feta - 6903 przepisów (strona:88/461)

Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 174

płaska łyżka cukru i soli farsz : opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 1 spora łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku 1/2 kostki sera feta 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto(...)mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy . Po środku układamy, solidną porcję farszu i zalepiamy ciasto do góry , aż utworzy dużą kulę

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kalafiorem, pomidorami i serem feta 413

serem feta. Taka sałatka najlepiej smakuje z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku. Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 2 pomidory malinowe ok. 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Kalafiora ugotować al dente we wrzącej wodzie. Przestudzić. Pokroić na mniejsze różyczki. Pomidory(...)pokroić na mniejsze kawałki. Ser typu feta pokroić w kostkę. Do miski wsypać kalafiora, dodać pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i koperek. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do warzyw dodać sos majonezowo-jogurtowy. Całość wymieszać. Sałatkę schłodzić

Ugotować
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 388

naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy na ciepło(...)Smacznego :)   Artykuł Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 296

ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag  sera fety 3 jajka 1 szklanka słodkiej śmietanki(...)formy ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem. Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą

Wanilia i Kardamon
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 174

szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Krem brokułowy 144

selera -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 brokuły  -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona)  -100 g sera typu feta  - sól, pieprz , gałka muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone(...)pozostałym bulionem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, czubrycą i pozostałymi przyprawami. Gdy krem jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze nieco odlanego wcześniej wywaru.  Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak  Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz z małym

Aromatyczne Podróże
Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i warzywami 194

jako lekkie, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. So c zysta i mięciutka pierś z kurczak a w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych i chrupiących pestek słonecznika... Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona została prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego(...)kurczaka zamarynować w oliwie wraz z przyprawami, a następnie usmażyć na patelni grillowej/zwykłej (około 6-7 minut z każdej strony). W międzyczasie pokroić paprykę w paski, ogórka oraz fetę w kostkę, a cebulę w krążki. Mix sałat przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, fetę oraz oliwki, skropić dressingiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć pierś z kurczaka i posypać uprażonymi

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z brokułem i makaronem 163

sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 2 porcje makaronu żytniego Lubella - 1/4 opakowania sera feta - 1/2 awokado - 100 g wędzonego pstrąga łososiowego - 1 zielony ogórek - 1/6 czerwonej cebuli - 1/2 małego brokuła Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie. Brokuła myjemy, gotujemy przez(...)lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej musztardy z curry W/w składniki

SMYKWKUCHNI
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 228

minut W czasie, gdy bataty się zapiekają możemy przygotować sałatkę. A gdy się upieką wyglądają tak. :) Letnia sałatka z arbuzem i fetą: ok. 300 g arbuza ok. 100 g pomidorków koktajlowych ok. 50-100 g fety ok. 200 g mixu ulubionych sałat ok. 100 g rukoli 2-3 pęczki posiekanej mięty skórka otarta z połowy cytryny 2 łyżki oliwy(...)oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, miód oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy sałaty, rukolę oraz miętę, następnie dodajemy arbuza oraz pomidorki. Na wierzch kruszymy fetę (według uznania), całość polewamy dressingiem, a na koniec ścieramy na sałatkę skórkę otartą z połowy cytryny. Gotowe! Gdy bataty są gotowe wykładamy je na talerz i polewamy ketchupem lub ulubionym

Cooking Monster
Zupa z batatów z kminkiem, z dodatkiem jogurtu i fety 134

serce i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do zrobienia   mojej dzisiejszej zupy wybrałam bataty o pomarańczowej barwie miąższu. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się ze słonymi serami. Wybrałam grecki ser feta a do tego pomidory suszone o ostrym wyczuwalnym smaku. Całość zredukowałam delikatnym greckim jogurtem. Jednym słowem... pysznie i... zdrowo   Składniki: 1 kg   słodkich batatów z pomarańczowym miąższem(...)rozpadały się. Przekładałam je porcjami do garnka i zmiksowałam blenderem.     Teraz jeszcze zagrzałam, doprawiłam do smaku solą i nałożyłam do miseczek. Na wierzchu położyłam porcję sera fety rozkruszonego i wymieszanego z gęstym jogurtem greckim. Dla zaakcentowania smaku położyłam odrobinę pomidorów suszonych...     ... a całość delikatnie oprószyłam mielonym kminkiem   Jedliście kiedyś zupę ze słodkich batatów? Jeśli

