powodzeniem możecie przygotować na sezonowego grilla lub po prostu zjeść samą na lunch w upalny dzień. * SKŁADNIKI na dużą michę 1 kg arbuza (najlepiej schłodzonego) 200 g klasycznego sera feta Arla Apetina w zalewie pęczek świeżej mięty garść czarnych oliwek 1 czerwona cebula sok z 1 cytryny 1 łyżka modu 100 ml oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Miąższ arbuza oddziel(...)skóry, pokrój w kostkę i pozbaw pestek. Miętę drobno posiekaj, Oliwki pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Dodaj fetę i wszystko delikatnie wymieszaj. Sok z cytryny połącz z miodem i zacznij powoli wlewać oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta emulsja. Dressingiem polej sałatkę przed samym podaniem
Food Squarezbędnych wstępów - przedstawiam sałatkę z wędzonym łososiem i fetą. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą. Składniki na 2 porcję: 1/2 opakowania mieszanki sałat 50 g sera feta 100 g łososia 2 pomidory 1 mała czerwona cebula pieprz oliwa z oliwek Sałatę(...)płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę pokrojoną w pióra. Łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy powstałym sosem całą sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, Można podawać ją z grzankami. Smacznego
Miksturownikogórki gruntowe lub 1 mały wężowy garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek papryczki chili (bez pestek) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego kawałek sera feta do posypania szczypta soli i pieprzu do smaku Pozbawionego pestek arbuza pokroić w kawałki i umieścić w malakserze z pokrojonymi w kostkę pomidorami i ogórkiem. Nie trzeba go obierać(...)najwięcej aromatu. Kawałek arbuza odłożyć pokrojonego w kosteczkę do garniszu Do malaksera dodać też resztę składników: liście bazylii, ocet balsamiczny, oliwę, czosnek i chili pokrojoną w paseczki. Nie dodawać fety. Wszystko zemleć w ciągu zaledwie ok. 10 sekund. Doprawić szczyptą soli i pieprzu do smaku w razie potrzeby Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. Podawać w szklaneczkach przybrane kawałkami
Sztuka gotowania w/g Samirydodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie: Papryki przygotowujemy do faszerowania, czyli odcinamy górę i usuwamy nasiona. Farsz(...)robimy mieszając quinoę z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, i kosteczkami sera feta. Doprawiamy solą pieprzem i pokrojoną na drobniutkie kawałeczki kiszoną cytryną. Nadziewamy tym wszystkim papryki, wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut, chociaż tak naprawdę czas pieczenia zależy od naszych upodobań
Quinoa Raz!sera Feta 100 g owoców czarnej porzeczki 10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony Wykonanie: Miąższ z arbuza oraz ser feta pokroić w kostkę. Owoce czarnej porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski. Do miski wkładamy warstwami arbuz(...)feta, owoce czarnej porzeczki pokrojoną mięte. Skropić sokiem z cytryny ,posypać świeżo mielonym pieprzem.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godz. Smacznego
kgwjanczewosałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika sos jogurtowo czosnkowy 2 łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Brokuł podzielić(...)małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie, schłodzić i ułożyć na półmisku na to pokroić w duże cząstki pomidor i ogórek, na to ser feta w kostkę i posypać kukurydzą. Całość polać sosem czosnkowo - jogurtowym i posypać uprażonymi na patelni nasionami słonecznika
Jadło i czytadłopomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała dymka (zielona część) feta sól pieprz A jak to zrobić: Z fasolki odciąć końce i ugotować al`dente w lekko osolonej wodzie. Bób przepłukać i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut(...)pieprzem, podsmażyć 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pomidory pokroić w paski i dodać na patelnię, wszystko razem wymieszać. Zawartość patelni wyłożyć na talerz, dodając kilka kostek fety. Całość oprószyć dość grubo pokrojoną dymką i pieprzem
Kuchnia w opałachszklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( około 0,5 szklanki suchej) 7 łyżek mąki orkiszowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sólo ,pieprz Dodatkowo: ser feta ulubiona sałata oliwa z oliwek do skropienia dania Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut . Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy(...)dzięki temu kluseczki są delikatne i miękkie. Na gotującą się wodę wkładamy łyżką cylindrycznie uformowane dwoma stołowymi łyżkami kluseczki .Gotujemy 2 ,3 minuty do wypłynięcia. Podajemy z sałatą ,serem feta i oliwą z oliwek . Pomysł na kluseczki z bloga Gotuj zdrowo – dziękuję
Ladylaura.kolację. SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki majeranku Farsz: 1 mała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą(...)kostkę. Sos: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukinii, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość 25 min w 180 stopniach
słodki bratekstare pomysły, czyli cukinia faszerowana – kiedyś z łososiem, dziś serem feta, komosą ryżową i pomidorem. Cukinia zapiekana z komosą 2 duże cukinie 100 g (lub więcej) sera feta 1 duży pomidor 100 g komosy ryżowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól do smaku Cukinie kroimy wzdłuż na połówki, wydrążamy środek z pestkami, solimy, smarujemy olejem kokosowym i pieczemy(...)minut. Komosę ryżową gotujemy w wodzie w stosunku 1:1 (1/2 szklanki komosy na 1/2 szklanki wody). Po ugotowaniu dodajemy do niej pokrojone w kostkę: pomidora i fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i pieczemy ok. 20-25 minut nie zmieniając temperatury. Farsz można posypać żółtym serem. O, i jeszcze! Były też słodkie babeczki z cukinii , a dziś w wersji
KucharzycaSposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na patelni. o,5 kg mięsa odkostnionego z udek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce do mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano
Bulliomuszę Was przekonywać, że nie ma lepszej sałatki od tej! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska 1/2 ogórka 50 gram sera halloumi, pokrojonego w plastry 50 gram sera feta 10-12 czarnych oliwek 3 łyżki kukurydzy marki Bonduelle 1/2 szklanki bobu dressing: 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli(...)obieram. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę na niej plastry sera halloumi po 2-3 minuty z każdej strony, do momentu uzyskania charakterystycznych śladów grillowania. Oliwki kroję na pół, fetę w kostkę natomiast ogórka obieram obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry. Na talerzu układam porwaną sałatę i plastry ogórka. Całość posypuję pokrojonymi oliwkami, kukurydzą, obranym bobem i pokrojoną fetą. Układam kawałki
Mango Papajaszklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu(...)sałatek, mięs, do warzyw z grilla, więc jeśli go zrobicie więcej to możecie około tygodnia przechowywać go w lodówce, w zamkniętym naczyniu. Post Sałatka z bobem, warzywami i fetą pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenPyszna, lekka sałatka z grillowanym ananasem, serem feta i krewetkami. Idealna dla osób dbających o linię oraz smakoszy pysznych, zdrowych sałatek. Składniki(...)świeży ananas dostępny 150 g sera fety, pokrojonego w kawałki 200 g piersi z kurczaka 50 g świeżych krewetek 1 opakowanie miksu sałat ciemne oliwki, pomidory koktajlowe sól, pieprz i papryka słodka i ostra w proszku
Kulinarne Fantazje Marioliśniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z kaszą jęczmienną będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej pęczak 30 szt pomidorków koktajlowych około 80 g cebuli czerwonej 1 opakowanie sera feta (około 250 g) 20 szt oliwek czarnych garstka listków bazylii około 50 ml oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszą jęczmienną(...)wystudzenia. Umyte pomidorki przekrawam na pół wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Odsączone z zalewy oliwki kroję na mniejsze kawałki. Ser feta kroję na mniejsze kawałki. Końcowe przygotowanie sałatki: Do zimnej kaszy jęczmiennej dodaję pomidorki, oliwki, cebulę, ser feta, listki bazylii rwę na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników
Uwaga Babcia Gotuje