pszenne 3 szt, pomidor 2 szt, oliwki czarne pół małego słoika, cebula 1/4 szt, papryka żółta 1/4 szt, sałata lodowa 1/4 główki, ser feta 0,5 opakowania, sos cacyki: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, ogórek 1/4 szt, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pomidory, paprykę oraz(...)feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy, sałatę rwiemy, oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki dzielimy na 3 części i nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka
kulinarne odsłony patisałatce dodatkowej barwy. Sałatka świetnie współgra z napojami alkoholowymi, a poza tym pięknie prezentuje się na stole. Życzę smacznego oraz udanej zabawy Sylwestrowej😊💓 Składniki : kalafior 1 mały, ser feta 150 g, pomidorki koktajlowe 150 g, kukurydza 4 łyżki, szczypiorek posiekany 3 łyżki, sos czosnkowy: majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła(...)cytryny, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Kalafiora układamy na półmisku i polewamy sosem czosnkowym. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na powierzchni sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na gorze sałatki. Następnie sałatkę posypujemy kukurydz
kulinarne odsłony patikolację, obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię obieramy i kroimy(...)się piekła lasagne smarujemy delikatnie margaryną. Układamy warstwę suchego makaronu (nie gotujemy go wcześniej), na makaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze ma pozostać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lekką kolację. SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) – można użyć w zamian kaszy jęczmiennej, pęczaku lub kuskusu garść jarmużu (opcjonalnie świeżego szpinaku) 100 g sera feta 1 ogórek zielony 3 pomidory ½ średniej cebuli 5 gałązek szczypiorku pół pęczka rzodkiewki (ok. 7 główek) 3 łyżki oliwy z oliwy ok. 1 łyżki soku z cytryny pół ząbka(...)cytryny, odrobinę soli i pieprzu oraz czarnego sezamu jeśli używamy. Dodać do tego przestudzoną komosę, po czym wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec pokruszyć po górze ser feta. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce
Calzonella.comsmaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku szczypiorku Sól Pieprz Zioła prowansalskie 0,5 szklanki wody 5 gniazdek makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzeniesosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową(...)surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana w ostrej kolorystyce. Dla mnie trochę nieczytelna
Chilli Czosnek i Oliwakażdy lubi. Wielbicielom sałatek jednak na pewno zasmakuje. Jest inna niż wszystkie. Składniki na sałatkę z arbuzem i serem feta (5 porcji): arbuz około 1 kg ser feta 200 g garść liści bazylii pieprz łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy Pokroić arbuza w średniej wielkości kostkę, usuwając przy tym pestki. Pokroić ser feta w kostkę
Karola gotujeziela angielskiego 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek selera Kilka gałązek natki pietruszki 190 g przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej ½ cukinii 100 g sera feta Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra czerwona papryka 100 g ryżu Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki(...)kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku każdego talerza układamy ser feta a po bokach natkę pietruszki
VioletoweKucharzeniemąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano i bazylii 1/3 opakowania sera feta masło klarowane Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą
wesoła kuchniaczosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól 1/2 opakowania sera feta Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito. Cebulę, czosnek obieram i kroję drobno, przesmażam. Dodaję przetarte pomidory(...)Naleśniki: Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część, mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii
wesoła kuchniapyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs. 100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz 1. Buraka i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki
Szefowa kuchniteż zwykłego makaronu do gotowania. Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni(...)opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak. Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki i makaron. Posyp całość serem feta oraz pestkami dyni, skrop oliwą z octem balsamicznym. Smacznego
Garniec Magalieziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć(...)szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty). Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Przy pomocy szklanki
Bullio