feta - 6903 przepisów (strona:101/461)

Sałatka grecka 198

z sakiewek z brokułami , możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu. Składniki: sałata lodowa 2 duże pomidory 1 długi ogórek zielony 1 czerwona cebula czarne oliwki  ser feta Sos winegret:  3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można(...)małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki

upichcic
Trójkolorowa pyszna sałatka 722

składniki * 1 opakowanie sera feta * 25 dag wędliny drobiowej * 1 puszka kukurydzy * 1 ogórek szklarniowy * 1 średni brokuł * 1 pęczek cienkiego szczypiorku * 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego * 4 łyżki majonezu kieleckiego * 2-3 ząbki czosnku * pieprz Sposób wykonania Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej(...)wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić i podzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, fetę i wędlinę w grubszą kostkę, szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika przeznaczonego na sałatkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Mix smaku
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 289

fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.* Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki: mała główka sałaty lodowej papryka czerwona 1/2 ogórka  pomidor 1/2 pęczka szczypiorku  1/2 puszki kukurydzy ser feta 3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki(...)obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw.  3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.  4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy

Szefowa kuchni
Wytrawne muffiny w dwóch odsłonach 193

mąki pszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3/4 szklanki oliwek zielonych - 10 dag sera feta - pieprz, zioła prowansalskie - 2 szczypty soli Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w sporej misce. w drugiej łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, przyprawiamy(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki oraz pokrojone w drobną kostkę paprykę i ser feta. Mieszamy do połączenia składników, przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 294

podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1  szklanka mąki(...)drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy. Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy. Wkładamy naszą masę do foremek. Pieczemy ok. 20 minut

Kitchens Alphabet
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 561

olej do smażenia Ziemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków(...)zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 197

mąki pół łyżeczki papryki w proszku ulubione zioła do dekoracji (u mnie rzeżucha) pieprz, sól Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do marchwi dodajemy, odrobinę sera feta (ok. 1 łyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy(...)Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z baraniny 212

wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem fety okazał się  świetny. Polecam! Inspiracja był przepis Nigelli Lawson składniki 4 łyżki oliwy z oliwek,  w razie potrzeby więcej 600 g  baraniny ( użyłam łopatki bez kości(...)czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki  i listki laurowe, doprawić  do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego

Stare Gary
Beyaz Peynir KÖftesi – tureckie kotleciki serowe 135

Ostatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej. BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny. Podajemy je solo lub z ulubioną surówką. Ja wzbogaciłam je lekkim , śmietanowym sosem. Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem na szybki obiad! Jak je zrobic? Zobaczcie! SKŁADNIKI: - feta – 150 g - twaróg – 150 g - czerstwy chleb(...)jajko – 2 szt - mąka pszenna – 2 łyżki - szczypiorek – 1 pęczek - pietruszka – 1 pęczek - sól , pieprz – do smaku - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg i fetę mieszamy ze sobą. Dodajemy namoczony w mleku lub ciepłej wodzie i odciśnięty chleb. Wbijamy jajka. Dodajemy posiekane zioła i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy

Ostra na Słodko
Sałatka z awokado , fety i suszonych pomidorów 310

pomidorami sprawia,że podczas jedzenia przenosimy się wyobraźnią w ciepłe kraje,gdzie takie przysmaki mamy na wyciągnięcie ręki. SKŁADNIKI: * awokado – 2 szt * suszone pomidory – 6 szt * ser feta – 100 g * czerwona cebula – 1 szt * świeża bazylia -1 pęczek * limonka – 1 szt * sól morska – 2 łyżki * miód – 1 łyżka * pieprz mielony kolorowy(...)kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z połowy limonki. Pomidory odsączamy z oleju(nie wylewamy go!)i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy posiekaną cebulę,połowę pęczka bazylii i ser feta. Delikatnie mieszamy z pokrojonym awokado. DRESSING: Resztę bazylii siekamy. Mieszamy z olejem,w którym moczyły się pomidory i miodem.Dodajemy pozostały sok z limonki oraz szczyptę soli morskiej. CAŁOŚĆ: Przygotowaną sałatką

Ostra na Słodko
Jak zjeść papaję 270

miodowo-musztardowym dresingiem na bazie oleju z awokado.        Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4     Składniki: 1 papaja, 2 zielone cukinie, 150 g fety, 1-2 łyżki pestek papai. Dresing: 4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno), 4 łyżki wody, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki prażonego sezamu, sok i skórka(...)połowy cytryny, sól i miód do smaku.        Przygotowanie: Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę.  Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę,  nasiona uprażyć na suchej patelni.  Cukinie pokroić razem

SzczyptaSmaQ
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 222

podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty(...)Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit
Makaron po Grecku 236

pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki : ok. 400 g makronu 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 50 g czarnych oliwek 4 pomidory (ok. 400 g) szklanka sosu pomidorowego (passaty) ok. 2 łyżki oliwy przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, chili pieprz, sól pietruszka(...)pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw.  Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą.  Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku). Moje posty

Słodka Strona
Tarta ze szpinakiem i ricottą 178

szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty 450 g mrożonych liści szpinaku 120 g sera feta 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól morska pieprz Wykonanie: Szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy go na małym ogniu i odparowujemy z nadmiaru wody. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem, dodajemy ricottę(...)ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy na wierzchu. Ciasto malujemy mlekiem i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia

Kulinarne przygody Gatity
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 194

solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem - resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym, - wszystkie składniki oprócz fety mieszam ze sobą dodając łyżkę aromatycznej oliwy SOS - paprykę myję i kraje w drobne kawałki wrzucam do blendera i dodaję pół papryczki(...)dorzucam kumin - doprowadzam do wrzenia i odparowuję sos, aby zgęstniał a smaki się połączyły, - studzę sos * gdy już wszystko mam gotowe na upieczonym podpłomyku układam farsz posypuję czarnuszką kładę fetę  i zwijam w rulonik, przecinam na pół i podaję z pełnym smaku sosem - Danie jest przepyszne i pełne aromatów, to jest moja propozycja smaków, ale do farszu możemy wykorzystać

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania