Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy
Kuchnia MagdaLenysosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko
Smak mojej kuchnigrecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka z sałatą i grzankami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeokoło 3/4 szklanki mąki 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku 150 g sera feta lub typu feta szczypta białego pieprzu Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie: 1 . Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksować(...)patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Przesmażyć. Następnie dodać umyte liście szpinaku i smażyc kilka minut, aż szpinak zmięknie. Na koniec, dodać pokruszony ser feta - dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku białym pieprzem. 3. W rondelku rozgrzać masło. Na rozgrzane masło wsypać mąkę, całość smażyć około minuty. Następnie, szybko mieszając, wlewać mleko. Sos gotować kilka
kolorowotorcikowoinne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez ok. 15-20 minut. Bób gotujemy(...)boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aż feta puści
Kuchennyviral.plcały czas pod przykryciem. Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami: 8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content='8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Szparagom odrywamy zdrewniałe końcówki (same pękną w odpowiednim miejscu). Następnie kroimy
Poezja smakuspotkań z bliskimi. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 6 sucharków jęczmiennych 2 pomidory malinowe 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka fety 2 łyżki oliwy greckiej (użyłem Biolea tłoczona tradycyjnie z odmiany oliwek Koroneiki ) 12 zielonych oliwek kreteńskich 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo(...)mielony pieprz Chrupiące greckie dakos z pomidorami i fetą Oliwa Biolea tłoczona na zimno. Jest wytwarzana z mielonych kamiennymi żarnami oliwek odmiany Koroneiki . Łączy w sobie woń roślin zielonych z nutą orzechów laskowych i migdałów. PRZYGOTOWANIE greckich dakos z pomidorami i fetą: Na początku obficie skrapiamy sucharki wodą i zawijamy w ręcznik kuchenny. Pozostawiamy je na około
kulinarnyJa/2017\/06\/salatka-z-kuskusem2.jpg","recipeIngredient":["5 \u0142y\u017cek surowej kaszy kuskus\r","2 gar\u015bci roszponki\r","1\/3 sporej cukinii\r","8 pomidork\u00f3w koktajlowych\r","1\/3 opakowania fety\r","\r","Sos\r","3 \u0142y\u017cki oliwy\r","1 \u0142y\u017cka musztardy miodowej Dijonskiej\r","1 \u0142y\u017ceczka octu winnego\r","s\u00f3l, pieprz, przyprawy do sa\u0142atki(...)octu winnego sól, pieprz, przyprawy do sałatki Sposób przygotowania Kaszę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski wrzucamy kaszę, roszponkę. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Cukinię i fetę kroimy w kostkę. Sos Z podanych składników robimy sos, którym polewamy sałatkę. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-roszponki-cukinii-kuskusem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałata z roszponki, cukinii z kuskusem pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkufetą i szparagami to propozycja dla amatorów wytrawnych smaków. Składniki 2 szkl mąki 1 szk mleka 1/3 szkl oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g sera feta 2-3 ugotowane szparagi 1 łyżeczka czarnego sezamu Targroch szczypta soli himalajskiej gałka muszkatołowa(...)aluminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni. W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę. Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy(...)solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią. Smacznego Artykuł Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem pochodzi
PatiGotujedodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujepodsypywania 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 400 ml letniej wody 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii oliwa z oliwek sól Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Dodajemy 100 ml wody i 100 g mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około(...)wodą i umieścić pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy chlebek z keksówki i odkładamy go na kratkę do wystudzenia. Smacznego Artykuł Chlebek z oliwkami i serem feta pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebundz). Wlewamy wodę, całość łączymy widelcem. Do tego nadzienia nie nada się ciapowata i tłusta ‘polska feta’ – ani sałatkowa, ani odchudzona w wersji light. Łatwo teraz kupić oryginalną fetę – jest połączeniem mleka owczego i koziego (w różnych proporcjach, ale najczęściej mleka owczego jest procentowo więcej), jest zwarta, twarda, łatwo ją pokruszyć. Szukajcie jej przy okazji marketowych promocji ‘smakowych tygodni(...)pszennej typ 650 7g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli 250ml ciepłej wody 6 łyżek stołowych oleju rzepakowego SKŁADNIKI NADZIENIA 2 jajka M 200g twardej fety z mleka owczego i krowiego (albo oryginalnego gruzińskiego sera suluguni) 100g tartej lub kostkowanej mozzarelli (albo niesolonego sera bundz) 8 łyżek stołowych wody 4 łyżeczki masła
Karo in the KitchenŚwietny sposób na zagospodarowanie resztek fety i serka kanapkowe. Świetna na piątkowe śniadania i nie tylko : ) Do przygotowania pasty potrzebujemy: ok 100 g sera feta ok 200 g serka kanapkowego (typu philadelphia) kilka ząbków czosnku ok 100 g suszonych pomidorów garść siekanego koperku sól, pieprz do smaku Ser feta i serek kanapkowy blendujemy razem z obranym czosnkiem
Szybko Tanio Smaczniezdjęciach wyżej smażę kilkanaście sekund do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na ciemno zielony. Doprawiam pieprzem i delikatnie solą, bo do szpinaku dojdzie ser feta, który jest mocno słony. Zawartość patelni wykładam do miseczki, do której rozdrabniam w palcach kawałek sera feta. Wszystko razem mieszam i odstawiam na bok. Kawałki mięsa ponacinałam(...)mięsa. Każdy kawałek oprószyłam solą i pieprzem. Na desce poukładałam plastry boczku, na każdy plaster położyłam kawałek mięsa i w miejsce nacięcia przy pomocą łyżeczki wyłożyłam nasz szpinak z fetą. Nie zawijałam żadnych roladek, po prostu całość owinęłam boczkiem, niektóre kawałki owinęłam drugim plastrem boczku i tym razem z poprzek. Dlaczego drugim? Bo mi zostało kilka plastrów :) Na rozgrzaną patelni
Blondynka Gotuje