Kuchnia u Krysi
Miętowy sos z fetą 223

Lato!!! Mięta w ogrodzie rozrosłą się jak szalona... Tyle pysznych rzeczy do przyrządzenia. Dziś decydowałam się na sos miętowy z mocnym akcentem fety, świetny jako dip lub dodatek do grillowanych lub pieczonych warzyw. Składniki: 40 g świeżej mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką(...)mięty, takie, których nasz blender nie jest w stanie zmiksować na gładką masę - miętę miksujemy z wodą, octem, jogurtem i cukrem. Po uzyskaniu w miarę jednorodnej masy dodajemy ser feta i ponownie blendujemy  - po połączeniu składników skraplamy z sokiem z cytryny i mieszamy SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Orzeźwiająca sałatka z arbuza, sera feta i mięty 167

powodzeniem możecie przygotować na sezonowego grilla lub po prostu zjeść samą na lunch w upalny dzień. * SKŁADNIKI na dużą michę 1 kg arbuza (najlepiej schłodzonego) 200 g klasycznego sera feta Arla Apetina w zalewie pęczek świeżej mięty garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny 1 łyżka modu 100 ml oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Miąższ arbuza oddziel(...)skóry, pokrój w kostkę i pozbaw pestek. Miętę drobno posiekaj, Oliwki pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj fetę i wszystko delikatnie wymieszaj. Sok z cytryny połącz z miodem i zacznij powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta emulsja. Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem

Food Square
Sałatka z wędzonym łososiem i fetą. 213

zbędnych wstępów - przedstawiam sałatkę z wędzonym łososiem i fetą. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą. Składniki na 2 porcję: 1/2 opakowania mieszanki sałat 50 g sera feta 100 g łososia 2 pomidory 1 mała czerwona cebula pieprz oliwa z oliwek Sałatę(...)płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę pokrojoną w pióra. Łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą. Oliwę mieszamy z sokiem  z cytryny i polewamy powstałym sosem całą sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, Można podawać ją z grzankami. Smacznego

Miksturownik
Chłodnik z arbuza - Pikantne gazpacho z arbuza z bazylią 174

ogórki gruntowe lub 1 mały wężowy garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek papryczki chili (bez pestek) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego kawałek sera feta do posypania szczypta soli i pieprzu do smaku Pozbawionego pestek arbuza pokroić w kawałki i umieścić w malakserze z pokrojonymi w kostkę pomidorami i ogórkiem. Nie trzeba go obierać(...)najwięcej aromatu. Kawałek arbuza odłożyć pokrojonego w kosteczkę do garniszu Do malaksera dodać też resztę składników: liście bazylii, ocet balsamiczny, oliwę, czosnek i chili pokrojoną w paseczki. Nie dodawać fety. Wszystko zemleć w ciągu zaledwie ok. 10 sekund. Doprawić szczyptą soli i pieprzu do smaku w razie potrzeby Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. Podawać w szklaneczkach przybrane kawałkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Papryki faszerowane quinoą i serem feta 112

dodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie: Papryki przygotowujemy do faszerowania, czyli odcinamy górę i usuwamy nasiona. Farsz(...)robimy mieszając quinoę z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, i kosteczkami sera feta. Doprawiamy solą pieprzem i pokrojoną na drobniutkie kawałeczki kiszoną cytryną. Nadziewamy tym wszystkim papryki, wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut, chociaż tak naprawdę czas pieczenia zależy od naszych upodobań

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania