rodzinne. W smaku wyraziste, mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem(...)posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna łyżka na pierś wystarczy ) na rozbite piersi i zwijam w roladki. Każdą roladkę dodatkowo owijam dwoma plastrami boczku. Końcówki spinam wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka doskonale nadaje się jako drugie śniadanie do pracy, na kolację czy nawet lekki obiad. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól) 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki soku z cytryny oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować i przestudzić. Paprykę i ogórki pokroić na kawałki(...)Kaszę, fetę, paprykę, pora i ogórka wymieszać. Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona). Polać sałatkę sosem
Sto kolorów kuchnirobię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest(...)wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C
Amatorka kuchennataka ilość „trawy”, ale sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone. Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą. Składniki: - gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy(...)misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
dom-agi.ploleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty: 1. Bataty obieramy, dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż(...)Zamarynowane bataty układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Miksujemy przez chwilę. 2. Przekładamy sos do miseczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Bataty podajemy ułożone
W kuchni Katiedanie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno. Składniki: 1/2 szkl. kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów ze słoiczka 100 g sera feta mała cukinia 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami sól, pieprz, oregano oliwa Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać. Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować(...)olejem ze słoiczka. Cukinię pokroić na cienkie plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i oregano. Następnie usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Suszone pomidory pokroić w paski, a ser feta w kostkę. Do kaszy dodać cukinię i pomidory. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć kostki sera
wyzwania kuchenneczosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie(...)obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecamy zarówno na codzienny jak i na odświętny obiadek. Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy a następnie obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka. Układamy na każdym(...)listków szpinaku a na nich plasterek sera feta. Całość zwijamy tak jak krokiety czyli boki zawijamy do środka a następnie zwijamy całość. Tak przygotowane panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta 1 awokado pieprz kolorowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy i osuszamy a następnie rozkładamy na talerzu. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oliwki na plasterki, a fetę(...)kostkę. Oliwki, fetę i filet układamy na szpinaku. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na plasterki, po czym układamy na około talerza. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem najlepiej kolorowym oraz delikatnie spryskujemy oliwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakże na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę(...)myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę na średnie paseczki. Cebule kroimy na "pół księżyce". Następnie dodajemy pokrojony w małą kostkę ser feta. Dodajemy sos winegret i wszystko razem dokładnie mieszamy. Możemy zajadać :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniupozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule 300 gram boczku wędzonego opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera(...)kiszonych ogórków Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać
Krakowskie smaki Anisięgać wieczorem delektując się zdjęciami i szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była to odpowiednia pora. Albo nie miałam wtedy zapasu fety, a może świeżych drożdży.... (bo szpinak mam zawsze). Ale w miniony piątkowy wieczór KUCHNIA TURECKA była pierwszą książką ściągniętą z półki na kolejną wyprawę kulinarną. Tym razem byłam gotowa(...)dokładnie umyć i sparzyć kilka sekund we wrzątku. Ostudzić zimną wodą, odcisnąć, grubo posiekać i połączyć z dymką i przyprawami. Nakładać na placki, na wierzch kłaść rozkruszony ser feta
KUCHARNIAmoment zawładnąć naszymi kubkami smakowymi, by potem połączyć się w całość i koncertowo rozwinąć wszystkie aromaty. Od rozgrzewających przypraw orientu, przez rześkość mięty i limonki, po morską słoność fety i słodycz marchewek - ta sałatka to prawdziwa smakowa podróż. Cudowna, orzeźwiająca, lekka - spróbujcie sami! Spakujcie ją do pudełka na lunch, zabierzcie na piknik. Przepis znaleziony na blogu smitten kitchen(...)ognia i dodać sok z limonki i szczyptę soli. Zalać wystudzoną marchewkę i odstawić przynajmniej na pół godziny, by smaki się związały. Przed podaniem posypać z wierzchu fetą i ziołami. Można podawać jako dodatek do dania głównego lub po prostu jako danie główne! Smacznego
KUCHARNIAnaleśniki 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek zielonych 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz biały, oregano(...)rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu, kiedy odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser feta, pokrojone oliwki. Krótko smażyć, dodać pierś z kurczaka i wymieszać całość. Beszamel: Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec mieszając wlać mleko, przyprawić szczyptą
Passions hobbies life