kaparów (ze słoiczka) 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona/biała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 300 g makaronu kritharaki sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g sera feta pieprz z młynka 250 g jogurtu greckiego (10%) 1/2 łyżeczki płatków chili Wykonanie: ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki(...)ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w półkrąžki. Natkę pietruszki posiekać makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (u mnie 12 minut) jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem makaron odcedzić, przelać zimną wodą. na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 20 SZTUK: 2 średnie cukinie 120 g sera feta 3 łyżki drobno posiekanej natki 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych(...)czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha. Do cukini przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko , mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku). Na patelni rozgrzewam
Gotowanie Patkiczarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Nie dodawaj soli - w farszu pojawi się wystarczająco słony ser feta. Przygotowany farsz połącz z kawałkami kurczaka oraz dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Całość wymieszaj i nałóż na środek każdego kwadratu. Starannie sklej kwadraty w rożki, tak by fatsz nie wydostał się podczas pieczenia. Do tej czynności oprószam dłonie mąką, dzięki czemu
Mojewlasne.pltrakcie dnia. O tej porze roku u mnie w domu królują właśnie takie proste, kolorowe dania . Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka grecka sałata feta lub ser sałatkowy typu feta oliwki pomidory czerwona cebula ogórek Sos vinegret 100 ml oliwy 2 łyżeczki musztardy ( u mnie francuska ) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu sól, pieprz W misce ukłożyć
Pieguskowa Kuchniaserami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie! 2 filety z kurczaka 5 suszonych pomidorów 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 150g sera feta 100g sera(...)mozzarella 3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek) sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany 1. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Dodajemy sól, natkę pietruszki i twarożek. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą
Szefowa kuchnifetą. Sałatkę podałam z sosem tatarskim. Ciekawa jestem co przygotowały moje blogowe koleżanki :) Składniki: 2 duże garście groszku cukrowego 10 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 ogórki małosolne pół kostki fety (ważne, by dobrze się kroiła) 1 mały filet z kurczaka olej do smażenia sól i pieprz zioła do pizzy suszony czosnek słodka papryka mały kubek jogurtu greckiego 2 łyżki(...)papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. Groszek ugotować w ocukrzonej i osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidorki i ogórki małosolne pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Na talerzach ułożyć groszek, plastry kurczaka, ogórka i pomidorów oraz fetę. Zimny jogurt wymieszać z sosem tatarskim, wymieszać. Do sosu można dodać suszony lub świeży czosnek oraz zioła
Czerwień i błękitnadrobię! Jak tylko wyjdzie słońce 🌞 Tymczasem zachęcam Was do zrobienia grillowanej tortilli z kurczakiem i warzywami. Przepyszna i zdrowa propozycja. Ja uwielbiam dodać do niej oliwki i ser feta... Taka grecka wariacja :) Tymczasem wrzucam Wam wersję podstawową i możecie ją modyfikować wedle uznania. Składniki na 4 porcje(...)duża pierś z kurczaka 4 tortille (najlepiej pełnoziarniste i domowe) 1 papryka 4 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu Dowolny ser - feta, żółty, mozzarella Oregano Bazylia Sól himalajska Papryka słodka i ostra Przygotowanie : Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z oregano, bazylią, papryką słodką i ostrą, a także solą
Czarnawisienkaolej 3-4 łyżki Wszystkie przyprawy ze sobą mieszamy. Filety kroimy wzdłuż na pół jak na kotlety. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Farsz feta półtłusta 1 op. ( 270 g. ) brokuł 1 mała szt. marchew 2 szt. Brokuł dzielimy na różyczki. Marchew obieramy(...)kroimy w plastry. Warzywa umieszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy ok. 10 min. Przelewamy zimną wodą. Warzywa rozdrabniamy na mniejsze części i mieszamy delikatnie z fetą. Na połowę fileta wykładamy farsz i zakrywamy drugą połową. Kieszonki wykładamy na blaszce posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min., aż kieszonki zarumienią
Kuchnia Paulettesniskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw(...)jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Faszerowane bakłażany 1 – 2 bakłażany ½ opakowania fety 3 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pokrój bakłażany na duże plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut. Przygotuj farsz: fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek wymieszaj
Strefa Zdrowego Żywieniaspotkanie, lunch czy po prostu kolację. Składniki: 3 duże mięsiste pomidory puszka tuńczyka w kawałkach, dobrze odsączonego z oleju łyżka posiekanego szczypiorku mała cebulka drobno posiekana pół opakowania fety pieprz czarny łyżeczka skórki otartej z cytryny Przygotowanie: Od pomidorów odcinamy spód tak aby stał dość pewnie na talerzy i delikatnie wydrążamy środek, który przekładamy do miski. Dodajemy do niej(...)tuńczyka, cebulkę, szczypiorek, skórkę cytrynową, pieprz oraz kruszymy fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy z pomidorków. Smacznego
Życie ze smakiemłyżeczki soli nadzienie: 200 g puree z dyni 50 g naturalnego twarożku czerwona cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka miodu pół łyżeczki octu winnego sol i pieprz do smaku dodatkowo: feta szczypiorek płatki chili Mąkę siekamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do zamrażarki. Puree z dyni mieszamy z twarożkiem. Cebulę kroimy(...)rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta, który później zawijamy do środka. Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem, chili i kawałkami fety. Smacznego :) Artykuł Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmamy to! :) Ja dziś wzięłam sałatę, szynkę, paprykę, pomidora, ser Feta.... SJŁADNIKI: Garść sałaty Pokrojona szynka gotowana 1/4 papryki 1/2 małego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Składniki na sałatkę kładziemy warstwowo do słoika Oliwę
Kopystką po garachprzygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu(...)Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego ! Artykuł Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą pochodzi
Raj dla Podniebieniaząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną(...)Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień
Kardamonovyząbki czosnku 3 łyżki masła 20 dkg sera żółtego Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy,przesmażamy na łyżce masła ,żeby odparowała woda,następnie wyciskamy do niego czosnek,i wkrajamy fetę ,mieszamy ,smażymy jeszcze chwilę,doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem,studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor razem z pokrojoną w kostkę cebulką,doprawiamy solą(...)pieprzem,studzimy. Ser ścieramy na tarce,ciasto francuskie rozwijamy i układamy wzdłuż na środku najpierw szpinak z fetą,na to pieczarki z cebulką i starty ser, brzegi nacinamy w paski i składamy je do środka tak żeby przykryły nasz farsz . wierzch smarujemy roztopioną łyżka masła i posypujemy pozostałym serem,pieczemy w 200 stopniach,(góra dół)przez ok 15 min Smacznego
Swojskie jedzonko