też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już nam się znudziły... Składniki: szklanka kuskusu 1,5 szklanki bulionu cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku brokuł 200g sera feta 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, chilli Sposób przygotowania: Do większego naczynia np miski wsyp kuskus. Zalej wrzącym bulionem i zakryj. Kuskus powinien napęcznieć przez około 5 minut(...)patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Od brokuła oddziel różyczki i podgotuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Ser feta pokrój w kostkę. Kuskus wymieszaj z oliwa z oliwek, solą, pieprzem, chlli oraz cebulkę i czosnkiem. Dodaj brokuła oraz ser feta
wysmienityfeta i pomidorami? Moim zdaniem to idealny pomysł na lunch albo szybką kolację. Składniki: 3 jajka sól, pieprz garść mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych garść oliwek 50g sera feta łyżeczka masła Sposób przygotowania: Jajka ubij widelcem razem z solą i pieprzem. Na średniej wielkości patelni rozgrzej masło a następnie wylej mieszaninę jaj. Ogień pod patelnią nie powinien być(...)mocny, gdyż omlet może się wtedy spalić na zewnątrz i być jeszcze surowy w środku. Kiedy jajka się zetną ułóż na nim sałatę, ser feta, posiekaną w piórka cebulkę, pomidorki oraz oliwki. Złóż na pół i gotowe
wysmienityoczyszczanej sól i pieprz do smaku odrobina oleju Nadzienie: łyżeczka masła szpinak liście Hortex 1/3 łyżeczki suszonego czosnku łyżka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 50 g fety gruby plaster pomidora 2 włoskie orzechy Na początku zwracam się do tych nieprzekonanych, do szpinaku i otrębów(...)jeden produkt, ani drugi nie jest nudny, są smaczne, wartościowe i dają wiele możliwości. Trzeba tylko puścić wodzę fantazji i ciszyć się ich smakiem i korzystać z wartości. Fetę kroimy w niewielką kostkę, podobne jak pomidora. Obrane orzechy siekamy nożem na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim szpinak ( cztery kulki) . Gdy odparuje i zacznie się rozpadać
Dieta moja pasjabędziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów - 2 łyżki sosu sojowego - szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego(...)Dalej dorzucamy fasolkę szparagową i całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy
Bez CebuliSałatka z dodatkiem fety, w sam raz na przekąskę lub dodatek do mięs np. grillowanych. Składniki: różne sałaty ja kupiłam gotowy zestaw, papryka, ogórek, pieprz,ser feta, sok z cytryny, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: sałaty myjemy, rwiemy i umieszczamy w miseczce. jeżeli jest to zestaw wystarczy przełozyć sałaty do miski. Paprykę, ogórka(...)oraz ser feta pokroić w kawałki. Wszystko posypac świeżo zmielonym pieprzem, polać olejem i sokiem z cytryny
Państwo Wojtczuk gotująjest domowy serek twarogowy do smarowania. Dodatek żółtej papryki nadaje mu chrupkości i ser feta wyrazistości. 250 g półtłustego twarogu ½ żółtej papryki ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki sera feta 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Papryki kroimy w bardzo małą kosteczkę tak aby były wyczuwalne w twarożku. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Do miski przekładamy kawałki twarogu oraz(...)feta. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtą paprykę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z jogurtem naturalnym. Mieszamy do uzyskania gładkiego serka
VioletoweKucharzenieziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa u mnie od Naura 1 opakowanie sera feta 2 średnie buraki 3 - 4 garście rukoli 3 garście słonecznika sól pieprz 1.Buraki obieram, kroję w małą kostkę, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam buraczki, oprószam solą i pieprzem(...)sucha patelnię i prażę kilka minut. Przekładam do garnka, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. 3. Rukolę myję, ser feta kroje w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 4. wszystkie składniki przekładam do, mieszam i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiPrawie, bo w golasie nie ma fety. Ale z fetą jest jeszcze lepszy. Dla nas. A dla Was? :) Składniki 200 g kaszy gryczanej (np 2 torebki) 180- 200 g twarogu lub 100 g twarogu i 80-100 g fety 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 jajo 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju lnianego. Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub zgniećcie (jak do piure) razem z twarogiem i fetą, przełóżcie do sporej miski. Dołóżcie kaszę, zeszkloną cebulę, jajo, zioła, sól, pieprz i 2 łyżki oleju lnianego. Wszystko razem wymieszajcie, spróbujcie, jeśli potrzeba doprawcie. Masę przełóżcie do naczynia
OliveandThymecukru 4 łyżki oleju Farsz: ok. 550 g piersi z kurczaka przyprawa do shoarmy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 duże ząbki czosnku ok. 250 g sera feta Dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta na panierkę W dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej(...)niedużym ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowy szpinak przełożyć do miski z mięsem, odstawić dosłownie na chwilę do przestygnięcia. Ser feta pokroić w niedużą kostkę i wymieszać razem z mięsem i szpinakiem. Na każdym usmażonym naleśniku położyć porcję farszu i zawinąć w formę krokieta, obtoczyć w jajku
Simply Foodidą w parze z olejem czy oliwą) pieczarki nabierają zupełnie nowego wymiaru – stają się mocne i skondensowane w smaku. Cebula dodaje delikatnej słodyczy, czosnek minimalnej ostrości, zioła świeżości, a feta całość(...)naturalnie dosala, kremowo ślizgając się na podniebieniu. Sama przyjemność! SKŁADNIKI 500g gotowych kopytek/gnocchi 500g małych pieczarek 1 większa czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenręką. Idealna na różne imprezy. Do sałatki wykorzystałam oliwki nadziewane pastą paprykową od Ole! . Składniki: * 1 opakowanie (250 g) tortellini z serem * 150 g sera feta * 1/2 puszki kukurydzy konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 puszki czerwonej fasolki * 1 nieduża czerwona papryka * 1 słoik oliwek nadzianych pastą paprykową * sól, pierz do smaku(...)ugotować według instrukcji na opakowaniu, zlać na sitku, wystudzić. Kukurydzę, groszek i fasolkę również odcedzić na sitku. Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę a oliwki przekroić na pół, ser feta w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, wymieszać. dodać majonez, sól (ostrożnie z doprawianiem solą, gdyż ser feta jest dość słony) i pieprzem, ponownie wymieszać. Odstawić na około
Zrób to smacznieSkładniki na 4 omlety o średnicy 20 cm: 4 jajka 4 łyżki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan(...)jednej strony i przekręcić przy pomocy szpatułki. Lepiej używać nieco mniejszej patelni, żeby nie było problemów z przekręcaniem. Z podanych składników usmażyłam 4 omlety o średnicy 20 cm. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Na każdy omlet położyć garść sałaty, fetę i pomidory. Zawinąć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki
Bulliopomidora i kukurydzy. Dodatkiem jest pikantny sos na bazie musztardy i miodu. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: sałata lodowa 1 opakowanie sera feta (180 g) 25 – 30 sztuk pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki musztardy (dowolny rodzaj) 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić(...)pół, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać pokruszoną fetę. Sos: Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. W zależności od rodzaju musztardy sos będzie lekko słodkawy lub ostry. Krok po kroku: 1. Połaczyć wszystkie składniki na sałatkę 2. Zrobić sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka
KuchniaWeDwoje.plfetą zamarynowane w ziołowej oliwie. Wszystko tworzy pyszną sałatkę śledziową. 6 płatów śledziowych a’la matias 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 puszka gotowanej cieciorki 200 g sera feta pieprz czarny Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Śledzie osuszyć i pokroić na małe kawałki, tak samo skroić(...)Sałatka można jeść jak smaki się przegryzą, po paru godzinach. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki Tagged: cieciorka , feta , suszone pomidory , śledzie
https:KKuchniaMniamryżu długoziarnistego z dzikim - 100 ml białego wytrawnego wina - 300 ml bulionu warzywnego - 3 łyżki masła - oliwa z oliwek do smażenia ryżu - świeży majeranek - 100 g sera typu feta Przygotowanie: Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce masła, następnie podlewamy 100 ml bulionu. Dusimy jeszcze chwilę, kilka minut. Cebulę drobno siekamy, szklimy(...)dusimy, aż bulion wyparuje a ryż osiągnie odpowiednią dla nas miękkość. Następnie łączymy uduszonego buraka z ryżem, doprawiamy 1 łyżką masłem i świeżym majerankiem. Ciepłe risotto posypujemy serem typu feta. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs # Zaryżykuj
Życie zaczyna się w kuchni