prezentuje z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Ponadto carpaccio arbuzowe to idealna przekąska na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Carpaccio z arbuza Składniki: ćwiartka arbuza kawałek sera feta ulubiona zielenina (np. rukola) sos balsamiczny Przygotowanie: Ćwiartkę arbuza pokroić na cienkie plasterki grubości około 0,5cm. Plastry arbuza układać na talerzu, tak aby na siebie nachodziły(...)arbuza pokruszyć fetę, położyć nieco zieleniny i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Codzienne Gotowanieminutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Pizza: Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Alergeny Alergeny mąka , mleko Pizza(...)minutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem. Pizza: Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. [/hide] Artykuł Pizza z sosem beszamelowym i kurkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plLiście również drobno kroimy. Cebulkę myjemy i również kroimy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Na koniec dodaj liście. Smaż wszystko ok. 5-8 minut. Odstaw do wystygnięcia. Wyciągnij(...)temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (buraczkiz liścmi + ser feta lub sałatkowy). Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z botwinką pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEcukinia 1 bakłażan 1 papryka 4 łyżki oliwy 3 łyżki winnego octu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 bułki ciabaty lub 1 duża ciabata garść zielonej sałaty 200 g feta Pesto pomidorowe z papryką 1 grillowana czerwona papryka 6 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki twardego sera, u mnie bursztyn(...)kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki na pół. Smacznego! The post Marynowane warzywa z feta i pesto appeared first on Blog
codojedzeniaróżnych smaków, bardzo wakacyjnych zresztą! Sałatka z kaszy bulgur to mój kolejny przepis i z pewnością będzie to jeden z hitów lata 2018! Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami / 2 porcje Składniki: 100 g ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko na twardo (gotowałam około 6 minut) 1 gruby plaster sera feta 6 czarnych oliwek bez pestek(...)pietruszki kilka listeczków świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Jajko na twardo obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Fetę kruszmy i dodajemy do miski z kaszą i jajkiem. Połowę oliwek kroimy na plasterki, drugą połowę pozostawiamy w całości. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniasię konkretnym przepisem, robiłam wszystko na "czuja" i wyszło przepyszne! Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru Sos : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka(...)kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki. Cebulę kroimy w piórka i namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy. Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy
Czarnawisienkamiks sałat lub sałata lodowa arbuz ser feta 2/3 szkl. oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu jabłkowego sól, pieprz Sałatę przekładamy do miski. Ser feta kroimy w kostkę. Arbuz również kroimy w kostkę, starając się na bieżąco usuwać z niego pestki. W szklance mieszamy oliwę, miód i ocet, dodajemy odrobinę wrzątku, doprawiamy solą oraz
Smaki Na Talerzuopróżnienie lodówki. W mojej wersji dodałem do nich paprykę, pomidory, cebulkę czerwoną, bazylię i mozzarellę. Doskonale będą jednak smakowały także wzbogacone np. o podpieczony boczek, nieco kurczaka czy ser feta. Rewelacja! [foodiepress] [hide] Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami to coś, co z pewnością odmieni Wasze klasyczne śniadanie i ciekawie urozmaici np. klasyczną jajecznicę. Składniki(...)mnie czerwona pomiodry - 1 niewielki bazylia - kilka listków mozzarella - 125g, porwanej na mniejsze kawałki jajka - 4 sztuki mleko - 3-4 łyżki sól, pieprz Dodatki opcjonalne (podpieczony boczek, kurczak, ser feta,...) Wykonanie: Cebulkę, paprykę i pomidor kroimy w bardzo małą kostkę. Mieszamy razem i doprawiamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu. Mozzarellę i bazylię porywamy na mniejsze części. Jajka mieszamy
Pogotujmy.plcukinii w środę. Środa - Placki z cukinii i fety i sos tzatziki Przepyszne, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i Czytelników. Placuszki z cukinii z dodatkiem ziół i sera feta. Najbardziej lubię je podawać z greckim sosem tzatziki. Razem stanowią lekki i taki letni posiłek. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową
Chilli Czosnek i Oliwapapryka i mnóstwo oregano. Moja wersja, która się przyjęła jest troszkę inna. Składniki: 1 sałata lodowa lub lollo (karbowana) 1 ogórek 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie sera typu feta pęczek rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych sos winegret Przygotowanie: Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka. Fetę podziel na większe(...)większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie. Sałatka z kurczakiem Jadłam taką sałatkę w restauracji
Rozdomowionaróżyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia(...)końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzeniealbo zastąpicie ją kuskusem, danie będzie gotowe w kilka minut. Do stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana , mistrza prostych form kulinarnych. Składniki: Kawałek dojrzałego arbuza Kostka sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano) 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów(...)laskowych Garść rukoli lub roszponki lub bazylii Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Krok 2 Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami
Niedzielny kucharz, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki! Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano! Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja Składniki: wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej 2 garście czereśni, słodkich i soczystych 100 g fety dobrej jakości kilka pomidorków koktajlowych 5 listków świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy(...)oliwek 2 szczypty suszonego oregano Przygotowanie: Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy. Rozrywamy na mniejsze części układamy na dnie miseczki. Z umytych czereśni usuwamy pestki. Owoce układamy na sałacie. Fetę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie z czereśniami. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Listki bazylii kroimy w paski. Pomidorki i bazylię rozkładamy na pozostałych składnikach. Całość skrapiamy oliwą
Moja smaczna kuchniaśniadanie. Jak zrobić jajka sadzone z serem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na jajka sadzone z serem. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki pokruszonego sera feta ( prawdziwego, twardego) młode listki botwinki (większe porwać na kawałki) 1 łyżka masła posiekany koperek sól do smaku Przepis na jajka sadzone z serem. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka umyć(...)botwinkę, mieszać. Trzymać na niewielkim ogniu przez kilkanaście sekund. Krok 3. Na miękkie listki wybić po kolei jajka, uważać, aby nie wpadły skorupki, a żółtko nie pękło. Posypać pokruszoną fetą, wokół żółtka. Jajka oprószyć solą i posiekanym koperkiem - smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż białko na zewnątrz zetnie się delikatnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne w środku
Moja Książka KucharskaDodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski(...)Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję ser feta pokrojony
wesoła kuchnia