końcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy 30-35 minut. Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem
My Chcemy Jeść1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli koperek do posypania Wykonanie: Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta, majonez, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Połówki jajek faszerujemy masą i układamy na listkach rukoli. Posypujemy koperkiem
Kulinarne przygody Gatitybrokułową z serem feta, sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałowymi od Helio. Sałatka pięknie się prezentuję na stole i super smakuje. Polecam Składniki: 1 brokuł 200 g sera feta (w kostkach) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego garść płatków migdałowych od Helio Przygotowanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe, odstawiamy(...)minuty). Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Sos: mieszamy razem jogurt, majonez i przyprawy. Brokuły układamy na talerzu lub półmisku, posypujemy serem feta, polewamy sosem. Górę posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarneciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników
cool and mintypodstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30(...)posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili i szczyptę soli. Mieszamy wszystko razem z mięsem. Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy
Markowy smakmiejsce zajmują na wielkanocnym stole. Dziś jedne z moich ulubionych - z fetą i suszonymi pomidorami. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 suszonych pomidorów 50 g sera typu feta 2 łyżki majonezu wykonanie: Ugotowane jajka obieram(...)skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Pomidory odsączam z oleju, drobno kroję i dodaję do żółtek zostawiając nieco do dekoracji. Dodaję ser typu feta, doprawiam majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, dekoruję kawałkami pomidorów
babka w formiezjem na kolację :) Składniki na jednego wrapa: * 1 saszetka (90 g) tapioki nawodnionej (użyłam Koala ) * kilka liści sałaty lub mixu sałat * 5-6 pomidorków koktajlowych * kilka kostek sera fety * 1 plaster czerwonej cebuli Wykonanie: Patelnię średnio rozgrzać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać tapiokę, wyrównać powierzchnię i brzegi na kształt koła. Podgrzewać około 2 minut, następnie odwrócić na drugą(...)około 2 minut na średnio rozgrzanej patelni. Wrapa wyłożyć na talerz. Pomidorki przekroić na pół. Na połowie wrapa poukładać sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, plasterki czerwonej cebuli i kostki sera fety, wrapa złożyć na pół
Zrób to smacznietakiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy! Składniki: 2 sztuki tortilli pełnoziarnistej 2/3 opakowania sera feta 1 opakowanie szpinaku mrożonego ok 400 gram 2 ząbki czosnku sól, pieprz + 8 plasterków sera mozarella Sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)sól do smaku Wykonanie potrawy: Szpinak rozmrozić na patelni. W między czasie zetrzeć lub zmiażdżyć czosnek oraz pokroić ser feta. Dodać do szpinaku, doprawić wedle uznania i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody. Odłożyć do wystudzenia. Chłodniejszy farsz wygodniej będzie się rozprowadzał po serze. Na tortilli ułożyć 4 plasterki sera, farsz
Tradycyjna Kuchniamnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego) Pieprz Vegeta Natur Pikantna z chilli Przygotowanie : Zagniatamy krótko ciasto dolewając tyle wody, aby było zwarte. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy(...)wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
Czarnawisienkaszynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka(...)koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy do wody z lodem). Kroimy ser feta, pomidory i razem z kukurydzą dodajemy do brokuł. Przyprawiamy, pamiętając, że ser feta jest słony. Mmm pycha
Na moim talerzupomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy extra virgine 1 czerwona cebula 100 g fety Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy. Masło posiekać nożem. Wyrobić ciasto powoli. Jak ciasto będzie gładkie owinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut(...)łyżeczką Vegeta Natur do sałatki greckiej . Wymieszać ze sobą, wyłożyć do blachy i piec 10 minut w temperaturze 210 st C. Cebulę pokroić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę oraz upieczoną cukinię. Wszystko posypać pozostałą przyprawą Vegeta Natur do sałatki greckiej . Tartę piec do zarumienia się ciasta, ok 20 minut. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kuchnia w oparachjest zdecydowanie sezon. Zupa z pieczonych pomidorów z dodatkiem fety i ziół ( dla 4 osób ) 1 kg pomidorów lima 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku pieprz 4 plasterki fety garść drobnego makaronu kilka listków ziół (u mnie wprost z grządki bazylia, majeranek, rozmaryn) 2 łyżki suszonych warzyw 2 łyżki oliwy Pomidory i paprykę myjemy pod zimną wodą(...)jeszcze raz zagotować. Zupę doprawiłam pieprzem i przelałam do słoika. W czasie, gdy pomidory się piekły, ugotowałam drobny makaron, potem go przełożyłam do miseczki, na to położyłam kawałki fety i zioła. Makaron zabrałam osobno, gdybym go od razu dodała do zupy, zrobiłaby się breja, ponieważ makaron wciągnąłby w siebie cały płyn. W pracy do miski na zupę przełożyłam makaron
Kuchnia na wzgórzuOmlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje na zimno. Wystarczy upiec fritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy oliwą. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Wlewamy do formy. Posypujemy posiekanymi w kostkę paprykami(...)oraz pokrojoną szynką (jeśli używamy). Na wierzchu rozkruszamy fetę. Zapiekamy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wystygnięciu delikatnie odrywamy od papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być
Poezja smakutruskawkami, którą przygotujemy w dosłownie 5 minut, łącznie z dokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy praktycznie w każdym markecie, polskie, świeże truskawki oraz ser feta. Ja użyłem(...)miksu sałat, w którym znajduje się sałata lodowa, frisse, escarola, radicchio. Oczywiście możecie wybrać inny. Gorąco polecam spróbowanie tej sałatki, póki trwa sezon na truskawki. Składniki 40 g sera feta w kosteczkach Garść sałat (najlepiej gotowy mix) 5-7 truskawek Pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki. Na koniec delikatnie posypujemy pieprzem
Programista w kuchni