sól, pieprz natka pietruszki, bratki 70 g sera feta 1/2 papryki czerwonej 1 papryczka chili żółta 1 łyżka masła klarowanego Z jarmużu odcinam łodyżki, a liście kroję. Ser feta kroję w kostkę, pomidorki na pół, papryki na kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Jajka przekładam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję energicznie widelcem. Do jaj dodaję tuńczyka, pomidorki(...)jarmuż, papryki, natkę pietruszki i mieszam. Na patelni rozgrzewam masło, wylewam masę jajeczną, układam ser feta. Patelnie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Podaję z bratkami i natką. Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego konkursu www.konkurstunczyk.eu
wesoła kuchniazimno. SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW (dla 4 osób) 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (lub 8 mniejszych) 1 szklanka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 150 g sera feta sól, pieprz, czosnek mielony do podania: świeża rukola i pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę pokrojoną w talarki, a kiedy się zeszkli(...)czosnkiem, smażę na złoty kolor z obu stron. Zdejmuję ziemniaki z cebulą z patelni na talerz, na tej samej patelni przesmażam zielony groszek. Wykładam na talerz. Posypuję pokruszonym serem feta, dodaję rukolę i świeże pomidory. Można dodatkowo skropić oliwą czosnkową. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiSałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe! *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie(...)oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj liście szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij. Gruszkę umyj, obierz i oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę. Fetę też pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę
Eat me! Fit me!kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety 2 jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i przyprawić(...)wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Podwinięte boki ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem jajkiem, pozostałe jajka wlać do patelni z wszystkimi składnikami
Passions hobbies lifeprzez 6 minut. Odcedzamy i studzimy *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu(...)feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemskórką, to zależy od rodzaju dyni – moja była za twarda do prostego obrania:)), i kroimy w kostkę ( kostka będzie się rozpadać ale tym się nie przejmuj ). Fetę kroimy w kostkę. Gdy do gotującej się wody wrzucimy makaron, zabieramy się za patelnię i postawienie jej na gazie, nalewamy łyżkę oleju rzepakowego i go rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy(...)chwili dodajemy boczek i całość podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy dynię mieszamy całość, dynia zacznie się rozpadać i wtedy dodajmy fetę i całość raz jeszcze mieszamy. Gdy makaron się ugotuje ( mój ok. 8 minut ) odcedzamy go i przekładamy wraz z pięcioma łyżkami wody spod makaronu do naszej patelni z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia na wzgórzupieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy dip: Paprykę kroimy na mniejsze części. Wstawiamy paprykę wraz z czosnkiem na blasze(...)momencie zyskuje słodkawy smak). Upieczoną paprykę przykrywamy folią aluminiową. Po kilku minutach ściągamy z papryki skórkę. Miąższ papryki wsadzamy do blendera wraz z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente
Kuchnia w oparachgrubsza posiekanej 4 łyżki natki pietruszki, z grubzsa posiekanej garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 1/2 granata, pestki 100 gramów sera feta Składniki na dressing: 5 łyżki oliwy 2 łyżki melasy z granatów 1 łyżka miodu 1 cytryna, drobno starta skórka i 1 łyżka soku szczypta soli R ozgrzać piekarnik(...)pęczak. Dodać wystudzonego kalafiora, zioła, orzechy. W małym słoiczku wymieszać składniki dressingu. Wymieszać sałatkę z częścią dressingu i ułożyć ją ładnie na talerzu do serwowania. Posypać z wierzchu pokruszoną fetą i pestkami granata. Skropić z wierzchu resztą dressingu i podawać. Smacznego!! Sałatka z kaszy pęczak, kalafiora Artykuł Sałatka z kaszy pęczak z kalafiorem pieczonym w kurkumie, fetą, orzechami i granatem
olalacookingszybka sałatka brokułowa z serem feta, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Koniecznie spróbujcie 💙💚 Składniki: brokuł 500 g, pomidorki koktajlowe ser feta 3/4 opakowania, słonecznik 1/4 szklanki, sos: majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 7 łyżek, czosnek 2 ząbki, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie(...)odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, aby zachował ładny zielony kolor. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na pół. W półmisku układamy brokuły, ser, zalewamy sosem. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Słonecznik prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patiMożna użyć miksera. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali: 500g mrożonego szpinaku 100g sera feta sól,pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku łyżka masła Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy przeciśnięte lub posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką. Według mnie szpinak powinien być pikantny, ponieważ sam w sobie jest bez smaku.Gdy już będziemy widzieli, że całkiem wyparowała woda ze szpinaku, dodajemy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Sos pomidorowy to nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to: puszka pokrojonych pomidorów sól, pieprz, suszone zioła Zawartość puszki podgrzewamy kilka minut w garnku. Następnie przecieramy
Taste of imaginationsuszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki. Składniki: 350g fileta z indyka 60g suszonej morwy białej 60g rukoli 2 gruszki 180g sera fety 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oleju kokosowego sól pieprz Dressing: 6 łyżek soku z limonki 3 łyżki miodu Wykonanie: 1. Filet z indyka(...)około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Rukolę umyć i osuszyć. 3. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większe paski. 4. Ser feta pokroić w kostkę. 5. Dressing: Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem. 6. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć kawałki gruszki, fileta z indyka, ser feta i posypać suszoną morwą
Szalona Kuchnia EwelinySerek labneh to nic innego jak mocno odcedzony jogurt. To doskonała alternatywa dla fety czy mozzarelli, dlaczego? Otóż jogurt naturalny ma zwykle 2 % tłuszczu, feta natomiast ponad 20 %! Dodatkowym atutem lebneh jest to, że sami możemy go aromatyzować poprzez dodanie do jogurtu ulubionych ziół. Serek ten jest odpowiedni zarówno na śniadanie, kolację czy jako jeden ze składników(...)kilkanaście minut z lodówki. Oliwa w chłodzie tężeje, ale bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu. Serowe kuleczki doskonale nadają się do sałatek, na kanapki i wszędzie tam, gdzie używamy fety. To doskonała znacznie mniej kaloryczna alternatywa dla tłustego sera. :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaright;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Składniki: Składniki na farsz szpinakowy : 450g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 jajka 200g mąki pszennej(...)woli – ja daję standardowo 2-3 ząbki). Cały czas mieszać farsz ,by się nie przypalił. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Przygotować naleśniki : Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji
Kulinarne Przeboje