kulinarne Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony(...)szpinak będzie już odparowany z wody i zacznie się smażyć , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , gałkę , miód , sól , pieprz do smaku . Mieszamy , chwile smażymy mieszając . Przekładamy do miseczki z pokruszoną fetą i mieszamy . Ciasto filo rozkładamy , na brzegu układamy pasek z nadzienia szpinakowego i zwijamy w rulonik , a następnie w ślimaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy w wysmarowanej masłem foremce do pieczenia
Ogrodnik w podróżyząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru łyżeczka suszonej bazylii łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem feta i świeże liście bazylii do posypania grzanki z serem żółtym W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę(...)Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami mięty oraz z grzankami z żółtym serem
Smakołyki Asimoim zdaniem powinien wyglądać piątkowy obiad;) Na około 16 kotlecików: 1300-1400 g obranych ziemniaków 450 g świeżego szpinaku 2-3 duże ząbki czosnku około 180-200 g sera feta 3 średniej wielkości jajka 5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów sól, pieprz Obrane, opłukane ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną(...)odparowujemy nadmiar płynu. Następnie szpinak przekładamy na sito i odciskamy resztę wody. Gdy nieco przestygnie, przekładamy na deskę i z grubsza siekamy. Do wystudzonych ziemniaków przeciskamy przez praskę ser feta. Dodajemy również szpinak. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i mielonym pieprzem (ewentualnie gałką muszkatołową) do smaku. Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Wyrobioną masę wstawiamy na około 1 godzinę
Smaki Na Talerzuzakochałam się wtedy w nim do szaleństwa. I najbardziej smakuje mi prosto z drzewa, w banalnej formie, bez większego towarzystwa. Składniki; 4 figi kawałek sera feta 2-3 kromki pieczywa żytniego sos balsamico(...)miód pieprz świeży świeże zioła np. tymianek masło Na maśle grilluję figi i pieczywo. Doprawiam pieprzem i tymiankiem. Kroję figi i układam na talerzu, posypuję pokruszonym serem feta. Polewam miodem i balsamico. Podaję z grillowanym pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 6 OSÓB: 1 filet z kurczaka lub kilka polędwiczek z kurczaka 1 papryką czerwona 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 opakowania sera feta 2lyzki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka kroję w paski i doprawiam. Smażę na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym(...)następnie kroję w większą kostkę. Kurczaka przekładam do miski. Następnie paprykę myję i kroję w kostkę. Sałatę lodową myję i drobno siekam lub rwę. Ser feta kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki, dodaję jogurt,ketchup oraz majonez. Doprawiam i mieszam
Gotowanie Patkisobie ten smak, ale… mam wrażenie, że smakowała mi nieco mniej niż kiedyś. Ciekawe dlaczego? 1 szkl. kaszy jaglanej 2 młode cukinie ok. 200 g pomidorków koktajlowych ser feta 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie płatki chilli sól Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W większym rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Ugotowaną kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami, pokrojoną w kostkę fetą oraz upieczoną cukinią. Sałatkę polewamy pozostałą na blaszce oliwą (u mnie niewiele jej zostało). Źródło
Smaki Na Talerzuprzez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy ser feta, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego sałatka z ciecierzycą i fetą jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli szukacie przepisów na lunch do […] Artykuł Sałatka z ciecierzycą i fetą w słoiczku pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Enveloperzymskiej 1 figa 2 plastry fety odrobina octu balsamicznego Przygotowanie: sałatę pokroić i położyć na talerzu figę pokroić w cząstki i dodać do sałaty dodać również pokrojoną fetę delikatnie polać octem balsamicznym Zajadać od razu :) Smacznego
Gotowanie z pasjąwielbicieli kasz oraz strączków jak znalazł ;) Składniki: 300 g fasolki szparagowej 3/4 szklanki kaszy kuskus 50 g suszonych pomidorów garść orzechów włoskich 1 łyżka sezamu 30 g sera feta 2 łyżki oliwy odrobina soku z limonki Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (a najlepiej bulionem), przykryć(...)razem z sezamem uprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać napęczniałą i przestudzoną kaszę, dodać fasolkę, suszone pomidory i wlać oliwę. Całość delikatnie przemieszać. Następnie sałatkę posypać pokruszonym serem feta i podprażonymi orzechami z sezamem. Na koniec skropić sałatkę niewielką ilością soku z limonki
My simple kitchenjajka – pół sporej cukinii – 100 ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g mąki – 6 łyżek oliwy z oliwek – 180 g sera feta – 2 łyżki startego sera typu parmezan lub cheddar – masło do wysmarowania formy – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli i pieprzu(...)dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę. Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, ser typu parmezan lub cheddar. Wszystko wymieszaj. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury
nietylkopasta.plkolację Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – szklanka ugotowanej kaszy bulgur – pół czerwonej cebuli – 80-100 g sera feta – 1 zielony długi ogórek – 1 łyżeczka czarnuszki – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka octu balsamicznego z modenny – 1 łyżka płynnego(...)sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż na kaszy. Dodaj pokruszony ser feta oraz bardzo cienko pokrojoną cebulę (krój w półplasterki). Posyp wszystko koperkiem, czarnuszką i polej pozostałym sosem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plwody gazowanej (lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą. Jeśli(...)cebuli dodajemy zamrożony szpinak. Podgrzewamy do momentu aż całkowicie się roztopi a nadmiar wody odparuje. Do szpinaku dodajemy śmietanę i mieszamy do równomiernego połączenia się składników. Ser feta kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się farszu. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy około 1 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy
Qchnia po prostusuchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż
Fitsweet.meporcje Składniki na ciasto Jajko 50 g jogurtu naturalnego 100 g mąki owsianej 50 g mąki orkiszowej 30 g mąki pszennej typ 00 Farsz Cukinia Pomidor Koncentrat pomidorowy Ser feta Oregano Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki lub jogurtu Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm na kształt okręgu Rozwałkowane ciasto posmarować(...)koncentratem pomidorowym zostawiając 2-3 cm wolnego ciasta do zawinięcia Cukinię i pomidora pokroić w plastry i ułożyć na cieście Posypać fetą i oregano Piec około 20 minut w 190-200 stopniach
HealthyCreationscebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka- 300 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * feta- 40 g Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- jeżeli cukinia jest duża(...)sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca