feta - 6903 przepisów (strona:81/461)

Sos czosnkowy na bazie jogurtu i fety 185

nawet jako sos sałatkowy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 250 gr sera feta (opakowanie) 400 gr jogurtu naturalnego (2 kubeczki) 4 ząbki czosnku Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo dokładnie zblendować na jednolitą masę. Przed serwowaniem schłodzić w lodówce. Smacznego! Nie dodajmy(...)sosu dodatkowej soli, gdyż ser feta jest wystarczająco słony i nada on sosowi leko słony smak.. Jeśli ktoś lubi czosnek można go dodać zdecydowanie więcej niż cztery ząbki Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function($){var widget = new SGMBWidget();widget.show({"id":"1","title":"Social share","options":{"currentUrl

mecooks
Omlet ze szparagami na bogato 196

można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów 3 średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry(...)dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy

My Chcemy Jeść
Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą 221

wahajcie się ich użyć! :) SKŁADNIKI (4-6 porcji) 2 łyżki szparagowego pesto z tego przepisu 1 pomidor malinowy 1 żółty lub pomarańczowy pomidor garść pomidorków koktajlowych 150 g sera feta świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz ulubiony makaron (polecam penne bądź fusilli) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe(...)połówki i dodajemy do ugotowanego makaronu. Fetę kruszymy, dodajemy pesto i całość delikatnie mieszamy. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki). Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i  podgrzać kilka minut). Smacznego

DefinicjaSmaku
Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety 258

niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli(...)ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę. Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek). Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią). Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli

Smaki Na Talerzu
RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 165

mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik 1/2 op. sera feta 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie  żółtko oraz wodę.  Zagniatamy(...)układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta 185

gorącej wody + 3 łyżeczki domowej wegety   (lub 1 l wywaru warzywnego) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania ser feta pokrojony w kostkę Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Dodać ziemniaki. Całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić(...)ognia. Na sam koniec wlać śmietanę zahartowaną w niewielkiej ilości gorącej zupy. Wymieszać. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do misek/talerzy i z wierzchu posypać serem feta. Od razu podawać.  Etapy przygotowywania zupy szparagowo-ziemniaczanej - od lewej strony: podsmażanie ziemniaków wraz z czosnkiem, gotowanie wywaru i pokrojonych szparagów, a na sam koniec zabielanie śmietaną   Pomysł

Ugotować
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 185

nadają mięsu wyrazistego smaku. 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sól Pieprz 150 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka  Rolnik Do miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, natkę pietruszki oraz kawałki sera feta. Wsypujemy bułkę tartą oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu

VioletoweKucharzenie
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą 178

pokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być(...)kupny)   Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami   Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z roszponką, papryką, serem feta, oliwkami i pomidorkami 214

będzie drogie. Niestety te przymrozki nic dobrego nie zrobiły :-(. No cóż, miejmy nadzieję, że już będzie ciepło i ładnie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 opakowanie sera feta 1 czerwona papryka kilkanaście oliwek u nas zielone kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek extra virgin 1. Roszponkę, pomidorki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę i pomidorki kroimy. Tak samo(...)feta. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skraplamy oliwą i delikatnie mieszamy :-) Sałatka idealnie smakuje z bagietką czosnkową (ja kroje bagietkę na kromki, masło mieszam ze świeżym czosnkiem i takie bagietki zapiekam w piekarniku - mnia :)). Smacznego

kruche babeczki
Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami 176

sezam do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je razem z cebulą na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.  Schab kroimy w cienkie plastry(...)rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z każdej strony. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na rozłożonym arkuszu ciasta francuskiego rozkładamy szpinak z serem feta. Na nim dokładnie układamy płaty schabu, obsypujemy go słodką czerwoną papryką. Na końcu rozkładamy przesmażone pieczarki. Całość zwijamy w ciasny rulon (wzdłuż dłuższego boku). Górę rolady obsypujemy czarnym sezamem, robimy delikatne nacięcia nożem

VioletoweKucharzenie
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 178

Placki: 1 kg ôbranych kartołfli 1 cebula 2 zōmbki 23 czosku 5 -6 łeżek mōnki pszynnyj 2 jajca sōl i pieprz ôlyj do smażynia (no chyba, że chcecie na fecie) Zōłza: 0,5 kg pieczarkōw 400 ml śmietōnki 24 (12 abo 18 %) łeżka masła klarowanego 1 łeżeczka majeranku (kajś żech widzioł, że go piyrwy mianowali majerōnek) 0,5 łeżeczki(...)ôleju, a jak sie ôzgrzeje, ponakłołdejcie po łeżce plackowego ciasta. Jak już placki bydōm ze kołżdyj strōny fajnie przibrōnołcōne 35 , to je przeciepcie na papiyrzany 36 ryncznik, żeby tyn fet w niego trocha wsiōnknōł 37 . Takego placka mogecie sie wciepnōńć 38 na talyrz, ôblołć 39 zōłzōm i… smacznego 1 znam; ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
Roladki drobiowe ze szparagami i fetą 218

drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad.   1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia   Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić(...)końcówki  po czym wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku,wyjąć,przelać zimną wodą i osączyć.  Na każdym płacie mięsa i ułożyć po 4 szparagi i kawałek fety,zwinąć roladkę.  Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa.  Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w  jajku,obtoczyć w panierce

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z botwinką 124

feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie <3  Składniki pęczek botwinki kilka liści sałaty masłowej 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g sera feta kilka truskawek Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz     Przygotowanie(...)wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż. Botwinkę wymieszałem z sałatą, polałem sosem. Na wierzchu ułożyłem szynkę, fetę i pokrojone truskawki

R'n'G Kitchen
Fritata z cukinią, pieczarkami i fetą 191

Cudo! Prościzna! Pyszne! Wystarczy kilka jajek, ulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce(...)pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała 3-4 pieczarki sól, pieprz ok 75 g fety Cukinię myjemy i kroimy na kawałki, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Warzywa umieszczamy na dnie naczynia, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy lekko ubitymi jajkami i wkładamy

Szybko Tanio Smacznie