dotrwać do kolejnego, zdrowego posiłku ;) BABECZKI JAJECZNE Z WARZYWAMI I SEREM FETA 4 jajka Warzywa: ugotowana fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, pomidor, zielony groszek, oliwki 40 g sera feta Łyżka mąki pełnoziarnistej lub kaszy manny Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz Jajka roztrzepać, dodać mąkę lub kaszę i około pół szklanki wody Warzywa posiekać w drobną kostkę, jeśli używamy mrożony groszek(...)zalać go wcześniej wrzątkiem i odcedzić Warzywa wrzucić do masy jajecznej, wkruszyć ser feta i doprawić przyprawami Wymieszać i przekładać masę do foremek na muffiny (polecam silikonowe, dzięki którym nie ma problemu z wyjęciem babeczek) Piec 20-30 minut aż masa będzie ścięta i lekko przyrumieniona
HealthyCreationsbrokułów idealnie pasuje sos czosnkowy i słona feta. Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały. Mmmmm pycha Składniki: brokuł - 1 duży lub 2 małe, ser feta-pół opakowania, płatki migdałów - 3 łyżki, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, majonez - 2 łyżki. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut. Dzięki gotowaniu na parze brokuły(...)zachowują swój kolor i są sprężyste. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, fetę kroimy w kostkę. Brokuły układamy na półmisku, dodajemy fetę i przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gotowym sosem polewamy brokuły i posypujemy prażonymi migdałami
Moja kraina smakówkolację, a nawet jako przekąska do lunchboxa do pracy i leniwy dzień, kiedy mówimy głośne NIE naszym garom, które zerkają z kuchni. SOCZYSTA ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZA – Z FETĄ, LISTKAMI MIĘTY I CUDOWNYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z ARBUZA Czas przygotowania – 5 minut ! Składniki na orzeźwiającą sałatkę z arbuza: ćwiartka arbuza ser feta listki mięty /dowolność, opcjonalnie(...)Dressing do sałatki z arbuza 1/2 cytryny majeranek / około 3 łyżeczki/ oliwa z oliwek /około 3 łyżki stołowe/ cukier /2 łyżeczki/ Przygotowanie orzeźwiającej sałatki z arbuza: Arbuz i fetę kroimy w kostkę. Oliwki w całości lub na pół. Listki mięty drobniutko kroimy. Mieszamy składniki na dressing do sałatki z arbuza . Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem. I na koniec
W Kawiarencesera fety i orzechów włoskich urozmaici śniadania, podwieczorki lub kolacje. Podana z ciemnym chlebem posmarowanym masłem, pomidorem i rukolą. Składniki: 80 g orzechów włoskich 1/2 opakowania sera fety (około 135 g) pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz papryka słodka Dodatkowo: chleb razowy margaryna Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła pomidor rukola Orzechy włoskie(...)zmielić. Ser feta rozetrzeć widelcem, dodać zmielone orzechy i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i papryką, a także dolać oliwę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Chleb posmarować margaryną, a następnie pastą. Ułożyć rukolę, pomidora i śniadanie gotowe. Życzę Smacznego! Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę
talerz przyjemnościłyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni 1/4 papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety (135 g) SOS TZATZIKI 2 ogórki gruntowe 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu(...)smaku. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Na półmisek lub duży talerz wykładamy kaszę kuskus z groszkiem i posiekane warzywa. Zgrubnie mieszamy widelcem. Posypujemy pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Oprószamy suszonym oregano. Podajemy ze schłodzonym sosem tzatztiki
cool and mintyBrokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy w drobne paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze(...)układamy pokrojoną fetę
Andzia Pichcidoskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 łyżeczki soli Olej do nasmarowania formy Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj i osusz papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu
Niedzielny kucharzmiękkie w środku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich) garść pomidorków cherry (120 g) garść oliwek bez pestek 100 g sera feta listki bazylii 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach SOS WINEGRET 1 łyżka(...)talerz, szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na półmisek. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, listki bazylii oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy suszonym oregano. Układamy grillowane pomidorki i szparagi. Polewamy przygotowanym dressingiem. Można posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą
cool and mintysmaczna i sycąca. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 puszka 400 g cieciorki 250 g pomidorków koktajlowych 1 kostka sera feta (użyłam Favita 270 g) około 30 oliwek około 120 g czerwonej cebuli 1 awokado na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny(...)przygotowany sos odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidorki kroję w ćwiartki, cebulę cienko kroję w półplasterki, awokado w drobną kostkę, ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodaję do ugotowanego i wystudzonego makaronu. Dodaję wypłukaną i odsączoną cieciorkę, sos i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujesposób odrobinę „napowietrzyć” – zabieg ten ma na celu lepsze wyrośnięcie naszej frittaty. Następnie jajka należy doprawić dosłownie odrobiną soli. Pamiętajcie że jeśli używacie sera fety on sam w sobie jest już dość słony i łatwo jest tu z solą przesadzić. Paprykę i ser pokroić w kosteczkę, pomidora w plastry. Drobno posiekać także szczypiorek. Jego połowę wsypać(...)ułatwiają dokładne zamknięcie patelni. I jeszcze jedno – używać jej możecie na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz na płytach ceramicznych. A ponadto myć w zmywarce. Artykuł Frittata z pomidorami, serkiem fetą i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakikilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. A jeśli macie ochotę na inną wersję smakową tostów to na blogu znajdziecie także tosty(...)cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól, pieprz Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową groszku Dołożyć resztę groszku, mąkę, przyprawy
HealthyCreationskońcówek. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 minut. Odcedzamy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Fetę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Przelewamy do formy. Na wierzchu układamy szparagi i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy 30-35 minut. Omlet ze szparagami, fetą i papryką podajemy na gorąco z ulubionym sosem i pieczywem
My Chcemy Jeść1 łyżka majonezy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz listki rukoli koperek do posypania Wykonanie: Jajka delikatnie kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Do blendera wkładamy pokruszony ser feta, majonez, koncentrat i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Połówki jajek faszerujemy masą i układamy na listkach rukoli. Posypujemy koperkiem
Kulinarne przygody Gatityząbki czosnku 1 mała cebula 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 120 g słonego serka śmietankowego, np. Almette sól, pieprz, oregano Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 100 g sera feta 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto: Odważyć wszystkie składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Wlać całe ciepłe mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Wsypać(...)spodem szklanki o mniejszej średnicy niż średnica bułeczek zrobić wgłębienia prawie do samej blaszki. Do środka bułeczek nałożyć po łyżce szpinakowego nadzienia. Na szpinak wyłożyć pokrojony lub rozdrobiony ser feta i orzechy włoskie. Obręcze bułeczek wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pozostawić na 10 minut, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Bułki przez 20-25 minut
Nastoletnie Wypiekanie