feta - 6903 przepisów (strona:90/461)

Faszerowane jajka 180

Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado. Doprawiamy solą. Rzodkiewka z fetą Kilka rzodkiewek kroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy(...)dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie. Żółtko wyciągamy do miseczki, dodajemy makrelę, trochę jogurtu naturalnego i ugniatamy widelcem na pastę. Także

Kucharzyca
Roladki z cukinii lub bakłażanów 155

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 cukinie 2 łyżki oleju słonecznikowego 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego *** 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również pokrojonych w paski(...)Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka, ulubione przyprawy - mozarella, ulubione pesto, suszone pomidory w oliwie - wędzony łosoś, gęsty kremowy biały ser lub feta, suszone pomidory w oliwie, -  grillowane paski z piersi kurczaka, cienkie paski papryczki chili, ketchup - kremowy biały ser wieszany z drobno pokrojoną rzodkiewką, sól i pieprz do smaku Wariantów jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem 421

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wrzucić na gorącą patelnię i smażyć, aż kurczak będzie złocisty. Wystudzić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować kilka minut, nie za długo(...)czosnkowy: śmietanę wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić szczyptą soli. W salaterce układać: usmażony kurczak (na samym dole) ser feta kukurydza pomidory brokuł sos czosnkowy (na górze) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 204

mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki  1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty  jogurt naturalny natka pietruszki(...)paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody i passatą pomidorową. Zagotować, dodać pokruszony ser feta i przemieszać. Doprawić do smaku. Trzymać kilka minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji

Kuchnia Ellie
Sobotni omlet po omacku 207

pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki. W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.  Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać(...)podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .  Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry

Grunt to przepis!
Wiosenny omlet 205

wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja jest ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami. Polecam jest smaczny! Składniki: Na jedną osobę: 2 jajka wiejskie 50 g serka feta 2 małe cebule dymki ze szczypiorem 3 zielone oliwki z zalewy 1 łyżka masła garść świeżego szpinaku szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku Sposób wykonania: Szpinak płuczemy pod bieżącą(...)patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy  na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie. Zsuwamy omlet delikatnie na talerz.  Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Prosta pizza warzywna. 155

staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy fetę  w kosteczkę(...)pokrojoną w kosteczkę fetę. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata Z mojego Instagramu :   Pizza bardzo warzywna z serem feta. #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #l4l #like4like #foodporn #foodphotography #yummy #pizza Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 20 Févr. 2016 à 5h26

MODA NA BIO
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 245

arabskimi przy okazji większych zakupów, o których opowiem Wam w ramach cyklu "Moje #kuchenneskarby" , na który zapraszam już w najbliższą niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże(...)jogurtowy: 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego), 300 g jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pęczek świeżego koperku, sól do smaku 200 g fety Przygotowanie: Zagotuj garnek osolonej wody i wrzuć do niej moghrabieh. Po 5 minutach do garnka dorzuć brokuła i gotuj razem z izraelskim kuskusem przez kolejne 5-7 minut, aż oba produkty ugotują

Chilli Czosnek i Oliwa
sałatka z fetą i migdałami 1055

zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie.   Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki(...)oleju Kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić, doprawić pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Fetę delikatnie pokroić w kostkę.  Sałatę lodową pokroić, cebulę posiekać. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić. Migdały uprażyć na suchej patelni. W misce układać warstwami: najpierw pomidory, następnie cebulę, fetę, sałatę, kurczaka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa krem brokułowa z fetą 184

łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili 2 dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej(...)minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem feta, dymką i cienko pokrojoną chili. Ja jeszcze doprawiłam krem pieprzem. Podaj zupę z chlebem. The post Zupa krem brokułowa z fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Buraczane naleśniki z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem 252

szklanki mąki pszennej szczypta soli i pieprzu odrobina oleju do natłuszczenia patelni   puszka tuńczyka w kawałkach 300 g mrożonego szpinaku 80 g mrożonmego zielonego groszku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu   Upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, mlekiem i wodą gazowaną(...)smażymy naleśniki (10 sztuk). Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i groszek i dusimy aż rozmrożą się i zmiekną. Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Za pomocą małej foremki (np. w kształcie serduszka lub gwiazdki

Mienta blog
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 231

zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Zapiekana kasza ze szpinakiem, cukinią, serem feta i mozzarella 305

znudzenia. ;) Składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody ok. 100 g mrożonego szpinaku 1/2 cukinii  2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 g sera feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli  Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Ja ją zazwyczaj prażę przez(...)niewielką kostkę lub półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Zawartość patelni przemieszać, dodać cukinię i fetę, zmniejszając moc palnika. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Doprawić do smaku - solą, pieprzem, czosnkiem, chilli i bazylią. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym

Kuchnia Ellie
Chrupiące grzanki z fetą, chili i tymiankiem 140

stałego menu. Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;) 4 grzanki: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek- 10-12 gałązek * szczypiorek- pół pęczka * oliwa z oliwek- 1 łyżka(...)sól i pieprz- do smaku Pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony). Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty.  W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, c hwilkę

Kraina Miodem Płynąca
Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 183

szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki czosnku, -  słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy(...)odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach