jeszcze wystarczająco dużo, więc braki uzupełniłam roszponką. Oczywiście przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Na zielono opisałam zmiany. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką) na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała (czerwona) , posiekane drobno 300g szpinaku baby (150 g listków pokrzywy(...)posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000) 120g grubo tartego parmezanu (goudy) 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli do ciasta Przygotowanie: Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu
Gotuj Sam!świeże sałaty. Tym razem najszybsza z możliwych wariacji z kurczakiem wędzony, serem feta i moim ulubionym sosem greckim. Polecam kompozycję smaków, zniknęła błyskawicznie... Sałatka z wędzonym kurczakiem, fetą i fasolą Składniki: 2-3 garście sałat - mix ulubionych 250 g wędzonej piersi z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 140 g sera typu feta 8 łyżek sosu(...)greckiego - sałatkowego Przygotowanie: Sałatę przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydze konserwową oraz fasolę czerwoną. Filet z kurczaka oraz ser feta kroimy w kostkę bądź w plastry, przekładamy do warzyw - całość delikatnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do miski, skrapiamy obficie sosem greckim. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifeta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku 150 g sera feta(...)wody, dodać przyprawy i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Piec pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie zdjąć przykrycie, posypać pokruszoną fetą i zapiekać kolejne 15 minut
Kucharzycawlej oliwę i smaż na niej dynię przez ok. 5-7 minut, następnie dodaj nasiona kopru włoskiego i smaż jeszcze przez minutę. Zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia. Fetę pokrój w małą kostkę. Z oliwek usuń pestki i z grubsza posiekaj. Ciasto do pizzy ułóż na podsypanym mąką blacie, rozpłaszcz dłońmi i rozciągnij na kształt dużego prostokąta(...)Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut
Chilli Czosnek i Oliwanajprostsze rozwiązania, dlatego postanowiłam przygotować prostą sałatkę z pieczonej dyni z fetą . Taka "sałatka" okazała się niezwykle smaczna, łączy w sobie moje ulubione smaki - jest słodko-kwaśna. Dynia sama w sobie jest słodka, a tu dodatkowo jej słodycz podbita jest miodem, a kwaskowatość wynika z użycia fety. Gorąco ją polecam - jest wspaniała! Danie to powstało(...)Składniki : 1 nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa z oliwek miód szczypta płatków chilli 2-3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu sos balsamiczny (opcjonalnie) kawałek fety sól, pieprz Przygotowanie : Dynie pokroić na mniejsze kawałki, pozbawić pestek. Oprószyć solą, pieprzem i płatkami chilli, natrzeć oliwą, skropić miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
Codzienne GotowaniePrzepis na 2 porcje. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – składniki: 2 szklanki dowolnego makaronu ( my wykorzystaliśmy makaron kokardki) 1 puszka tuńczyka 8 suszonych pomidorów 1/2 kostki sera feta Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – przepis: Makaron gotujemy al dente. Na patelni przesmażamy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Pomidory możemy podlać 2-3 łyżeczkami oliwy(...)pomidorów. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i całość smażymy przez ok. 2 minuty. Dodajemy na patelnię ugotowany makaron, pokrojony w kostkę ser feta i całość mieszamy. Przekładamy na talerze i podajemy. Smacznego! Post Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Filet z kurczaka,szpinak i ser feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą(...)Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać rozgnieciony czosnek i szpinak. Dusić kilka minut. Na każdym płacie mięsa rozłożyć porcję szpinaku,ułożyć kawałek fety,zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,ułożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać mięso 2-3 łyżkami wody,patelnię nakryć pokrywką
Kolorowa kuchnia Elkiżeby nie było nudnie na talerzu, postanowiłam, że zrobię oto takie roladki z makaronu lasagne. Przepis: Składniki: (16 roladek) 450 g mrożonego szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 16 płatów makaronu lasagne 1 puszka pomidorów 30 g żółtego sera 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany(...)świeża bazylia Wykonanie: 1. Szpinak rozmrażamy i zagotowujemy doprawiając solą, 2 ząbkami czosnku i gałką muszkatołową. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, całość mieszamy razem. 3. Nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę z dodatkiem oleju do gotującej się wody wkładamy partiami płaty lasagne (ja gotowałam po 4 sztuki) gotujemy około
Mój pomysł nasię z przepisem na pyszny posiłek. Przepis: Składniki: 250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle. 400 g szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku 200 g sera mozzarella 100 g przecier pomidorowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente 2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy przyprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku solą i pieprzem do smaku 3. Ser feta rozgniatamy widelcem w misce dodajemy do niego przygotowany szpinak i mieszamy wszystko razem próbując i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki
Mój pomysł nasuszone pomidory (3 sztuki) 1/2 opakowania sera feta około 10 listków świeżej bazylii sól pieprz Sznycle z indyka jeszcze trochę rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem. Pomidory i ser feta pokroiłam w paski. Na jednym końcu sznycla układałam pomidory, na nich feta i na ser listki bazylii, zawijałam i spinałam wykałaczką. Roladki przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam
kruche babeczkipolecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej papryki. Składniki : 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka 100-120g feta 12 czarnych oliwek duża garść natki pietruszki duża garść mięty 6 jajek pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z czosnkiem wyciśniętym(...)przez praskę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy papryka zmięknie dodać pokruszony ser feta, oliwki, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozprowadzić na patelni. Jajka wbić do miseczki, lekko roztrzepać i wlać na patelnię, przechylając patelnię na boki rozprowadzić jajka równomiernie, aby pokryły warzywa
Codzienne Gotowaniepowiecie na filety z kurczaka nadziane szpinakiem i dla przełamania smaku z dodatkiem sera fety? Dla mnie bomba. Jeśli podamy na ciepło jest to bardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego(...)Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, zeszkliłam cebulę i dodałam czosnek. Dołożyłam szpinak. Wszystko wymieszałam i smażyłam około 5 minut. Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam. Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby
Kuchnia u Krysifilety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać(...)posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta
Food SquareJest pysznie i kolorowo ! Sałatka z kaszą orkiszową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100 g kaszy orkiszowej 1 pęczek rzodkiewek 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 50 g sera feta świeże oregano oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól pieprz świeży majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. Rzodkiewki(...)kroimy w plasterki, fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i listki majeranku. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy
Kulinarne przygody Gatity