feta - 6903 przepisów (strona:54/461)

Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą 111

suchej patelni. Gotowe klopsiki wystudzić. Kasze bulgur ugotować z dodatkiem kurkumy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku, (najlepiej dodać świeżą, drobno posiekaną zieleninę, ale ja nie miałam) i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić przez godzinę(...)smaki się lepiej przegryzły. Smacznego Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą Artykuł Sałatka z bulgurem, mini klopsikami i fetą pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA FETĄ 137

babskiego wieczoru. Ja jak zwykle pomieszałam coś po swojemu, wydaje mi się, że zalewę każdy może zrobić po swojemu i dopasować do własnego gustu. Składniki: 8 czerwonych papryk pudełko fety kanapkowej oliwa z oliwek pieprz 2 ząbki czosnku bazylia świeża bazylia suszona u mnie jeszcze pimienton w proszku, oregano, łyżka sosu balsamico Paprykę kroimy na połówki, wyjmujemy nasiona, układamy(...)wkładamy do torebki lub do plastikowego pojemnika i zamykamy, żeby odparowała. Po wystygnięciu nie wylewamy soku, który puściła, ponieważ użyjemy go do zalewy. Obieramy paprykę, zawijamy w nią słupki fety i układamy w naczyniu. Zalewę przygotowujemy z oliwy z oliwek, przypraw i soku z papryki. Zamykamy w pojemniku i przechowujemy do kilku dni w lodówce

Cytryna&Co.
Smoothie z ogórka i sera feta 151

lubię awokado. To smoothie ma właściwości oczyszczające oraz wzmacnia organizm i hamuje apetyt. Print Smoothie z ogórka i sera feta Keyword awokado, dieta strukturalna, ogórek, pieprz cayenne, ser feta Ingredients 250 g ogórka zielonego 20 g sera feta 1/2 szt awokado 2 łyżki pestek dyni szczypta pieprzu cayenne Instructions 250 g ogórka to ogórek średniej wielkości. Kroimy

Przepisy na koktajle z blendera
Pierogi szpinakowe z kaszą gryczaną i serem feta 119

przeszło, zdałam sobie sprawę, że tym samym mam obiady załatwione na kolejne trzy dni!  Szach mat Rodzinko! :) Farsz: 200 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) 200 g sera feta 1 średnia cebula 2 łyżeczki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu(...)opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut w osolonej wodzie). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.  W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie).  Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej

bistro mama
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i serem feta 229

KURCZAKIEM I SEREM FETA.  Składniki na 3-4 porcje:  350g makaronu świderki (u mnie bezglutenowy)  1 brokuł 1 pierś z kurczaka  1/2 kostki sera feta 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki jogurtu 1/2 szkl. startego żółtego sera (można dać mniej lub więcej) Oliwa  Sól  Pieprz  Przygotowanie:  Gotujemy(...)Smażymy. W misce mieszamy jajka, ser i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, brokuła i kurczaka. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Zalewamy masą z jajek. Pieczemy przez 20-25 min (do zarumienienia

Czarnawisienka
Kuskus z płatkami borlotti, groszkiem cukrowym, jajkiem i fetą 138

groszkiem cukrowym, jajkiem w koszulce i serem feta. 100 g mieszanki Risana Multigrano Express Lunch Mix ziaren z topinamburem 150 g groszku cukrowego łyżeczka oliwy 50 g sera feta natka pietruszki pieprz 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki octu jabłkowego Mieszankę Multigrano przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie groszek podsmażamy na oliwie przez około minutę(...)delikatnie wrzała i każde jajko gotujemy osobno przez 2,5 minuty. Odsączoną mieszankę Multigrano Express Lunch przekładamy na talerze. Podajemy z groszkiem cukrowym, jajkiem doprawionym pieprzem. Posypujemy pokruszonym serem feta. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko.   Artykuł Kuskus z płatkami borlotti, groszkiem cukrowym, jajkiem i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą 104

świeżego rozmarynu. Na dno upieczonego ciasta wykładamy przesmażone boczniaki z cebulą – równomiernie rozkładamy. Zalewamy nadzieniem dyniowym. Wierzch posypujemy rozkruszonym serem (u mnie ser w kosteczkach w zalewie typu feta) oraz łyżką posiekanych listów rozmarynu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30-35 minut w 190°C (bez termoobiegu). Post Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami(...)fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Carpaccio z buraka 177

włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę? Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki . Składniki: Pieczone buraki – 2 sztuki Świeża Rukola – 1 szklanka Pestki dyni – 1 garść Sera feta – około 50g Oliwa – 1 łyżka sok z połowy cytryny przyprawa: pieprz Sposób przygotowania: Buraki jest najlepiej upiec, można też ugotować. Jednak podczas pieczenia zyskują zdecydowanie bardziej ciekawszego oraz słodkawego(...)folię oraz piec przez około 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza. Następnie obrać i dodać na wierzch świeżą rukolę, pestki dyni oraz ser feta. Artykuł Carpaccio z buraka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 115

masła 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej szczypta suszonego imbiru pół łyżeczki soli 100 g sera typu feta Szpinak opłukać i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Przykryć pokrywką i odczekać, aż liście zwiędną, ale nie stracą zielonego koloru. Wyjąć szpinak na talerz. Suszone pomidory zalać(...)wrzątkiem i pozostawić na ok. 1-2 minuty. Odsączyć z wody. Pokroić na kawałki i dodać do szpinaku. Do szpinaku dodać bazylię, oregano, gałkę muszkatołową, sól i suszony imbir. Fetę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kozieradkę. Uwaga - czosnku nie smażyć, by nie zrobił się gorzki. Na patelnię przełożyć szpinak z dodatkami. Podgrzewać

Weekendy w domu i ogrodzie
Serowa przekąska 116

sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:) 60 g parmezanu 370 g ciasta francuskiego 1 pęczek natki pietruszki garść migdałów 1 mały (!) ząbek czosnku 150 g sera feta 4 łyżki oleju z orzechów włoskich kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy. Ciasto francuskie składamy na pół i jeszcze raz na pół(...)skórkę. Z oczyszczonej i osuszonej natki pietruszki odrywamy listki (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Przekładamy je do rozdrabniacza do warzyw. Dodajemy migdały oraz ząbek czosnku. Miksujemy. Dodajemy pokruszony ser feta oraz oliwę. Miksujemy ponownie, do połączenia składników. Oliwki kroimy na krążki. Pomidorki kroimy na połówki. Na ostudzone krążki ciasta wykładamy warstwę masy serowo-pietruszkowej (np po 1 łyżeczce). Dekorujemy

Smaki Na Talerzu
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 121

się tacy, którym ta tarta bardziej zasmakuje;) 1 op. ciasta francuskiego xl 250-300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej(...)chwili również czosnek. Na koniec dodajemy szpinak, smażymy jeszcze 1-2 minuty (aż szpinak „zwiędnie”). Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Ser żółty oraz feta kroimy na cienkie słupki. Owijamy je plasterkami szynki. Jajka roztrzepujemy z mieloną papryką. Dodajemy tarty ser żółty, serek kanapkowy oraz bułkę tartą. Całość mieszamy ze szpinakiem. Masę wykładamy na ciasto francuskie

Smaki Na Talerzu
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 98

wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się ją szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony(...)pieprzem i gotowe. A teraz tarta: Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, na blachę wykładamy papier do pieczenia a na niego ciasto. Na cieście rozkładamy równomiernie naszą cebulę, posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Tartę możemy podać i na ciepło i na zimno.   I gotowe :)   Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 176

muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo :) Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego * 10 dkg boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie(...)pietruszki. Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta.  Wszytko delikatnie polałam sosem

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania