feta - 6903 przepisów (strona:81/461)

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym 117

piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut(...)pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione. Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta

VioletoweKucharzenie
Sałatka grecka 122

leży tutaj w prostocie. Składniki: 2 pomidory, pokrojone w drobne cząstki pół zielonego ogórka pokrojonego w grubsze półplasterki pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka czarne lub zielone oliwki ser feta, pokrojony w grube plastry oliwa z oliwek mieszanka ziół: łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, szczypta czerwonej słodkiej papryki Przygotowanie: Pomidory układamy na talerzu, następnie ogórki. Posypujemy piórkami cebuli(...)oraz oliwkami. Polewamy odrobiną oliwy. Na wierzchu układamy dwa plastry sera feta, polewamy ponowni oliwą oraz posypujemy mieszanką przypraw. Smacznego

Życie ze smakiem
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 90

łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać więcej) 1-2 łyżeczki tymianku (można dać więcej) ½ główki czosnku oliwa z oliwek spora szczypta soli ser feta (dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta) 15-20 dag wędzonego boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki(...)osobnym garnku umieściłam pieczone buraki wraz z pieczonym obranym czosnkiem, dodałam mniej więcej 1,5 litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Serwowałam z grzankami z boczkiem oraz fetą. Można jeść na ciepło i na zimno. Nie martwicie się o resztę bulionu – zostanie dobrze wykorzystany

Kate's Kitchen
Czas na burrito! 148

papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego. Uwaga: unikać przypraw zawierających glutaminian sodu. Składniki na sałatkę: - sałata lodowa; - 1/2 papryki; - 2 pomidory; - 1 średnia czerwona cebula; - puszka kukurydzy; - 150g sera feta; - 2 łyżki oleju lnianego; - 1 łyżka octu jabłkowego;  - 1 łyżeczka musztardy; - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, słodka papryka, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu - do woli i do smaku(...)rwiemy na mniejsze kawałki; - umyty pomidor i czerwoną cebulę kroimy - sałatę z pomidorem i cebulką posypujemy kukurydzą z puszki (pamiętajcie aby uprzednio wylać wodę z puszki z kukurydzą); - ser feta kroimy i również posypujemy nim równomiernie sałatkę ; -  przygotowujemy sos do sałatki -  albo wykorzystujemy gotowy sos włoski, który łączymy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy

MintTaste
Pesto z czerwonych buraków 143

ząbek czosnku - 2 łyki oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - szczyptę granulowanego czosnku do smaku - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - porcję makaronu - garść słonecznika - odrobinę sera typu feta - prażoną ciecierzycę (przepis znajdziecie  tutaj ) 1. Buraka blendujemy na gładką masę. 2. Następnie dodajemy do niego parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość(...)mieszamy i otrzymujemy gotowe pesto. 3. Tak przygotowane pesto dodajemy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia na moim talerzu znalazł się również ser feta, słonecznik oraz prażona ciecierzyca. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również pesto z suszonych pomidorów oraz pesto z cukinii i anchois

Bez Cebuli
Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą 155

fasolka, opcjonalnie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach(...)można podać jak na zdjęciu lub dodatkowo z ziemniakami.   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
SAŁATKA Z FETĄ I POMIDORKAMI 155

Jeśli lubicie sałatki to mam dla Was propozycję, która na pewno Was zainteresuje 🙂 Pyszna i prosta sałatka z serem feta, pomidorkami i pestkami słonecznika. Lekka i pożywna – idealna(...)kolację lub lekki lunch 🙂 Świetnie smakuje solo, a także z pieczoną bagietką lub grzankami. Składniki: – 2 garście ulubionej sałaty – ok 100g … Czytaj dalej SAŁATKA Z FETĄ I POMIDORKAMI Artykuł SAŁATKA Z FETĄ I POMIDORKAMI pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Tarta z dynią i szpinakiem 157

pszennej 125 g zimnego masła  1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie  szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów  pieczonej dyni  Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera(...)piekarniku przez około 15 minut. W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy. Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę,  wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 155

suszonych pomidorów 1/2 liścia pory  curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta  Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało(...)drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z grillowanym kurczakiem 225

SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki na 2 osoby : szpinak rukola pomidorki koktajlowe ser feta filet z piersi kurczaka (podwójny)  sezam do posypania Składniki na marynatę do mięsa: Łyżka oleju z suszonych pomidorów (ja miałam ze swoich zeszłorocznych - polecam!) Łyżka sosu teryiaki Łyżka(...)lodówki na kilka godzin. Składniki dressingu wlewamy do słoiczka, mieszamy potrząsając energicznie zakręconym słoiczkiem, również odstawiamy do lodówki. Sałatę, szpinak i pomidorki myjemy i osuszamy. Pomidorki przekrajamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Pierś grillujemy około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie układamy na talerzu składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta

CynamonemPoOczach
Makaron gryczany z kurczakiem w pomidorach i serem feta 137

Specjalnie dla fanów makaronu gryczanego. Oto on! Z kurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2 kostki sera feta (100 g) 1 puszka pomidorów (400 g) Makaron gotujemy ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy pomidory(...)dusimy ok. 20 minut, pod przykryciem. Doprawiamy solą i majerankiem. Dodajemy makaron i mieszamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pokruszoną fetę. Można jeszcze podgrzać pod przykryciem lub zapiec w piekarniku z funkcją grilla – maksymalnie przez 5 minut. Smacznego

Kucharzyca
Papryki faszerowane masą jajeczną 125

taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką. Jak wyszło? Przede wszystkim pysznie. Pieczona, słodka papryka, słonawy ser feta, pieczona cebulka – może być cos lepszego na leniwe, weekendowe śniadanie? Składniki: 2 papryki 4 jajka kawałek sera feta 1 mała cebulka 3 plasterki szynki sól pieprz szczypiorek do posypania

Życie ze smakiem
Sałatka z fetą i ostrym sosem 147

bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy(...)Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i ostrym sosem Artykuł Sałatka z fetą i ostrym sosem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera) 144

kostkę 4 duże, dojrzałe pomidory (poza sezonem można zastąpić pomidorami z puszki) mały pęczek natki pietruszki, posiekany po szczypcie cukru, soli i pieprzu do podania: świeże pieczywo, ser feta Przygotowanie zielonej fasolki po grecku: Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebule i delikatnie smaż, aż zmiękną, ok. 7 minut. Dodaj(...)minut, aż zmięknie, a większość sosu wyparuje.  Fasolakia lathera możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, posypaną pozostałą natką, z dodatkiem świeżego pieczywa i sera feta, jeśli masz ochotę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta kanapkowa z cukinii i bakłażana 122

przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz bakłażan dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą(...)czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego

Życie ze smakiem