feta - 6903 przepisów (strona:85/461)

Sałatka z rukoli i roszponki z burakiem i sosem miodowo-musztardowym 152

pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs.  100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz  1. Buraka i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki

Szefowa kuchni
Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania 163

też zwykłego makaronu do gotowania.   Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym  pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak.  Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki i makaron. Posyp całość serem feta oraz pestkami dyni, skrop oliwą z octem balsamicznym. Smacznego

Garniec Magalie
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 344

ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć(...)szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty). Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy szklanki

Bullio
Sałatka z gruszką i fetą 134

sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć(...)sześciu salaterkach. • Gruszki obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku

To co kocham
Szaszłyczki arbuzowe z fetą 185

pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: • kilka plastrów arbuza • kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: • Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster sera i spiąć wykałaczkami. • Pokroić ostrym nożem w kwadraciki lub prostokąty. • Podawać od razu po przygotowaniu

To co kocham
Sałatka rzymska z boczkiem 172

szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora • 100 g plastrów boczku wędzonego • kawałek sera feta • oliwa • sos balsamiczny Wykonanie: • Sałatę umyć i przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać(...)oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. • Polać po wierzchu sosem balsamicznym

To co kocham
Tradycyjna sałatka grecka 170

jest wiejską, bo gospodyni wychodzi do ogrodu i robi sałatkę z tego, co pozbiera. Jest to najbardziej klasyczna wersja, czyli cebula, pomidory, ogórek, papryka, oliwki, feta i oczywiście przyprawy, bo sałatka grecka musi być koniecznie doprawiona bazylią(...)oregano, oraz dobrą oliwą i octem. Składniki na 2 porcje: • 3 pomidory • 3 małe ogórki zielone • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • kilka oliwek • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 4 łyżki oliwy • suszone zioła: bazylia, oregano • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki

To co kocham
Sałatka z pieczonej marchewki. 175

same siebie, a o ogórkach lepiej w ogóle nie wspominać, takie proste warzywo jak marchewka (odpowiednio potraktowana) może pokazać swój ukryty potencjał! Składniki:  16 małych marchewek 75 g fety 1/2 pęczka pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Marchewki wyszorować i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć na blachę lub do dużego(...)oliwą i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut - aż się skarmelizują. Przenieść do miski lub na talerze. Posypać pokruszoną fetą i posiekaną natką. Skropić octem balsamicznym

zadanie-gotowanie
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 363

Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki(...)Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Na gorącym oleju podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mrożony szpinak. Gdy się roztopi, dodajemy pokrojony w kostkę ser typu feta, śmietanę, przyprawiamy pieprzem i papryką. Solą nie, bo feta jest słona. Mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki, by zagęścić farsz. Chwilę smażymy, aż farsz będzie gęsty. I gotowe.   5. Mięso

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Tartaletki z boczkiem i jajkiem 155

porcja dla 1 osoby: 3-4 plastry domowego ciasta półkruchego - ja przechowuje je zwykle w zamrażarce i odmrażam przed samym użyciem 2 grubsze plastry boczku kilka kawałków sera feta 1/2 cebuli - małej; wymaga podsmażenia 2 jajka sól, pieprz - do smaku Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylepić je ciastem półkruchym. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i podpiekać(...)piekarnika odstawić na kilkanaście minut do wystudzenia.  Następnie wyłożyć do środka ulubiony farsz. U mnie były to: boczek - może być wcześniej podsmażony, lub nie - podsmażona cebulka , ser feta . Na to wbić po surowym jajku, ale tak aby nie uszkodzić żółtka. Doprawić po wierzchu do smaku sola i pieprzem. Foremki ponownie wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 180C

Grunt to przepis!
Kurczak zapiekany z serem feta i pesto 166

, 1 ząbek czosnku, masło do smażenia, sól, pieprz do smaku. Krok 1 Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle. Krok 2 Ser feta kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, łączymy pesto ze śmietanką. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie usmażonego kurczaka, następnie dodajemy ser feta i czosnek. Całość zalewamy mieszanką pesto

Coś bym zjadła
Sałatka z ciecierzycy, pomidorków, gruszki i sera feta 194

względu  na smak, kolor i soczystość. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (u mnie Dawtona) 15 pomidorków koktajlowych 1 dojrzała gruszka (u mnie konferencja) 1 papryka 80 g sera feta 1/2 szklanki listków świeżej bazylii 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Paprykę umyć, oczyścić(...)umyć i po przekrajać na pół. Ciecierzycę odsączyć z płynu. Gruszkę najlepiej obrać i pokroić w 1 cm słupki o długości około 2 cm, skropić sokiem z cytryny. Ser feta pokroić w małe słupki (plasterki) lub rozgnieść drobno palcami. Pokrojone składniki wymieszać z oliwą i czosnkiem niedźwiedzim. Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać listkami bazylii

Kuchcik gotuje
Burak pieczony z cukinią i serem feta 185

lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby nie jedzące mięsa mogą je również przygotować. Składniki: (dla 2 osób) 2 średnie buraki 1 cukinia 100 g sera feta 2 kabanosy (opcjonalnie) świeży rozmaryn (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 2 łyżki oliwy pieprz i sól(...)minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii. Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii, a na wierzchu

Kuchcik gotuje