czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule 5 ząbków czosnku 200 g sera typu feta sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, usmażyć. Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym
Krakowskie smaki Anidrobiowe z prażonym słonecznikiem sprawdziły się w nich idealnie ,jeszcze tylko ser feta i zapiekamy!. Składniki : pulpeciki drobiowe z prażonym słonecznikiem , tyle ile mamy pomidorów do zapiekania. ser feta słonecznik prażony na suchej patelni dodatkowo do pomidorów po zapieczeniu pomidory Z pomidorów odcinamy mały kapelusz i wydrążamy ze środka miąższ małym ostrym nożem lub łyżką .Pulpę zostawiamy(...)kolor ,dodajemy pomidory z puszki i koncentrat ,odrobinę wody i doprawiamy .Całość miksujemy i dodajemy pulpety ,dusimy je w sosie 15 minut . Do każdego wydrążonego pomidora wkładamy pulpet ,ser feta i zapiekamy w 190 stopniach około 20 minut .Czas jest zależny od tego jak bardzo upieczone pomidory lubicie. Moje były jeszcze jędrne ,ale już upieczone . Po wyjęciu posypujemy dodatkowo
Ladylaura.najważniejsze kryje w sobie moc witamin. Zielona sałatka z fetą i rzodkiewką SKŁADNIKI : 6 liści salaty masłowej 1/2 średniego ogórka zielonego 4 rzodkiewki 100 g sera feta szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy w mniejsze kawałki i układamy(...)talerzu. Ogórka zielonego obieramy i kroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykonaniu. Same superlatywy, w towarzystwie mizerii i fasolki szparagowej świetnie sprawdzą się na lekki, letni obiad. 2 duże filety z kurczaka 6 suszonych pomidorów 1/2 kostki sera feta 6 sztuk szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra 1. Filety z kurczaka cienko roztłukujemy. Każdy dzielimy na 3 części tak by można było zwinąć z nich roladki. Obsypujemy obficie solą, pieprzem(...)papryką. 2. Na środek każdego z kawałków fileta układamy suszone pomidory, ser feta pokrojony w słupki i szczypiorek. Zwijamy w roladki, układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnimięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulka z pomidorami. Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) : 2 bakłażany 1/2 kostki sera feta 3 ząbki czosnku 4 cebule 1 pomidor 1/2 chilli bez pestek 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku Przygotowanie (30 minut bez pieczenia); - przecięte(...)cukrem - blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany - na bakłażanach rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać ziołami - piec 15-20 minut w 200 stopniach SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Frytki z cukinii z sosem czosnkowym <klik> Zobacz tez przepis
Pora na pora i pomidoraGarść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób(...)rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce
Wiem co jemsmaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym(...)patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić. Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem
kolorowotorcikowotego jeszcze quiche z rybą wędzoną (przepisy oczywiście wkrótce). Makaron lazania 250 g świeżego szpinaku 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego niesłodzonego 250 g serka mascarpone 270 g (opakowanie) sera feta dużo (nie wiem dokładnie ile, ale spora kostka) sera żółtego 200 ml śmietany 18% 1 suszona papryczka chili sól, pieprz, suszona papryka, sezam Szpinak dusimy na dużej patelni(...)naczynie żaroodporne i na spodzie naczynia dokładnie żeby cały spód pokryć układamy płaty makaronu. Na to kładziemy warstwę naszego duszonego szpinaku i znów warstwę makaronu. Potem warstwa pokruszonego sera feta (połowę tego co mamy) i znów warstwa makaronu. I dalej: warstwa szpinaku, makaron, ser feta (reszta, która nam została), makaron, szpinak, makaron i na samą górę pokrojony
Marder&Marder ManufacturePyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 1 jajko 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g sera typu feta(...)przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia. Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem
Wanilia i Kardamonpewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra(...)rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat
ChilliJemyPozytywne. Także pozytywnie podzielę się z Wami klasyką. Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu(...)sokiem z cytryny i oregano i odstawić. Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry. Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania". Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę. Oliwki przepołowić. Do miski wrzucić porwaną sałatę i przygotowane wcześniej warzywa oraz ser. Polać przygotowanym sosem i przypruszyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem
ChilliJemykolory sprawiają, że robi się też kolorowo na sercu, zwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)był smażony kurczak i smażymy ok 30 sekund, po czym dokładamy do niego szpinak (może być mrożony) i smażymy na małym ogniu. Na koniec do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie
ChilliJemyfeta od Arla Apetina, dużo aromatycznych ziół i prawdziwa włoska oliwa z oliwek, wszystko zwieńczone cytrusową nutą z otartej limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa(...)patelni zrumień pokrojoną w kostkę ciabattę. Polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszoną bazylią. Warzywa pokrój w kostkę. Na duży półmisek, wyłóż wszystkie składniki. Na wierzchu wyeksponuj ser feta jak i gorące kawałki ośmiornicy. W wysokim kubku umieść zioła i oliwę z oliwek, dodaj sól, następnie zmiksuj blenderem. Sałatkę polej sosem i oprósz otartą skórką
SMYKWKUCHNIczarnych oliwek ser feta oliwa z oliwek sok z cytryny oregano świeże lub suszone sól i pieprz Sposób przygotowania Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Szalotkę posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory i ogórki. Posolić i popieprzyć. Dodać posiakaną cebulkę, oliwki i fetę. Z oliwy, cytryny i oregano przygotować dressing dokładnie mieszając
W kuchni wieczoremLekka propozycja - przepis na omlet ze szparagami i fetą. Gorąco polecam, bo sezon na szparagi wkrótce minie :( SKŁADNIKI (na 1 porcję) 2-3 jajka 4-5 szt. szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi(...)zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia jajek. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacje