feta - 6903 przepisów (strona:58/461)

Krewetki ze szpinatym (Krewetki ze szpinakiem) 136

zielōny maras 12 Co potrza? 300 g liści szpinatu baby 400 g krewetkōw- nojlepi ôbranych 1 czerwōnoł cebula 1-2 zōmbki czosku połra łeżek oliwy 150 g fety keliszek biołego wina (pó wytrawnego abo wytrawnego) Na oliwie (joł żech doł takoł ze suszōnymi prawdziwkōmi- to dopiyro fajnie wōniało 13 ) we jakim wiynkszym gorku zeszklijcie cebula i dejcie(...)tyż czosnek. Wlyjcie do tego wino i niech ône trocha ôdparuje. Dociepcie krewetki i niech sie połra minut powarzōm. Na kōniec przidzie pokruszōnoł feta, pieprz i szpinat. Jak ôn sie yno 15 leko zblanszuje, to mogecie wciepować nasze danie na talyrz i brać sie za jedzynie. Do tego kōnsek 16 dobryj bōłki abo chleba i … smacznego 1 powiedzieć

Chop w kuchni
Sałatka grecka 198

problemu kupimy. Jest niskokaloryczna, więc szczególnie polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Składniki: 5 średnich pomidorów 2 małe ogórki 1 czerwona cebula czarne i zielone oliwki ser feta oliwa z oliwek suszone oregano ocet winny Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy i następnie kroimy je w ósemki. Ogórek musimy obrać(...)pokroić w plasterki lub w kostkę. Cebulę kroimy w niezbyt grube krążki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączone oliwki, ja dodaję zawsze oliwki w całości. Ser feta kroimy w kostkę. Warzywa delikatnie mieszamy w misce i na górę posypujemy serem feta. Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i na końcu posypujemy suszonym oregano. Artykuł Sałatka

CookMag
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 106

świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp

Martyna Cooks
Chłopska sałatka z bobem 159

inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film   Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez ok. 15-20 minut. Bób gotujemy(...)boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aż feta puści

Kuchennyviral.pl
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 175

zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie. Bardzo polecam wypróbowanie przepisu! Składniki na nałożenie: 250 g ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)lodówce na 30 minut piekarnik rozgrzać do 180`C. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w żaroodpornej formie, ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, pokruszonym serem feta, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem fenkuł pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju około 5 minut. Na koniec podlać 3 łyżkami octu balsamicznego fenkuł rozłożyć na podpieczonym spodzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE 104

Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy(...)mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 pomidorów suszonych 10-12 sztuk oliwek 1/2 op. sera feta natka pietruszki pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z arbuzem i fetą 172

oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki(...)oliwy – kilka listków bazylii   Wykonanie: – Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki i ułożyć na półmisku. – Pokruszyć lub pokroić w kostkę ser feta i posypać arbuza. – Posypać oliwkami. – Dodać listki bazylii, posypać pieprzem i delikatnie solą, bo feta jest słona. – Polać oliwą i schłodzić przed

To co kocham
Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem 112

Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem ciasto francuskie 250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego) 500 g ricotty 2 jajka 1/3 startego parmezanu 1,4 szkl posiekanej mięty 75 g fety sól, pieprz Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka(...)starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni. Artykuł Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 146

Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie, gdy jej składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy(...)miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy go w kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy nasiona słonecznika i mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 602

sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku(...)koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko

Smak mojej kuchni
Sałatka grecka z sałatą i grzankami 112

grecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem(...)kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego Artykuł Sałatka grecka z sałatą i grzankami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 173

około 3/4 szklanki mąki  2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie szpinakowe: 250 g świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku 150 g sera feta lub typu feta szczypta białego pieprzu Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie: 1 . Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie zmiksować(...)patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojony lub przeciśnięty czosnek. Przesmażyć. Następnie dodać umyte liście szpinaku i smażyc kilka minut, aż szpinak zmięknie. Na koniec, dodać pokruszony ser feta - dobrze wymieszać. Farsz doprawić do smaku białym pieprzem. 3. W rondelku rozgrzać masło. Na rozgrzane masło wsypać mąkę, całość smażyć około minuty. Następnie, szybko mieszając, wlewać mleko. Sos gotować kilka

kolorowotorcikowo
Chłopska sałatka z bobem 160

inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film   Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez ok. 15-20 minut. Bób gotujemy(...)boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut aż feta puści

Kuchennyviral.pl
Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami 203

cały czas pod przykryciem. Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami: 8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content='8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Szparagom odrywamy zdrewniałe końcówki (same pękną w odpowiednim miejscu). Następnie kroimy

Poezja smaku
Chrupiące greckie dakos z pomidorami i fetą 149

spotkań z bliskimi. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 6 sucharków jęczmiennych  2 pomidory malinowe 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka fety 2 łyżki  oliwy greckiej  (użyłem Biolea tłoczona tradycyjnie z odmiany oliwek Koroneiki ) 12 zielonych oliwek kreteńskich 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól morska, świeżo(...)mielony pieprz Chrupiące greckie dakos z pomidorami i fetą  Oliwa Biolea tłoczona na zimno.  Jest wytwarzana z mielonych kamiennymi żarnami oliwek odmiany Koroneiki . Łączy w sobie woń roślin zielonych z nutą orzechów laskowych i migdałów. PRZYGOTOWANIE greckich dakos z pomidorami i fetą: Na początku obficie skrapiamy sucharki wodą i zawijamy w ręcznik kuchenny. Pozostawiamy je na około

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania