Moje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: 1 opakowanie sera feta 270 g paczka mrożonego szpinaku 450 g sól, pieprz 1 ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak(...)miski, dodajemy ser feta, przeciskamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się
W Moim Magicznym Domuciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 250-300 g pieczarek 1/2 opakowania sera feta (około 125 g) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz ostra papryka sos 1 łyżka(...)oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony ser feta i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Następnie przygotować naleśniki : składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła klarowanego
Ugotowaćkurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Przepis 1 Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części(...)blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek oraz pieczemy około 20 minut do zrumienienia papryki - 180 stopni. 2 Kiedy papryka wystygnie, kroimy ją w kostkę i tak samo kroimy ser feta. Kolendrę siekamy. 3 Wszystkie składniki mieszamy, pieprzymy oraz polewamy oliwą. 4 Kolendrę do sałatki dodajcie przed samym podaniem, aby szybko nie zwiędła. Artykuł Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą pochodzi
Kuchnia Bazyliitalerze (na obiad dla dwojga to dwie duże, solidne porcje, na lunch lub jako dodatek – 6 mniejszych). Skrapiam każdą porcję odrobiną octu winnego. Na wierzchu rozkładam plastry pokrojonej greckiej fety, skrapiam je oliwą, posypuję całość jeszcze raz świeżym oregano. Wszystko wkładam do lodówki na godzinę, dwie – tak żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza(...)się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża
Karo in the Kitchenporcji 500 g pomidorów 500 g arbuza kawałek czerstwej bagietki 2 ząbki czosnku mała papryczka chili 50 ml oliwy z oliwek 25 ml octu winnego 120 g sera feta kilka listków młodej mięty sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Pomidory natnij delikatnie na krzyż, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pozbaw szypułek. Następnie pokrój na ósemki i przełóż(...)zmiksuj ponownie. W razie potrzeby dodaj kolejny ząbek czosnku. Gotowe gazpacho wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie przelej do szklanek lub głębokich talerzy i podawaj z pokruszonym serem feta i listkami mięty
Food Squaretruskawkami, którą przygotujemy w dosłownie 5 minut, łącznie z dokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy praktycznie w każdym markecie, polskie, świeże truskawki oraz ser feta. Ja użyłem(...)miksu sałat, w którym znajduje się sałata lodowa, frisse, escarola, radicchio. Oczywiście możecie wybrać inny. Gorąco polecam spróbowanie tej sałatki, póki trwa sezon na truskawki. Składniki 40 g sera feta w kosteczkach Garść sałat (najlepiej gotowy mix) 5-7 truskawek Pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Na koniec delikatnie posypujemy pieprzem
Programista w kuchniszczypty majeranek 1 łyżka Sałatka: sałata 1 główka bób ugotowany w osolonej wodzie 1/2 szkl. kalarepa młoda 1 szt. pomidorki koktajlowe 5-6 szt. cebula 1/2 szt. ser feta ok. 30 g. koperek świeży siekany 3 łyżki Dodatkowo: bułki pszenne 5 szt. cukinia młoda, mała 1 szt. ~~METODA~~ BURGER: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki. SAŁATKA: Warzywa myjemy. Sałatę strzępimy. Dodajemy przekrojone pomidorki, pokrojoną w drobną kostkę kalarepę, obrany bób, cebule pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem. Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się. Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty
Kuchnia Paulettesprzygotowaniu i bardzo smaczne. To doskonała bezmięsna propozycja na obiad lub kolację. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 100 g kuskusu 150 g sera feta kilka gałązek natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii 12 pomidorków koktajlowych suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól ser cheddar do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół(...)minut aż bakłażany zmiękną. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu ( ja zalałam bulionem ) i przestudzić. Natkę pietruszki i listki bazylii drobno posiekać. Do kuskusu dodać drobno pokruszonę fetę oraz posiekaną natkę i bazylię. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą, soli nie za dużo bo feta jest już słona. Gotowym farszem nadziać
Monia miesza i gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 Składniki: duża bagietka, około 150 g fety, 2 łyżeczki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, łyżeczka śmietany, łyżka posiekanego szczypiorku, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, większa garść kiełków(...)rzodkiewki, 3 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Bagietkę kroję pod ukosem na 12 kawałków, pomidorki w ćwiartki. Każdy plasterek szynki dzielę na trzy, po środku układam kiełki i zwijam w ćwiartki. Fetę rozgniatam, łączę z olejem, śmietaną i szczypiorkiem - ma powstać gładka pasta. Bagietki smaruję przygotowaną pastą z fety, dekoruję szynką i ćwiartkami pomidorków
JejKuchniaSkładniki: bakłażan 1 pomidor 0,5 opakowania sera feta 1 mała cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 20 dag mięsa mielonego wołowego sól pieprz ziołowy tymianek 10 dag sera żółtego wędzonego Sposób wykonania: Przekroić bakłażana na pół, następnie wydrążyć łyżeczką miękki miąższ, zostawiając(...)skórki. Miąższ posiekać.Usmażyć Usmażyć mięso mielone na patelni. Pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do cebulki dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Podsmażyć. Ser feta pokoroić w kostkę. Do pomidora i cebulki dodać ser feta, kukurydzę i usmażone mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do połówek bakłażana dodać przygotowane nadzienie
Przepisy kulinarne babci Antoninywarzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie! makaron mini rurki z warzywami Lubella sałata lodowa pęczek szczypiorku 20 oliwek bez pestek puszka tuńczyka w kawałku kawałek sera feta sos pomidorowy : 2 pomidory kilka listków bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować al dente. Odcedzić i ostudzić(...)słoika wsypać ugotowany makaron (do 1/3 lub 1/2 wysokości). Zalać go sosem pomidorowym i delikatnie zamieszać. Następnie włożyć warstwę sałaty, szczypiorek, tuńczyk, oliwki, sałata, szczypiorek. Wierzch posypać pokruszoną fetą. * Dla alergików - zamiast fety można użyć uprażonych ziaren słonecznika. * Do przygotowania sałatki użyłam słoików półlitrowych takich jak TE-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieAromatyczne roladki drobiowe z serem feta i słodką kukurydzą Bonduelle są po prostu pyszne. Danie doskonałe na niedzielny obiad. Przy okazji dzisiejszego przepisu kolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe(...)firmy są tak smaczne. AROMATYCZNE ROLADKI DROBIOWE SEROWO-KUKURYDZIANE Składniki: 4 udka bez kości 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu do posypania udek farsz: 1/2 opakowania sera feta półtłustego 2 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka masła skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie: farsz: Ser feta kruszymy, dodajemy do niego otartą skórkę cytrynową
Bon appetit mon amieKolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja! Składniki: ciasto francuskie gotowe bakłażan pesto czerwone lub zielone ser feta sól, suszone oregano bazylia lub mięta Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru(...)patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki. Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, a następnie pokruszony ser feta. Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aby całość się podgrzała. Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub mięty, pokroić i podawać
wyzwania kuchennemaślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem z 1/2 cytryny wrzątek. Gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić. Maślankę dokładnie wymieszać(...)wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzić. Jajka ugotować na pół twardo. Nalać chłodnik do miseczek. Podawać z połówkami jajek i pokruszoną fetą, posypany szczypiorem, koperkiem i natką. Smacznego! Ja tymczasem codziennie smaruję mój łaciaty nos grubą warstwą kremu, ale chyba nawet to już mu nie pomoże
Pożeraczka, czyli raz adobrzenatką pietruszki. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy w półplastry, ogórka w plastry. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy placek(...)tortilli smarujemy sosem. Następnie układamy kapustę pekińską, pomidory i paprykę. Delikatnie oblewamy sosem. Na końcu wykładamy piórka cebuli, ogórka, kurczaka i ser feta. Wierzch oblewamy ponownie sosem czosnkowym
VioletoweKucharzenie