i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić(...)drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Sałatka z pieczonego buraka
Smaki Arminewrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki, to wyłączamy gaz. 2. Do ciepłego szpinaku wkruszamy fetę i mieszamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dodajemy passatę, suszone oregano i bazylię, oraz szczyptę cukru(...)Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą lub cukrem. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy do niego przygotowany wcześniej sos. Łyżeczką nabieramy porcje szpinaku z fetą i nakładamy do muszli. Nafaszerowane muszle układamy delikatnie na sosie. 4. Kulki mozzarelli kroimy na pół i układamy na farszu w naszych muszlach. 5. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 15 - 20 minut
kruche babeczkikuskusem, czerwoną fasolą i papryką / 1 porcja Składniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 200 g czerwonej fasoli z puszki 1 gruby plaster żółtej papryki 3 łyżki czarnych oliwek 1 plaster fety 1 garść orzechów włoskich 1/4 wężowego ogórka zielonego 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 szczypty suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem(...)oliwek kroimy w półplasterki, pozostałe pozostawiamy w całości. Dodajemy do sałatki. Fasolę czerwoną starannie płuczemy z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Odsączamy i dodajemy do reszty składników. Fetę kruszymy i dodajemy do sałatki, razem z orzechami włoskimi. Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano i polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy
Moja smaczna kuchniachwilami delikatnością jogurtu… Składniki ( na 2 małe miseczki widoczne na zdjęciu): 1 mała główka sałaty 2 pomidory 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże cebule czerwone + 1 opakowanie sera feta 1 słoik czarnych oliwek Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek czerwony pieprz chilli pieprz czarny sól(...)czosnek w proszku 500 ml jogurtu naturalnego Do miseczek wykładamy kolejno: porwaną w kawałki zieloną sałatę : pokrojony w kostkę pomidor : pokrojony w kostkę ogórek : poszatkowaną cebulę i ser feta oliwki polewamy sosem Smacznego
Domowe ciastaSKŁADNIKI 6 placków tortilli 45g masła 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 300ml bulionu 250g śmietany 18% puszka kukurydzy 150g sera żółtego w kostce 400g piersi z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe sól,pieprz szczypiorek WYKONANIE Piersi z kurczaka gotujemy żeby były miękkie.Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło,po chwili dodajemy mąkę(...)formy do pieczenia.Na gotowy placek tortilli nakładamy farsz tak bardziej na środek i zwijamy. Zwiniętą tortillę wkładamy do formy do pieczenia,polewamy sosem a na wierzchu kładziemy pokrojony serek feta i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy nasze pyszne tortille przez 25 min.w piekarniku nagrzanym do 190C .Gotowe tortille posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaszpinak, cebula oraz czosnek. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka bułka tarta olej(...)pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić i przelać
Szalona Kuchnia Ewelinypodsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 6. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 7. Farsz nakładamy(...)naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 590 g Energia: 739 ,3 kcal Białko: 68 ,5 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpomidory, delikatnie odsączyć z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić dość drobno i rozłożyć na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony w kostkę) ser feta, a całość zawinąć w roladkę. Na wierzchu owinąć paskami pociętej (nożykiem do obierania warzyw) cukinii. Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją wcześniej umyć, skórka daje bardzo ładny efekt wizualny(...)porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 2,9WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologkolację. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: brokuł 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 szt awokado 1/2 opakowania rukoli 1 opakowanie sera typu feta płatki migdałów 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu sól pieprz 1. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki i gotujemy. Kurczaka myjemy, osuszamy(...)kostkę i na odrobinie oleju smażymy. W trakcie smażenia dodajemy łyżeczkę słodkie papryki, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, rukolę myjemy, kukurydzę odsączamy, fetę kroimy w kotkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. 3. Na spód miski dajemy ugotowanego, ostudzonego brokuła, następnie usmażonego kurczaka, kukurydzę, awokado, rukolę i na rukolę pokrojoną w kostkę fetę
kruche babeczkimrożonego, wcześniej obgotować w wodzie 1 marchew, pokrojona w plasterki mała cebula posiekana drobno 10 kolorowych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 1 mała cukinia, pokrojona w pół-plasterki opakowanie fety pokrojonej w kostkę 300 ml śmietany 18% płaska łyżka mąki pszennej 3 jajka garść tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, ostra papryka, bazylia do smaku, szczypta cukru(...)kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz. Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis
Zasmakuj Kuchniinnymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta. Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenPIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję(...)Dodać przygotowaną kaszę kuskus, wymieszać, zdjąć z ognia i przełożyć na talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę
Fitsweet.mesuchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż
Fitsweet.me