bardzo prosta, bardzo smaczna i zazwyczaj traktuję ją jako samodzielne danie obiadowe, gdyż jest sycąca (ale nie 'ciężka'!). Sałatka: * pierś z indyka- 200 g * pomidory koktajlowe- 200 g * ser feta- 100 g * mix sałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda- 2 łyżki(...)pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso odłożyć, a tłuszcz odlać do szklanki. W międzyczasie pokroić umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing: Do szklanki z odłożonym tłuszczem wlać wodę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszone
Kraina Miodem PłynącaPyszna i szybka sałatka na różnego rodzaju przyjęcia z brokułów i fety polana sosem czosnkowym i pospana prażonymi płatkami migdałów. Składniki: 1 brokuł, 1/2 sera feta, 100 g naturalnego jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 garść płatków migdałowch. Przygotowanie: Różyczki brokuła gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ser feta kroimy w kostkę i układamy z brokułem na półmisku. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dobrze jak sos wcześniej schłodzimy i trochę się
Aga w kuchnisłyszał?) jest czystą profanacją. Ale Ci, którzy lubią zupy, na pewno polubią tę prostą i szybką do przygotowania zupę marchewkową. Potrzebne nam będą: 5 marchewek, 2 cebule, 100 g fety, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przepis: Obrać marchewkę i pokroić na grubsze kawałki. Umyć i drobno pokroić cebulkę. Zostawić sobie jej niewielką część do posypania już gotowej zupy(...)szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 10 minut (a jeżeli trzeba, to dłużej aż marchewka zmięknie). Zmiksować zupę dorzucając do niej fetę. Można zostawić sobie odrobinę fety do posypania zupy z wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Przelać zupę do małych szklaneczek lub tradycyjnie na talerze. Udekorować z wierzchu pokruszoną fetą, pieprzem, polać odrobiną oliwy
MODA NA BIO- to jest to! Przepis dodaje do akcji posiłek dla maturzysty . Składniki: 1 pomidor malinowy 1 pomidor pomarańczowy 1 mały brokuł 3 ugotowane na twardo jajka 1/2 opakowania sera feta (100 g) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego słonecznik do posypania pieprz ewentualnie sól Brokuła obrać i ugotować we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki, zahartować zimną wodą(...)miski dodać pokrojone w kostkę: pomidory, jajka i ser feta. Następnie dodać przestudzony brokuł, a także majonez i jogurt. Doprawić solą, pieprzem. Na sam koniec wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćSmaczna , zdrowa i prosta sałatka z kapustą pekińską i serem feta wzbogacona oliwkami . To świetna propozycja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości . składniki na 4 porcje opakowanie sera feta szklanka czarnych oliwek kilka liści kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula kilka kropli oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Kapustę pekińską szatkujemy , dodajemy pokrojony w kostkę(...)feta , pomidory i czerwoną cebulę . Wszystko mieszamy przyozdabiamy połówkami czarnych oliwek , polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite Daniamoże być podana na kolację lub stanowić pyszną przekąskę .Szczególnie dla amatorów brokułów i sosu czosnkowego . składniki na 3 porcje średni brokuł puszka fasolki czerwonej konserwowej 150 g sera feta sos 100 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 kopiaste łyżki majonezu przepis Brokuła dzielimy na mniejsze cząstki(...)minut . W trakcie gotowania brokuła przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ser feta rozdrabniamy, fasolkę czerwoną odsączamy z zalewy. W salaterce układamy brokuły, odsączona fasolkę i pokruszona fetę ,sałatkę polewamy sosem czosnkowym. Wstawiamy na 15 minut do lodówki
Smakowite Daniawykonania i ciekawy smak sałatki gwarantowany. Polecam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 1 brokuł 30 dag szynki konserwowej 200 g kukurydzy z puszki 150 g sera feta sos czosnkowy(...)serka naturalnego 3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku szczypta soli przepis Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy na parze około 10 minut . Szynkę kroimy w kostkę a fetę w większe kawałki lub większą kostkę. W salaterce układamy różyczki brokułów, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser feta, całość posypujemy odsączoną z puszki kukurydzą
Smakowite Daniagotowe, spróbujcie sami. składniki na 8 pieczarek 8 najlepiej dużych pieczarek 4 pomidory koktajlowe 1/2 szklanki czarnych oliwek ok 3 łyżki masła 1 czerwona cebula 100 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek gałązka natki pietruszki czarny mielony pieprz sól przepis Nóżki pieczarek odcinamy, drobno kroimy i obsmażamy na odrobinie rozgrzanego masła a następnie zdejmujemy z ognia(...)Pieczarki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 15 minut. Czerwoną cebulę drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze części a odsączone z zalewy oliwki w plasterki. Ser feta możemy drobno pokruszyć lub pokroić w kostkę a natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy podsmażone nóżki pieczarek, dodajemy pomidorki oraz wrzucamy plasterki oliwek, pokrojoną cebulę i ser feta
Smakowite Daniałyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in. TU ) 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 200g sera feta - pokrojony w dowolną kostkę 6 suszonych pomidorów - małych, pokrojonych w kostkę 3 ząbki czosnku - duże, pokrojone w drobna kostkę 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonej przyprawy(...)sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników. Do dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać olej, wodę
Grunt to przepis!roślin strączkowych. Składniki: 250 g szynki wieprzowej w kawałku 1 duży brokuł puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 czerwona papryka opakowanie sera typu feta (lub gotowa feta w kostkach, w wiaderku) 3-4 łyżki łuskanego słonecznika Sos: kubek jogurtu greckiego - ok. 400 g 3 łyżki majonezu sól pieprz 1-2 ząbki czosnku łyżeczka suszonych ziół(...)sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze na półtwardo lub krótko gotować z dodatkiem cukru i soli. Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Kukurydzę odcedzić. Fetę, oczyszczoną paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Sporządzić sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i zioła, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszać
Czerwień i błękitmogłam się wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie "co mogę znaleźć w mojej lodówce" powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś , u której zaś możecie znaleźć pyszną wersję naleśników a la pizza na obiad. Miłego dnia! Składniki 1 szklanka(...)mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli łyżeczka papryki w proszku (użyłam słodkiej) pół papryki czerwonej pół cebuli 2 ząbki czosnku 50 g sera feta Sposób przygotowania Mąkę z solą i papryką w proszku wymieszać. Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść
pink envelopejako przekąska na następny dzień do pracy. Na przykład takie potwory można znaleźć wśród cukiniowych i kabaczkowych liści:) BUREK NADZIEWANY CUKINIĄ I SEREM FETA ok1/2kg cukinii 250g sera feta pół średniej cebuli albo szalotki ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa opakowanie ciasta filo oliwa Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy do odsączenia. Cebulę i czosnek(...)drobno siekamy. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajmy cebulę, czosnek i dobrze odsączoną cukinię. Dosmaczamy pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Arkusze ciasta filo nacieramy tłuszczem (oliwą lub rozpuszczonym masłem) i układamy jeden na drugim. Dzielimy na kwadraty (z naszego wyszło 12). Na każdym kwadracie układamy łyżkę nadzienia i składamy go na pół, żeby otrzymać trójkąt. Pieczemy zgodnie ze wskazówkami
les mirabellesfeta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki: na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy(...)patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką
Symfonia smakowakolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić(...)solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu: 1. kapustę 2. pomidory 3. pierś z kurczaka 4. ser feta 5. sos czosnkowy 6. płatki migdałowe Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Inspiracja: Kuchnia Broni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnigodzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Cebulkę kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z papryką pokrojoną w paski i pieczarkami w plasterki, następnie ser feta kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizzę. Wykładamy pieczarki(...)feta, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizzę i pieczemy dokładnie 20 minut
Jadło i czytadło