Sposób przygotowania: 1. Garść mielonego mięsa, jajko, cebulę i ząbek czosnku włożyć do blendera. Dodać przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
W mojej kuchniśniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny:) Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje(...)spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki pokruszonej fety szczypta soli, pieprz do smaku Przygotowanie: Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;) pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz, posypuję fetą i żurawiną, solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać. Smacznego zdrowego
Zasmakuj KuchniPyszna lekka sałatka składająca się z trzech składników; rukoli, pomidorów i fety. Domową pizze robię od zawsze, uwielbiam ją, jest tysiąc razy lepsza niź zamawiana z pizzerii. Do tej pory ten cienki placek podawałam z dipami. Ostatnio doznałam olśnienia! Moja koleźanka Agnieszka podała przepyszną pizzę w towarzystwie poniższej lekkiej sałatki, która okazała się idealna do domowej pizzy . Przepis(...)pizze znajdziesz tutaj Dzięki słonej fecie nie potrzeba juź doprawiać sałatki. Proponuje fetę rozkruszyć w palcach, źeby lepiej obkleiła liście rukoli. Składniki; pomidory rukola ser feta Smacznego! Artykuł Lekka sałatka idealna do domowej pizzy pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkpożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę 6 pieczarek, pokrojonych(...)chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy ser feta i mieszamy. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier lub pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu
Smak mojej kuchnipraż, aż uwolnią aromat. Przełóż do moździerza i rozdrobnij lekko (mają zostać duże kawałki). Przesyp do miseczki. Zrób sos jogurtowy: W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, musztardę, pokruszoną fetą, sok i skórkę z cytryny. Dopraw sola i pieprzem. Przygotuj grillowanego brokuła: Rozgrzej patelnię grillową. Przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokrój brokuła na cienkie plasterki. Grilluj na suchej patelni(...)Możesz ją zabrać w pojemniku do pracy. Grzanki najlepiej zapakuj osobno, aby nie zmiękły od sosu. ➤ Wskazówka: Aby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej pozostałą po zrobieniu sosu fetę. Zamiast grzanek możesz dodać do sałatki ugotowaną kaszę, np. jaglaną albo bulgur
Chilli Czosnek i Oliwakostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Buraki kroimy w cienkie paseczki. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. W misce układamy kolejno rukolę, buraki, śliwki. Wierzch sałatki posypujemy serem(...)feta oraz słonecznikiem. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tak przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę. Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać. źródło: przepis od znajomej Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania: ok. 30 minut (bez gotowania lub pieczenia buraków) Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryszklanki mąki 20 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy Nadzienie: woreczek szpinaku baby kostka fety duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę(...)rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Fetę rozgnieść dokładnie, tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, wymieszać z jogurtem, jajkami, ziołami, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem oraz szpinakiem. Nie solić za bardzo, ponieważ feta jest słona. Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość
Czerwień i błękitsuszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera feta 2 ząbki czosnku(...)Jeżeli w trakcie pieczenia widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak, posypujemy drobno pokrojoną fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie 10 minut- zmieniamy funkcję
Moja Mama GotujeSkładniki: ser feta, pomidorki cherry lub daktylowe (muszą być małe), czarne oliwki. Przygotowanie: Talerz na którym będziemy układać koreczki posmarować oliwą, aby feta się nie przykleiła. Fetę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Nabijamy na wykałaczkę oliwkę, pomidorka i na końcu ser feta
Państwo Wojtczuk gotujądodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Żaroodporną formę wysmarować(...)dodać szpinak, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wyciśnięty czosnek. Dokładnie zamieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu odparowania wody i wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut
BullioCzas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki sałaty lodowej lub mix sałat 20 sztuk pomidorków koktajlowych 10 sztuk oliwek mały ogórek gruntowy ½ papryki czerwonej 180 g sera feta Sos: 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Przygotowanie: Sałatę poszarpać, pomidorki pokroić na pół, ogórka w pół plasterki(...)połączyć ze sobą i polać sałatkę. Krok po kroku: 1. Pokroić wszystkie składniki 2. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i sosem musztardowym Artykuł Sałatka z fetą i sosem musztardowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plsosem tworzą oryginalny smak. Danie może być podane jako przystawka lub stanowić samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Placuszki: 4 czerwone papryki 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 120 g sera feta 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru około 3 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sos jogurtowy: 300 g jogurtu naturalnego(...)minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać jajko, mąkę, imbir, sól, pieprz i utarty w moździerzu kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta oraz ugotowaną ciecierzycę (w całości lub lekko posiekaną). Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać po jednej pełnej łyżce formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim
Oryginalny smaktrochę zaszalałam z połączeniem - feta i szczypior (?), ALE sam fakt, że danie szybko zniknęło z naczynia, w którym je zaserwowałam chyba o czymś świadczy ?! :) Myślę, że zamiast słonej fety moglibyście użyć też dojrzewających serów, a suszone pomidory zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami, posypać natką pietruszki. No no...smacznego! ;-) Składniki: 2 - 2,5 szklanki (od herbaty) makaronu kolanka (ewentualnie(...)świderki, penne) 1 pierś z kurczaka pół szklanki mrożonego groszku pół szklanki fety (szklanki od herbaty) 1 średnia cebula suszony czosnek do smaku, majeranek, szczypta vegety natur, przyprawa do kurczaka, oregano, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz cytrynowy 3 suszone pomidory z zalewy w oleju pokrojone w kostkę garść świeżego grubszego szczypioru masło klarowane Przygotowanie: na maśle
Zasmakuj Kuchniwyłożyć na małe miseczki i antipasti gotowe! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ GRECKĄ SYLWESTROWĄ: - 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat - 1 opakowanie MIX oliwek greckich dostępnych w sklepie LIDL - ser feta w gotowych kosteczkach dostępny w sklepie LIDL - suszone pomidory w oliwie z oliwek dostępne w formie już gotowego zestawu z serem feta i papryczkami w sklepie LIDL(...)pieca w sklepie LIDL WYKONANIE: Gotową mieszankę sałat rozłóż na talerze, poukładaj oliwki greckie: zielone i czarne. Posiekaj pomidory suszone i obsyp obficie sałatę, dodaj gotową pokrojoną w kosteczkę fetę. Całość skrop obficie oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatkę podaj z małymi kromeczkami chleba. Mówiłam, że sałatkę zrobisz w przerwie między piosenkami! Tak szybko
SMYKWKUCHNIobiad Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości kotletów. 1 średni brokuł (ok. 500 g) 5 jajek 2 łyżki bułki tartej 80 g łagodnego żółtego sera 100 g sera typu feta szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia kotletów Cztery jajka ugotować na twardo. Z brokuła oddzielić jasne łodyżki, a ciemne główki ugotować(...)Odlać wodę, a brokuły lekko przestudzić. Przy pomocy ubijaka do ziemniaków dokładnie rozdrobnić ugotowanego brokuła oraz jajka na twardo. Dodać sól, pieprz, drobno starty żółty ser, surowe jajko, rozdrobnioną fetę i bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Z masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć
Bullio