feta - 6903 przepisów (strona:68/461)

Arbuz na upał 187

dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje   1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki, dodajemy posiekane listki mięty. Z oliwy i octu balsamicznego robimy(...)dresing, który doprawiamy pieprzem. Skrapiamy nim arbuza z fetą. Podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 145

banalnie proste. To co zapraszam po przepis.   Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół ) Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej. Na patelnię wrzucamy szpinak, podlewamy(...)dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy   Smacznego !   ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 214

jajek 120g sera feta 8 suszonych pomidorów sól pieprz Składniki na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Przepis na jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na pół i wyciągamy żółtko. Żółtko przekładamy do miseczki, dodajemy fetę i wszystko rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone(...)suszone, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy. Białka faszerujemy przygotowanym farszem. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim jajka. Najlepiej to zrobić chwilę przed podaniem. Smacznego! Artykuł Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z rukolą i fetą 262

opakowania sera feta półtłustego – garść pestek słonecznika – zioła prowansalskie Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Rukolę osuszyć i wyłożyć na talerz. Dodać pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną fetę. Polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pestkami słonecznika i ziołami prowansalskimi. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z rukolą i fetą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Omlet ze szparagami, fetą i pomidorkami 132

lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :)  SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal) 2 jajka  4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta  100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy(...)główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi jajkami (przyprawionymi solą i pieprzem) oraz dodajemy główki szparagów, fetę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Całość oprószamy ziołami i przykrywamy do ścięcia. Smacznego! 1 porcja - 316 kcal - białka - 23 g - tłuszcze - 21 g - węglowodany - 10 g  - błonnik - 3,5 g  Zapraszam do polubienia mojej

Moje Kuchenne Rewelacje
Kasza gryczana z warzywami i fetą 165

serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :)  SKŁADNIKI  (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :)  1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na  fanpage na FB  oraz  Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z arbuzem, awokado i fetą 202

Pyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :)  Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :)  SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza(...)pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta 1 łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE  Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :)  1 porcja - 290 kcal - białko- 7,4 g - tłuszcze - 22,1 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowy makaron z fetą, szparagami i pomidorkami 167

Pyszny, szybki przepis na obiad w gorący dzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :) SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy  30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)przez 4-5 minut. Dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe - na 1-2 minuty - by się zagrzały. Następnie wrzucamy makaron i mieszamy całość. Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy na talerz, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i oprószamy pieprzem.  Smacznego :)     Porcja makaronu - 457 kcal - białko - 17 g - tłuszcz - 18 g - węglowodany - 57 g - błonnik - 8 g  Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet z pomidorkami, fetą i bazylią 171

Wiecie już dobrze, że omlety to jedne z moich ulubionych śniadań :) Tym razem wersja z pomidorkami koktajlowymi, serem feta(...)świeżą bazylią.  Omlet jest pyszny i pachnący - i dietetyczny :)   SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 268 kcal) 2 jajka garść pomidorków koktajlowych (80 g)  30 g sera feta łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Jajka roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i bazylią. Fetę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki, listki bazylii siekamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet ze szpinakiem, fetą i oliwkami 145

Wiecie już, że jestem wielką fanką wytrawnych omletów na śniadanie :) Dzisiaj proponuję Wam omlet ze szpinakiem, fetą i czarnymi oliwkami. Pysznie i zdrowo od samego rana :) SKŁADNIKI  ( dla 1 osoby - 310 kcal) 1 garść szpinaku 2 jajka 20 g fety mała garść (20g) czarnych oliwek pieprz  zioła prowansalskie 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno(...)Podsmażamy na małej patelni na maśle. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem i ziołami  - sól nie będzie potrzebna, gdyż słoność nada feta. Ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. Zalewamy szpinak jajkami, osypujemy serem i oliwkami. Smażymy chwilę na średnim ogniu, aż trochę się zetnie, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 117

Pieczone klopsiki z fetą i oregano to propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako przekąska na imprezę. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności(...)mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz

Poezja smaku
Ziołowy omlet z serem feta 201

Dzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem(...)feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka z dużą ilość drobno posiekanych świeżych ziół. Omlety mają grubość naleśnika, są chrupiące i dlatego wspaniałe. Ich ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek, natkę

Chilli Czosnek i Oliwa