Chleb z mąki mieszanej, na drożdżach i na piwie. Na piwie ciemnym, więc mocno słodowy i aromatyczny. Nie wiem jak to się stało, ale jakoś nie zdążyliśmy zrobić z niego kanapek. Jest tak dobry, że znika z samym masłem. Piwo typu porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak tego(...)cukru. Miskę przykryjcie folią i zostawcie na noc, na 8-10 godzin, na blacie w kuchni. Nie musi stać w cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie
Karo in the KitchenDostałem właśnie z AleDobre.pl książkę Dana Leparda i Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami(...)piekarniku. Przekartkowałem póki co tę książkę, nie zagłębiałem się jakoś mocno w poszczególne przepisy, przejrzałem kilkanaście. I takie pierwsze moje wrażenie: książką jest fajnie wydana, są rzeczywiste zdjęcia upieczonych chlebów, przy jakimś bardziej skomplikowanym składaniu chleba są zdjęcia krok-po-kroku. Przystępnie i zrozumiale napisana. Spoko, podoba mi się. Na zdecydowany plus zasługuje również tłumaczenie książki. Co mam na myśli
Marder&Marder ManufactureMoja domowa piekarnia działa coraz prężniej. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk. Mój zakwas ma się świetnie. Chleby są coraz lepsze. Eksperymentuję z nowymi przepisami. Uwierzcie, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a chleb wypiekany w domu jest smaczniejszy, dłużej zachowuje świeżość i jest zdrowszy. A do tego, nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego bochenka chleba(...)temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. W DNIU PIECZENIA Do chleba potrzebujemy 350 g przygotowanego zakwasu. Resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Przyda się do kolejnego pieczenia. Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe, mieszamy i wyrabiamy na oprószonej
Smakowity Blog Kulinarnyponad czterech lat nie kupuję chleba. Denerwowało mnie, że pierwszego dnia zakupu było napuszone jak wata cukrowa, a następnego czerstwe i niesmaczne. Zafundowałam sobie maszynę do pieczenia chleba. Zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba. I trwa do dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół(...)roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały do moich możliwości. Największy problem miałam z uzyskaniem pierwszego zakwasu. Albo pleśniały, albo dawały niesamowity fetor. Po wielu próbach udało się
Weekendy w domu i ogrodzieZapach pieczonego domowego chleba według mnie porównać można jedynie z zapachem pieczonych pierniczków lub domowej szarlotki. Nie potrafiłabym jednoznacznie wskazać, który z nich jest najładniejszy. Piekę swoje chleby od ponad czterech lat w niemal każdy weekend. Zaczynałam od chleba na drożdżach, wypiekanego w wypiekaczu (maszynie do wypieku chleba). W niektóre niedziele nadal piekę chleb na suszonych drożdżach, bo maszynie wystarczą(...)godziny na wyrobienie, wyrośnięcie i upieczenie chleba. Największy sentyment mam jednak do chleba na zakwasie. Wymaga to czasu, ale przy odpowiedniej organizacji, tego czasu się nie odczuwa. Każdy bochenek ma inny smak ze względu na inny dodatek lub jego proporcję. Niebagatelny wpływ ma mąka. Podane proporcje dotyczą keksówki o wymiarach (26 x 8 x 7) cm. To baza, by ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieChleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkujacym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu. Na początku przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany(...)warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb który nie może się znudzić. Przepis pochodzi z piekarnitatter . Absolutny mój faworyt. Polecam bardzo! Składniki na 1 bochenek: °400 g zakwasu żytniego °250 g wody ( gdy mamy gęsty zakwas nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb(...)rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią
Ala piecze i gotujejakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję(...)wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie. Podczas pieczenia w piekarniku znajduje się dodatkowe naczynie z wodą
W kuchni wieczoremChleb rżany - jak to pięknie i dźwięcznie brzmi. Reż to wyraz nie tak dawno jeszcze używany, dzisiaj prawie całkowicie zapomniany. Ocalało tylko pokrewne rżysko. Rżysko to ściernisko, choć nie każde ściernisko to rżysko, jedynie to po ścięciu reżu. Reż oznacza bowiem...żyto. Tak więc poniżej przepis na chleb rżany, zawierający ponad 70% mąki z reżu, niecałe 30% mąki orkiszowej(...)smaku i aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny
Grahamka, weka i kajzerkaczosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim . Zapraszam więc was na przepis i trochę ciekawostek - np. odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb nie zawiera soli oraz wskazówki, jak zrobić tradycyjną panzanellę:) Co to panzanella i skąd się wzięła? Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów(...)dodatkiem cebuli, oliwy oraz octu. Podobno jeszcze do 1928 r. panzanella była robiona na bazie chleba i cebuli, a nie pomidorów, stąd gdy XVI-wieczny poeta Bronzino śpiewał o cebulach i ogórkach z octem i oliwą podawanych z grzankami z chleba, miał na myśli właśnie tę potrawę, a jego pieśń uważana jest za pierwszy historyczny zapis o panzanelli. O toskańskich
Chilli Czosnek i Oliwawspominałem na blogu, że jestem wielkim fanem zwykłego, prostego pszennego pieczywa. Im pieczywo bardziej tętni glutenem, tym lepiej. Ot, taki po prostu mam gust. Nie bardzo przepadam za żytnimi chlebami. Wolę te pszenne. Białe pieczywo to jest właśnie to, co lubię. Ale czasami, raz na jakiś czas, niezbyt często, nachodzi mnie ochota na zjedzenie chleba żytniego. Miewam czasami takie kaprysy(...)właśnie teraz miałem ten moment. Tak sobie pomyślałem, że mam ochotę na kanapkę z chlebem żytnim. Chleb żytni najlepiej współpracuje z zakwasem, z drożdżami raczej kiepsko. Ale jak bym zaczął robić chleb na zakwasie, to pewnie skończyłbym dobę później (taki chleb potrzebuje bardzo długiego wyrastania) i cała ochota by mi minęła. Musiałem zatem opracować jakąś sensowną recepturę na drożdżach. Dodatkowo
Marder&Marder ManufactureChleb bez mąki i drożdży Czy można upiec chleb bez drożdży? Jak najbardziej, mój chleb z ziaren jest nie tylko bez drożdży, proszku do pieczenia, ale także bez mąki. Łatwy chleb bezglutenowy, który się robi szybki i bezproblemowo. Chleb z samych ziaren ma tylu zwolenników co i przeciwników, a dlaczego? O tym w dalszej części. Łatwy chleb bezglutenowy Bezglutenowy chleb(...)takim jak chlebek watykański, to mały Pikuś. 😉 Skąd fenomen wypieku pt. watykański chlebek szczęścia ? Moim zdaniem ludzie czują się nieszczęśliwi, stąd pogoń za czymś takim pocieszającym. Jak zrobić keto chleb bez mąki? Zapraszam na przepis 🙂 Chleb z ziaren bez drożdży przepis ziarna mieszane 2,5 szklanki otręby owsiane 6 łyżek suszone owoce ( krojone) 0,5 szklanki
Dieta moja pasjaKebab w chlebie Zapraszam dzisiaj was do wypróbowania mojego przepisu na kebab w chlebie. Miałam akurat świeżutki i bardzo smaczny chleb z suszonymi pomidorami i postanowiłam nadziać go a la kebab. Chleb przekroiłam na krzyż uzyskując cztery porcje. Usunęłam ze środka nadmiar miąższu (zostawiłam go sobie do wysuszenia na bułkę tartą) a otrzymane kieszonki chlebowe nadziałam mięsem wołowym przygotowanym(...)kebab oraz surówką z kapusty i oczywiście sosem. Wyszło pysznie i bardzo polecam bo super smakuje, choć może nie wygląda PRZEPIS NA KEBAB W CHLEBIE Składniki: 1 chleb z suszonymi pomidorami lub inny surówka z kapusty do kebabu – przepis sos czosnkowy mięso: 500g wołowiny mielonej 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
Dorota Smakuje