ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję(...)łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony. Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam
wesoła kuchniaodrobina do podsypania 100 gram masła 1 jajko szczypta soli szczypta papryki ostrej Nadzienie: pęczek botwiny 1 mała cukinia 50 gram sera feta 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i majeranku Mąkę zagniatam z masłem, jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do delikatnego zarumienienia. Studzę. Botwinę siekam, cukinie obieram obieraczką do jarzyn na cienkie plastry, z których formuję ruloniki. Fetę kruszę i mieszam z jajkami, śmietaną i przyprawami. Na dno traty wysypuję botwinę, na wierzchu umieszczam ruloniki z cukinii. Całość zalewam przygotowaną mieszanką. Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Mango PapajaPyszna propozycja na obiad lub na kolację, wystarczy wstawić do piekarnika i robi się sama. Potrzebujemy ugotowany ryż, ser, pomidory, cebulę, włoszczyznę w słupkach, ser feta, sól, pieprz, oregano, oliwki, oliwę, naczynie żaroodporne lub blaszkę. Kompozycje(...)mogą być dowolne. Produkty możemy zastępować w zależności od potrzeb, smaków, zasobów spiżarni. Naczynie smarujemy olejem i układamy warstwowo produkty przyprawiając solą, pieprzem... -- Na wierzchu układamy pomidory, oliwki, ser feta, przyprawiamy oregano. Wstawiamy na 30 min. do piekarnika w 200 st.C. Potem zdejmujemy pokrywkę posypujemy jeszcze niewielką ilością sera i zapiekamy 5 minut. Ostrym nożem dzielimy na porcje
chleba naszegotakich talyrzōw narychtujecie 16 . Co potrza? 80 g wyndzōnyj 17 makreli gorść 18 roszpōnki gorść rukoli 1 tōmata 19 pó gorści kiełkōw ze brokuła trocha pokrajanyj 20 fety- nojlepi takij ôryginalnyj, bo moł nojlepszy smak Zōłza 21 (stykniy 22 na połra 23 talyrzōw) łeżka mostrichu 24 łeżka miodu 8 łyżek oliwy 8 łyżek ôleju 2 łeżki ôctu(...)Składniki zōłzy wymiyszejcie, aże sie zrobiōm jednolitym płynym. Na talyrz wciepcie 25 po 2 gorście szałołtu, na to przidōm 26 kiełki i pokrajanoł tōmata, a na sōm wiyrch 27 feta ze rybōm. Styknie już yno ôblołć 28 to zōłzōm i bierymy 29 sie za jedzynie. Smacznego 1 powoli 2 z nim 3 bardziej cienkie 4 ubrania
Chop w kuchnipotrzeb modyfikujcie ilość składników, doprawiajcie po swojemu. Składniki: 1 ugotowany i obrany duży burak 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 łyżki cieciorki z puszki po 2 łyżki fety na sałatkę dwie spore garście mixu sałat (po jednej na porcję) świeżo zmielony pieprz sok z cytryny olej lniany Przygotowanie: Na talerzu / misce układam mix sałat. Buraka kroję(...)słupki, jajka na ćwiartki, układam na sałacie. Dodaję fetę i cieciorkę, przyprawiam pieprzem, sokiem z cytryny i polewam olejem lnianym do smaku, nie za dużo. Gotowe! Smacznego zdrowego
Zasmakuj KuchniMożna zjeść samą lub jako dodatek np do grillowanego kurczaka lub takich roladek ze szparagami 1 op mieszanki sałat ze szpinakiem pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 150 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)sosu sałatkowego greckiego np. Knorr W misce ułożyć warstwę sałaty,na sałatę pokrojone w plasterki rzodkiewki. Następnie drugą warstwę sałaty i pokrojoną paprykę. Górę posypać pokrojonym w kostkę serem feta i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki i listkami szpinaku. Oliwę wymieszać z sosem (proszkiem) i polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu
Kolorowa kuchnia Elkisycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić(...)plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 270 g sera fety sól, przyprawa do kurczaka 3 łyżki oleju pomidorki koktajlowe do ozdoby(...)Doprawiamy do smaku. Na patelnie wlewamy olej i podpiekamy mięso, do momentu aż będzie upieczone. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Studzimy. Kukurydzę odcedzamy, ser fetę kroimy w kostkę a cebule w talarki. Do dużej, szklanej miski kładziemy część brokuła, na to mięso, polewamy sosem, następnie kukurydza, cebula, brokuł, sos i resztę składników. Chłodzimy
Kulinarne Fantazje Mariolikolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie. Składniki na około 10 placuszków: 1 bardzo duży batat 1 mała biała cebula łyżka natki pietruszki 100 gram sera feta 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość ziemniaka ścieramy na 3 rodzajach(...)oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę. Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę pokrojoną w kostkę, posiekana natkę pietruszki, jajko, mąka, sól i pieprz. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy porcję ziemniaków, formujemy spłaszczone kulki, smażymy na wolnym ogniu, na rumiano z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia na ręczniku papierowym
Życie zaczyna się w kuchni(2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella pieprz 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 2 rozmiażdżone ząbki czosnku Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję umyty świeży szpinak. Chwilę duszę. Dodaję fetę, czosnek i mozarellę. Duszę by składniki się połączyły, dodaję świeżo zmielony pieprz do smaku. Pod koniec dodaję 1 łyżkę śmietany i jeszcze chwilę duszę. Masa powinna być gęsta, jeśli jest(...)trójkącik. Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 rozmiażdżone ząbki czosnku sól pieprz Łączę składniki. Sos wykładam na naleśniki. Artykuł Naleśniki ze szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.ploraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oleju sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Buraki wyszorować, odciąć końcówki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około(...)miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćszynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!. 1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania(...)ciasta 6 pl.szynki pomidorki cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisałat na drugie śniadanie, serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale. mix sałat 1 ogórek tzw wąż 1 op. sera feta (względnie favita) 1 duże dojrzałe awokado (lub 2 mniejsze) 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu kilka-kilkanaście kropel maggi sól, pieprz Sałatę przekładamy(...)kroimy razem ze skórką na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Następnie nacinamy nożem tworząc krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek przelewamy do szklanki, dodajemy ocet jabłkowy, miód oraz maggi. Dodajemy odrobinę wrzącej wody i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu
Smaki Na Talerzugarść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu – wyłuskana Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem? Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Nie musimy ich obierać. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia układamy ziemniaki, kalafiora i czosnek. W miseczce mieszamy oliwę z cynamonem, pieprzem i rozmarynem(...)Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem pochodzi
Ugotowane pozamiataneprzygotowanych wg ulubionego przepisu (ja wypróbowałam tutaj nowy przepis, jednak jak dla mnie były zbyt miękkie, toteż go nie podaję) 450 g mrożonego szpinaku 2 cebule 150 g sera feta 3 łyżki startego sera grana padano 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – śmietana 30% Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka sól(...)łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz starty ser grana padano. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, dolewamy
Smaki Na Talerzu