feta - 6903 przepisów (strona:93/461)

Kąski z kurczaka pod brokułami 384

sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony olej do smażenia(...)Fileta myjemy kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej mięso, podsmażamy aż się zrumieni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie łączymy. Na półmisku układamy warstwami podsmażony filet z kurczaka następnie kawałki brokuła oraz ser feta polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem Danie

kgwjanczewo
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety 213

Takie sałatki to dobry pomysł na szybki posiłek. W gorące lato zastąpią obiad, w chłodniejsze dni - są świetnym dodatkiem do kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca.  Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam(...)dobrego oleju  przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Ugotowaną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki,  Bób obieramy i  zostawiamy w całości. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Warzywa i ser włożyć do miski. Posypać posiekaną miętą, oregano, dodać oliwki, polać olejem  doprawić solą i pieprzem i papryką w płatkach. Wymieszać i podawać

Stare Gary
Jajka przepiórcze na sałatce 172

Propozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi(...)łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie   Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę. Szparagi po osaczeniu pokroiłem na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rzodkiew i obrany ogórek starłem na tarce o grubych oczkach. Przygotowałem sos, z którym wymieszałem warzywa

R'n'G Kitchen
Ser feta z pieca 172

Jest to bardzo prosty, a zarazem szybki i wg mnie bardzo smaczny przepis na wykorzystanie sera feta. Ja użyłem sera feta firmy Eridanous, zakupionego w Lidlu ( tydzień grecki ). Składniki 2 grube plastry sera feta 2 sparzone i obrane pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony Przygotowanie Pomidory starłem na tarce

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z mielonym i cukinią po grecku 193

pieczarek 1 cebula 1 młoda cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko(...)podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle

VioletoweKucharzenie
Sałatka z bobu z marynowaną fetą 143

Sałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 205

Dorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej(...)mieści się na patelni, dodawać partiami – szpinak szybko zmniejsza objętość). Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek i zamieszać. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce

Bullio
Sałatka z arbuzem 209

sałatkę ze schłodzonym arbuzem i serkiem feta. Całość uzupełnia smaczny sosik. Sałatka pasuje również do grilla. Składniki: 1 mała główka sałaty około 500 g arbuza 100 g serka feta Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu  balsamicznego 1 łyżeczka musztardy francuskiej Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Arbuza(...)feta  pokroić w kostkę. Ułożyć wszystko na półmisku. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Podawać schłodzoną sałatka z arbuzem

O kuchni z uczuciem
pieczone pierogi ze szpinakiem 244

mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki masła wykonanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy(...)pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Całość dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą (ale nie za wiele gdyż ser feta jest słony). Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowe zapiekanki z truskawkami, fetą, chorizo i świeżymi ziołami. 211

chrupiącej bagietce smakuje po prostu  RE-WE-LA-CYJ-NIE :) SKŁADNIKI ( 2 zapiekanki) 1 mała bagietka pełnoziarnista ( może być również zwykła) kilka truskawek kilka pomidorków koktajlowych dwa plasterki fety 4 plasterki chorizo dwie gałązki świeżego tymianku łyżeczka czarnego sezamu (opcjonalnie) dwie łyżki tartej mozarelli ( opcjonalnie, nie można jej zastąpić zółtym serem bo zepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie(...)bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać do truskawek oraz pomidorków. 2. Fetę pokruszyć i dodać do reszty składników. (Jeśli decydujemy się na dodanie sezamu, orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy to w tym momencie.) Całość wymieszać. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese) 326

smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 3 pomidory malinowe 1/3 kostki sera feta garść listków świeżej mięty oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej oregano / bazylia suszona sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości(...)znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.  Na dużym talerzu lub półmisku układać na przemian plastry bakłażana z plastrami pomidora. Posypać pokruszoną fetą i listkami mięty. Oprószyć świeżozmielonym pieprzem oraz skropić oliwą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 361

sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz doprawić do smaku pieprzem. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować cienką warstwę serowego nadzienia i zwinąć w roladkę. Układać

DefinicjaSmaku
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 279

truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa 400g fasolki szparagowej (w sezonie świeżej) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chilli kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu świeżozmielony pieprz 2 szklanki kaszy bulgur SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę bulgur zalać 5 szklankami wrzącej wody, wstawić na ogień i gotować 8-10 min pod przykryiem(...)tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur. Smacznego

DefinicjaSmaku
Awokado zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami 302

Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :)  SKŁADNIKI 1 awokado  2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół(...)usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić). Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie

DefinicjaSmaku
Pierogi z botwinką 235

albo fetę. Miałam akurat końcówki więc  użyłam  obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety(...)botwinkowe łodygi lekko zmiękną. Liście drobno posiekać. Dodać do cebuli razem z czosnkiem, lekko posolić. Dusić mieszając aż licie zwiędną i zmiękną. Przestudzić. Dodać, koperek, pietruszkę, pokruszoną fetę i bryndzę.  Dokładnie wymieszać . Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze

Stare Gary