w sosie pomidorowym 131

świeżej bazylii. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę. 4. Po godzinie ściągamy folię aluminiową i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. 5. Upieczoną ciecierzycę podajemy z pokruszonym serem typu feta i świeżą bazylią. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 313

minut w 180 stopniach. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w mniejsze kawałki. Na tarte wyłożyć szpinak, następnie pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem. Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso(...)piec 20 minut w 180 stopniach 6. Wymieszać wszystkie składniki na sos i dopraci solą i przeprzem 7. Na tartę wyłożyć szpinak 8. Wyłożyć kolejno pokrojone pomidorki i ser feta 9. Całość zalać sosem i posypać startym serem 10. Piec kolejne 20 minut w 180 stopniach 11. Udekorować listkami bazylii Poprzedni 1 z 11 Następny Artykuł Tarta

KuchniaWeDwoje.pl
Greckie kotlety cukiniowe 112

burgerów. Greckie kotlety cukiniowe Składniki: 12 sztuk 250 g zielonej cukinii 3 gałązki mięty 2 duże jajka 100 g mąki sól i pieprz do smaku 150 g greckiego sera feta sól i pieprz do smaku ghee do smażenia Do podania 200 ml greckiego jogurtu 1 czerwona cebula 1 lyżka przyprawy zaatar, tutaj przepis Cukinię zetrzyj na tarce o dużych(...)oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Feta zgnieć widelcem i dodaj do cukinii. Pokrój miętę. Wbij jajka, wsyp mąkę, posól i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Rozgrzej ghee na patelni i smaż średniej wielkości kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Smaż w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się równo zrumieniły. Ugotuj bulgur na sypko. Dopraw jogurt zaatar

codojedzenia
Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego. 132

jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :) Składniki: 1 dojrzałe awokado 10 dag sera feta tłustego 5 dag sera żółtego 2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika zioła prowansalskie według uznania kilka kropli soku z cytryny Wykonanie:  1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy(...)pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę

Izabelawkuchni
Trotilla ze szpinakiem 103

świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie, a feta się rozpuści- oczywiście mieszam ciągle. Tortillę smaruję serkiem śmietanowym i nakładam na niego szpinak z patelni (odsączam

MojaQchnia.pl
SAŁATKA W MUSZLACH 198

oliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego  kilka pomidorków koktajlowych  1/2 opakowania sera feta sól,pieprz przyprawa do gyrosa czosnek oraz oliwa z oliwek  Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin(...)lodówki.Podsmażyć  parę minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę wymieszać,dodać niewielką ilość oliwy z oliwek,ząbek czosnku ,pieprz i ewentualnie niewielką ilość soli ( tutaj uważać bo ser feta

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem z kurczaka. 165

zapytam, czy lubicie szpinak, bo ja uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni. Zapraszam :) Składniki: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku około 20 dag sera feta ( półtłustego ) olej do smażenia 30 dag fileta z kurczaka pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania 2 łyżeczki czubrycy białej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ser feta i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy. 2. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, następnie smażymy

Izabelawkuchni
Sałata z buraków i fety 101

. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi jak i również szybko znika w wersji solo. Możecie ją posypać orzechami włoskimi. Pycha! 4 ugotowane/ upieczone buraki (średnie) (*) 1 opakowanie sera feta (270g) 3-4 łyżki oliwy 5-6 łyżek octu/soku z cytryny pieprz  Buraki należy pokroić w kostkę lub tak jak ja - w plasterki, a następnie na kilka części(...)Lubię używać mojej szatkownicy .) Fetę pokroić w kostkę i dodać do buraków. Całość wymieszać z oliwą oraz octem i doprawić do smaku. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. (*) Możecie użyć buraków marynowanych i wtedy zrezygnować z octu/soku z cytryny. Sałatka powinna być dość kwaśna. Ja uwielbiam buraki pieczone - klik , ponieważ takie lubię najbardziej

Di gotuje
Tortellini na obiad w sosie pomidorowym 198

przyrządzić ze świeżych pomidorów ale u mnie zimą królują krojone z puszki. Tortellini na obiad Składniki: na 4 porcje 1 kg gotowego tortellini, świeże 100 g owczego sera feta 20 zielonych oliwek 100 g szpinaku 2 puszki pokrojonych pomidorów, 2 x 400 g 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki utartego parmezanu sól i pieprz(...)tortellini w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ułóż na półmisku. Gorący sos wymieszaj ze szpinakiem i oliwkami. Polej makaron i lekko przemieszaj. Całość posyp płatkami parmezanu i pokruszonym serem feta.     The post Tortellini na obiad w sosie pomidorowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka brokułowa z fetą 259

możecie zrobić wg uznania:) Zamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe 1 op. sera feta 1-2 łyżki majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku pieprz ziarna słonecznika/płatki migdałowe Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony(...)lekko ocukrzony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Większe różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi

Smaki Na Talerzu