feta - 6903 przepisów (strona:110/461)

Sos Feta (idealny do karkówki z grilla) 140

mięs z grilla, zwłaszcza do karkówki. Lekko słony, z wyraźnym posmakiem czosnku i lekko ziołowy. Pyszny. Planując grilla, miejcie na uwadze ten przepis Składniki: 85 g sera feta (favita) 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)zimnej wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 2 i 1/2 łyżki oliwy 8 dużych listków bazylii sól, pieprz W misie rozdrabniacza umieszczamy jogurt, pokruszony ser feta, zimną wodę, sok z cytryny, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy do połączenia. Wlewamy oliwę i miksujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia

Smaki Na Talerzu
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 107

mała sztuka cukinia - 1 mała sztuka żółta papryka - 1 sztuka oliwa Monini Classico w sprayu - 1 łyżka sól i pieprz pomidorki koktajlowe - 250 g czarne oliwki - 10 sztuk ser feta - 100 g (1/2 opakowania) na sos: 2 łyżki oliwy Monini Classico, 1 łyżka octu balsamicznego Monini, 1 łyżka świeżej bazylii lub oregano posiekanego, 1 łyżka świeżej mięty posiekanej(...)warzywa rozłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrojone na pół.  Wymieszaj ze sobą składniki dressingu i polej sałatkę. Na koniec posyp ją pokruszonym serem feta. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 132

mleka 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników(...)zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka grecka taka jak w Grecji. Zdecydowanie najlepsza. PRZEPIS 110

. Zrób tak: pomidory pokrój w ćwiartki, ogórki w grubsze plasterki (nie obieramy), cebulę w pióra, paprykę w paski. Wszystkie warzywa przełóż do miski, na nich połóż plastry sera feta – warto spróbować oryginalnego greckiego sera, który ma chronioną nazwę pochodzenia, przekonasz się, że zamienniki to jednak dalece nie to samo. Dodaj oliwki, skrop dość obficie oliwą i odrobiną

Kulinarna Polska
Sałatka z kurczakiem curry, fetą, migdałami ... 152

bardzo, została wymyślona tak na szybko. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz(...)łyżeczka, można więcej, zależy jak ostrego kurczaka lubicie). Jak kurczak się usmaży, studzimy go. 2. Mix sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę.  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: do miseczki dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą

kruche babeczki
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 141

papryki 100 g kaszy pęczak, bulgur, gryczanej nieprażonej 1 czerwona lub biała cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów kilka zielonych lub czarnych oliwek 120 g sra typu feta 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz, suszony tymianek, oregano do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu(...)ugotowaniu odcedzamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, do czasu, aż się zarumieni. Dodajemy odcedzoną kaszę, drobno posiekane suszone pomidory i oliwki oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

W kuchni Katie
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, jajkiem, fetą, burakiem i orzechami włoskimi 95

ćwiartki. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim orzechy, fetę, buraki, wyłóż jajka, całość posyp kiełkami buraka. Składniki 300 g czyli opakowanie szpinaku baby 200 g sera typu feta 4 jajka 2 buraki 50 g kiełków z buraka 50 g orzechów włoskich Wykonanie Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok. Wymieszaj sok z musztardą, miodem

Eat me! Fit me!
Sałatka na ciepło z dynią i kuskusem 114

porcje): połowa małej dyni piżmowej 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego pół puszki czerwonej fasoli 1 średnia czerwona cebula 2 garści roszponki 100g sera feta 2 łyżki pestek dynii łyżka oliwy sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól i pieprz do smaku(...)cieple.   Upieczoną, gorącą dynię z cebulą dorzucamy do ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.   Sałatkę od razu podajemy ciepłą.   Powrót na górę

Smaczna Strona
SAŁATKA Z PIECZONYMI BATATAMI, AWOKADO I FETĄ 230

batat (około 300 -350 g) 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)pieczenia i  piecz przez około 25 minut do miękkości. W międzyczasie na suchej patelni upraż na złoty kolor słonecznik. Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż rukolę. Dodaj fetę pokrojoną w kostkę, ziarenka z granatu, awokado oraz upieczone bataty. Całość posyp pestkami słonecznika. DRESSING: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance lub miseczce i polej dressingiem sałatkę. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanki ze szpinakiem 127

Składniki /2 porcje: – 250 g liści szpinaku – 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – 50g mozzarelli lub innego sera – około 75g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 2 bułki pszenne – ½  łyżki masła lub oleju Przygotowanie: Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni(...)rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Zeszklić. Dodać umyte liście szpinaku, wymieszać, aż woda, która zacznie się wydzielać odparuje. Szpinak ostudzić. Przełożyć do miski, doprawiać, solą, pieprzem i gałką. Pokruszyć fetę i wymieszać ją dokładnie ze szpinakiem. Bułkę przekroić na pół, wyjąć trochę miękkiego wnętrza i podpiec w piekarniku, około 5 minut. Nałożyć farsz ze szpinaku i fety, posypać ulubionym

I LOVE LIFE
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 147

buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego  Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia(...)widelec w skórkę). Buraki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cienkie plastry. Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym w kostki serem feta oraz posiekanymi orzechami.  Całość delikatnie skrapiamy sosem sojowym. Smacznego

ChilliJemy
Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków 132

charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta. Składniki: buraki kiszone sałata lodowa lub kapusta pekińska seler naciowy jajka ser feta słonecznik czarnuszka sok z cytryny oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki kiszone kroimy w kosteczkę, układamy(...)sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i układamy na burakach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy po wierzchu. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą. Solą i pieprzem posypujemy tylko po jajkach. Słonecznik prażymy na suchej patelni, jak wystygnie to posypujemy po sałatce. Na wierzchu sypiemy koperkiem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami 185

myślę, że też się przyjęła. To sałatka warstwowa polana sosem czosnkowym - naprawdę bardzo dobra! Składniki: 1,5 szklanki suchego kolorowego makaronu - u mnie kokardki 2/3 kostki sera typu feta 1 pojedyncza pierś z kurczaka + przyprawa gyros 1 mały brokuł 5-6 pomidorów suszonych Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie(...)kostkę, pomidory drobniej pokroić. 5. Zrobić sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zioła, szczytę cukru i wymieszać. 5. W salaterce ułożyć od dołu: makaron, kurczak, ser feta, brokuł, suszone pomidory. Przed podaniem polać sałatkę sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pieczonymi boczniakami i jarmużem 164

Składniki: 250 g boczniaków 3 garście poszatkowanego jarmuży 2 garście roszponki 100 g sera feta 3 pomidory 200 g kukurydzy z puszki 1/2 pęczka grubego szczypioru 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz ziołowa 50 ml oliwy z oliwek + 2-3 łyżki do pieczenia boczniaków sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania(...)pieczenia. Oprószamy je czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą z oliwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut.  Pomidory i ser feta kroimy w kostkę, szczypior szatkujemy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy z pieczywem

Qchnia po prostu
Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem 135

i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić(...)drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Sałatka z pieczonego buraka

Smaki Armine