octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :) Składniki: 2 garści roszponki 1 ogórek gruntowy 100 g sera feta 70 g kukurydzy Bonduelle około 200 g truskawek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa i truskawki dokładnie umyć i osuszyć, kukurydzę odcedzić z zalewy Przygotowujemy(...)celu należy zmiksować 10 truskawek z oliwą i octem balsamicznym. Ogórka pokroić w kostkę, pozostałe truskawki pokroić na plastry, ser feta pokruszyć Wymieszać wszystkie składniki, na końcu polać sosem Więcej warzywnych pomysłów można znaleźć na stronie http://warzywneinspiracje.pl/ Smacznego
pyszne zdrowościfeta kilka liści szpinaku sól pieprz olej Ułożyć pierś ładniejszą stroną do dołu i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć fetę i liście szpinaku. Można pomóc sobie, wpychając je trzonkiem noża (jak pokazuje zdjęcie obok). Posypać pierś z obu stron pieprzem i solą. Z tą ostatnią uważajcie, bo feta jest
Weekendy w domu i ogrodziebędę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek dyni. Całość uwieńczyłam jedynie świeżo zmielonym pieprzem i olejem z pistacji. Moim zdaniem nie potrzeba tu niczego więcej. Polecam! Składniki(...)zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie miski kładę porwaną sałatę, wrzucam pokrojone pomidory, dymkę, fetę, groszek oraz usmażony boczek i ugotowane szparagi z botwiną. Całość polewam olejem
Mango Papajaudzielają naszym zapalczywym, niecierpliwym duszom cudownego wypoczynku." [Hellen Keller] Namaste! Pięknego dnia Wam życzę:) fot. Izabela Magdalena Sałatka z fetą Składniki: główka sałaty lodowej kiść winogron 1 opakowanie sera feta opakowanie pomidorków koktajlowych 1 długi ogórek 1 sos włoski(...)łyżki oleju 3 łyżki wody Przygotowanie: Sałatę lodową, winogrona, pomidorki koktajlowe płuczemy. Listki sałaty dzielimy na mniejsze. Odcedzamy. Winogrona kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser feta i ogórek kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do jednej miski. Sos włoski mieszamy z olejem i wodą. Kropimy nim składniki i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki:) Smacznego!:) fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówJest Łosoś - jest Rolada! :D Kochani! Aga zrobiła roladę łososiową - szpinakową - kolorową! I z fetą, bo bez fety przy takich okazjach, jak te, które były i będą się nie obędzie! A zatem sporządzacie listę zakupów i pędzicie do sklepu. I działacie, szalejecie i imprezę wydajecie! I niech będzie wesoło, radośnie i w najlepszym towarzystwie! I tak właśnie trzeba wystartować(...)Frau na roladę ;) Składniki - 1/2 kg szpinaku mrożonego - 1 łyżka masła - 4 jaja - czosnek - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - 100-200 g łososia wędzonego na zimno - opakowanie fety - trochę białego serka typu almette naturalny - 2 łyżki śmietany lub jogurtu Rolowanie: Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię. Podusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty czosnek , przyprawy i jeszcze troszkę odparować
Kuchnia smakówprzepisie znajdziecie sos czosnkowy! Jest pysznie, jest sycąco, jest zielnono - biało! Tortilla ze szpinakiem www.kuchniasmakow.blogspot.com opakowanie tortilli - 8 placków Farsz opakowanie mrożonego szpinaku cebula 3 ząbki czosnku ser feta trochę masła pieprz, sól, gałka muszkatołowa Cebulę pokroić w kostkę, czosnek także. Podsmażyć je na oleju. Przełożyć do naczynia. Szpinak podgrzać na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Doprawić(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Fetę pokroić w kostkę, dodać do całości. Tortille podgrzać na gorącej, suchej patelni. Nałożyć na nie farsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty
Kuchnia smakówpozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojonego(...)minutki. Po tym czasie na patelnię dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek, a po 30 sekundach szpinak. Całość smażymy aż szpinak zwiędnie, czyli około 1 minuty, doprawiamy solą (oszczędnie, gdyż feta jest wystarczająco słona), pieprzem i oregano, studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (razem z blachą lub specjalnym kamieniem do pieczenia pizzy). Wyrośnięte ciasto przekładamy
Rozpustne gotowanieobiad lub kolację. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 czerwona cebula 6 pieczarek 150 g makaronu ryżowego 3 jajka 5 pomidorków koktajlowych 60 g sera feta Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka oregano Masło do formy Natka pietruszki do posypania Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawa do mięsa. Cebulę kroimy z kosteczkę(...)zimną wodą. Mieszamy razem z przesmażonym kurczakiem. Gdy całość przestygnie wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i lubczykiem. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Na wierzchu układamy pokrojony ser feta oraz pomidorki koktajlowe. Zapiekamy około 20-25 minut w 190*C. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieSałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych pomidorów szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki i suszone(...)pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam kuskus, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem
kruche babeczkilubi poznawać nowe smaki :)) Miłego poniedziałku :)) Składniki: truskawki rukola ser feta ( u mnie z papryką i chili) olej lniany Truskawki umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do miski, dodałam ser feta, umytą rukolę. Wymieszałam, skropiłam troszkę olejem lnianym
kruche babeczkigoście przychodzili, a do wódeczki to niekoniecznie tylko ogóreczki i koreczki No i wymodziłam przekąskę o bardzo wyrazistym smaku (dzięki fecie). Dobre! Szybkie! Do powtórzenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku szynka szwarcwaldzka kilka suszonych śliwek kilka zielonych oliwek kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie kilka liści roszponki jako foremka do wycinania(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika, grzanie góra/dół 185 stopni C, na ok. 12 minut. Gdy krążki będą zarumienione wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać dobrze ser feta razem z posiekanym świeżym koperkiem. Dzięki mieszaniu ser powinien osiągnąć konsystencję sera kanapkowego, idealnego do rozsmarowania. Opcjonalnie, gdy ser jednak nie będzie chciał odpowiednio się wymieszać, można dodać łyżkę
gutfutkolejny pomysł na prostą sałatkę, którą z powodzeniem można potraktować jako samodzielne danie. Potrzebne nam będą: 3 piersi z kurczaka, 2 awokado, 1 cebulka, 1 cytryna, 100 g fety, 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kroimy pierść kurczaka. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Obieramy ze skórki awokado i kroimy w plasterki. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy(...)Pozdrawiam serdecznie Beata Jeżeli chcielibyście przypiąć ten przepis na Pintereście, przygotowałam dla Was serię pinów. 11 total views, 11 views today Tweetnij The post Sałatka kurczak, awokado, feta. appeared first on MODA
MODA NA BIOulubionego majonezu kieleckiego SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą. Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym
słodki bratekGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek(...)umyłam ogórek, pomidorki i liście szpinaku. Osuszyłam i pomidorki pokroiłam w ćwiartki, ogórka przekroiłam wzdłuż i pokroiłam dość cienko, ze szpinaku pousuwałam łodyżki. Wszystko trafiło do miski, wkruszyłam ser feta. W małej miseczce wlałam oliwę z oliwek, do której wsypałam przyprawy i zalałam nią sałatkę. Sałatkę wyłożyłam na talerz, na nią położyłam upieczony ser i wszystko skropiłam wspomnianym
Blondynka Gotujepodstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30(...)posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy
Markowy smak