feta - 6903 przepisów (strona:100/461)

CUKINIA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 148

duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem A jak to zrobić: Cukinię umyć i pokroić(...)centymetrowe krążki. Z każdego plastra wykroić pestki, aby powstał otwór w środku. Przygotować farsz z fety, pokrojonych drobno suszonych pomidorów i oliwek. Dobrze wymieszać i doprawić pieprzem, sól jest zbędna, gdyż feta sama w sobie jest słona. Pokrojoną cukinię wypełnić w środku farszem i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż cukinia zmięknie

Kuchnia w opałach
Tartaletki ze szpinakiem 160

spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Dwa ząbki czosnku Świeżo mielo ny pieprz, świeżo mielona sól Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek(...)szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę w kostkę. Oba składniki dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić pieprzem i odrobiną soli (z jej ilością należy uważać, gdyż feta jest słona). Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Każdym z nich wykładamy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę na muffiny tworząc

Kolizje Smaków
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 369

zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde(...)patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy. W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę

OstryKęs
Piersi kurczaka faszerowane fetą i brokułami 190

fety (centymetrowy plaster) przyprawa do mięsa Dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Piersi kurczaka oprószamy ulubioną przyprawą, po czym robimy kieszonkę tak jak na zdjęciu. Plaster fety dzielimy jeszcze na pół, zaś brokuła dzielimy na małe różyczki. Do każdej kieszonki kurczaka wkładamy kawałek fety i różyczki brokuła. Każdą pierś kurczaka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z bobem 319

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5 cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli(...)kroimy w ćwiartki, gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy i studzimy. 3. Pozostałe warzywa myjemy. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory, paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. 5. Ser feta kroimy. 5. Wszystkie składniki mieszamy, przygotowujemy sos paprykowo-ziołowy. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Pełna Pasji
Pulpety bałkańskie z sałatką 221

ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra - 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki) - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 150 g sera feta Sałatka: - 1/3 kapusty pekińskiej - pół papryki - 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej - 150 ml jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie:  Mięso wymieszać z jajkiem(...)przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka a’ la feta z granatem 226

garść ulubionej sałaty lub mieszkanki sałat ok. 5-6 pomidorków koktajlowych 1/3 dużego ogórka szklarniowego (lub 1 mały ogórek gruntowy) 1 mała cebula czerwona 70 g ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu – sos będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka(...)wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec dodajemy pieprz w takiej ilości

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Sałatka brokułowa z boczkiem, fetą, słonecznikiem i pestkami dyni 255

Przepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł  Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze lub w lekko(...)osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi się lekko chrupki i odstawiamy również do ostygnięcia. Kroimy ser feta w kostkę, a potem ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Przekładamy do większego naczynia brokuły, bekon, fetę i pestki. Dodajemy śmietanę / jogurt z majonezem i doprawiamy

Zofiana
Szybka pizza na tortilli 254

pizza:)   SKŁADNIKI: 3 tortille wszystko co pod ręką:) u mnie: Przecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy złółty 1/2 opakowania szpinaku jogurt grecki pieprz PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie(...)kukurydzą i startym żółtym serem.  Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare kawałków sera feta, całość posypuję pokrojoną czerwoną cebulą i serem mozarellą. Trzeci krążek smaruję szpinakiem i układam pozostałe sery: pleśniowy, feta, tofu oraz pozostałym żółtym serem. Pizze układam na blaszkach

Magiczna kuchnia Darii
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 200

Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego(...)masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli szczypta pieprzu Dodatki: 10 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) 100 g twardej, greckiej fety 2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu

Poezja smaku
Sałatka z tuńczykiem 365

której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne: Składniki: mieszanka sałat pomidorki koktajlowe jaja makaron pełnoziarnisty tuńczyk w sosie własnym ser feta siemię lniane  oliwa z oliwek  Przepis:   Bazę stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy uważając(...)się nie rozgotował. Z tuńczyka zlewamy sos, który jest nam niepotrzebny. Z tą rybą doskonale komponuje się jajko na twardo, a tym razem dodałyśmy jeszcze pomidorki oraz fetę. Całą kompozycję na koniec warto posypać siemieniem lnianym oraz polać niewielką ilością oliwy z oliwek.  Smacznego! Sałatki to coś, co bardzo cenimy za to, że szybko się je przyrządza, są smaczne

WeAreCrazy
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 159

inspiracją. Sami oceńcie :) Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 2 osób Koszt na przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 150 g suszonych pomidorów 100 g sera feta 6 dużych ziemniaków 1 cebula natka pietruszki 3 łyżki mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz, słodka papryka wykałaczki PRZYGOTOWANIE-farsz(...)Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana: Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem na rozgrzanej oliwi

kulinarnyJa
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 164

również zaserwować w formie przystawki.  Czas przygotowani:  10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraki 200 g marynowanych karczochów ser feta szczypiorek 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz biały mielony szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy(...)posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego

kulinarnyJa
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 144

Wczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy , dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników.  Sakiewki naleśnikowe z  kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając. Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek  fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów i łyżeczkę podsmażonych kurek. Zawijamy, a później zawiązujemy sznurkiem i układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej

Słodkie Przyjemności
Sałatka z fetą i grzankami 223

Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym(...)Dodatkowo, zjedzenie takiej sałatki na kolację nie obciąży naszego żołądka. Same plusy! Składniki : 2 pomidory sałata lodowa  czerwona cebula zielony ogórek 2 małe kiszone ogórki  połowa serka feta świeża bazylia czerwona papryka pieprz kolorowy sól lawendowa garść prażonych pestek słonecznika 3 kromki świeżego pieczywa Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania