blogu przepyszna sałatka! Sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem sera fety i ziaren granatu. Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 1/2 opakowania sera feta 1 granat 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 1 łyżka uprażonych ziaren dyni 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, pieprz do smaku(...)czasie dodaj sól do smaku i posiekaną pietruszkę. Przełóż do salaterki a następnie posyp pestkami dyni i słonecznika, ziarenkami granatu i pokrojoną w kostkę (podobnej wielkości jak buraki) fetą. W wersji „pudełkowej” czyli do pracy również układaj sałatkę w pojemniku warstwami. Smacznego
Moja Mama Gotujełyżki posiekanej pietruszki 3 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki uprażonych pestek dyni lub słonecznika 2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól i pieprz 150 g sera typu feta lub roladki koziej twarogowej z ziołami i czosnkiem. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce (tyle, ile się odłamie, jeśli naciśniemy na łodygę, około 1/3 od dołu(...)ugotowaniu mieszamy kaszę widelcem, dodajemy szparagi, pokrojone suszone pomidory wraz z pozostałą oliwą, roztarty czosnek, sok z cytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujezapobiegają chorobom serca i nowotworom. Składniki: około 250 - 300 g makaronu, świderki, kolanka, penne, do woli, może być krótki lub długi typu spaghetti 1 duży pomidor 1,5 łyżki fety 1 średnia cebulka kilka "plasterków", talarków, jak kto woli papryczki chili puszka kiełków fasoli mung - 200 g (odsączamy z soku) 1,5 szklanki passaty pieprz, papryka słodka, pół łyżeczki(...)masło do smażenia - około łyżki, raczej płaskiej Sposób przygotowania: w garnuszku rozpuszczamy masło, pomidora (możecie uprzednio sparzyć i zdjąć skórkę, jak chcecie) kroimy w kosteczkę, cebulę w drobną kosteczkę, fetę kruszymy w dłoni, na maśle przesmażamy pomidora i cebulkę, gdy zmiękną a w kuchni rozniesie się piękny aromat dodajemy chili, fetę, kiełki i passatę, dusimy do połączenia składników, przyprawiamy
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 150 g łososia macerowanego 100 g sera fety garść ciemnych oliwek opakowanie roszpunki kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane na twardo owoce granatu kilka kaparów oliwa z oliwek parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki, roszpunkę myjemy, osuszamy. Łososia kroimy na bardzo cieniutkie kawałki i owijamy nim jajka. Na talerz rozkładamy roszpunkę, na to pokrojoną fetę, oliwki, kapary, pokrojone pomidorki koktajlowe i jajka z łososiem. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym parmezanem i gotowe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolifety i czerwonej cebuli. Składniki: szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli) opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g) mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek pół kostki fety (użyłam z ziołami) pół czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy szczypta ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny sól, cukier i pieprz koperek do ozdoby Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby połączyła się z sosem. Udekorować koperkiem
Czerwień i błękitczosnkiem. Danie podaję z kaszą jęczmienną. 3 duże pieczarki portobello 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy 3 duże zielone oliwki 130 g fety 1,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: natka pietruszki do posypania Od pieczarek oderwać nóżki. Pomidory (suszone(...)solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Całość zamieszać i smażyć na patelni, aż woda z pomidorów odparuje i farsz się zagęści. Na koniec dodać posiekane oliwki i rozdrobnioną fetę. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty. Na zagłębienia w kapeluszach pieczarek wykładać łyżką farsz (z górką). Farsz lekko uklepać łyżką. Pieczarki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec
BullioSkładniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera(...)przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy partiami
Kolizje Smakówserce 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości) kilkanaście czarnych oliwek 150 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego świeża natka pietruszki i świeże oregano - nieduża garstka tego i tego połowa pęczka listków świeżej mięty pieprz do smaku opcjonalnie(...)soli Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki lub kostkę, cebulę w cienkie talarki natkę siekamy drobno w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy fetę, oliwki, doprawiamy do smaku. Smacznego greckiego
Zasmakuj Kuchnipieprzu szczypta soli suszone oregano 1 łyżeczka masła Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w drobne kawałki. Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokruszyć. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dorzucić pomidory i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oregano (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Wymieszać i smażyć przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty(...)kokilek przełożyć pomidory z patelni. Posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu rozbić jajka. Całość posypać suszonym oregano. Piec ok. 15 minut w temperaturze
Bulliojogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki(...)umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki buddy Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować! Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi o różnorodność
Cooking MonsterNajlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem(...)smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć do piekarnika na 20-25 minut, aż całość się zetnie. Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem
My simple kitchenfety podałam w pucharkach. Połączenie składników na pierwszy rzut wydaje się zaskakujące, ale zapewniam, że jest pyszne! Składniki: 500g arbuza 2 nieduże ogórki 1 czerwona cebula 100g sera feta kilka porzeczek garść listków mięty 1 łyżka oleju pistacjowego Wszystkie składniki schłodzić. Arbuz pokroić w kostkę. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Ser pokroić w kostkę
Obiad gotowyCZAS: 1-30 min -PORCJE: 1 Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy(...)niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry średniej grubości i układamy na sałatce na przemian. Ser feta kroimy w kostkę i kładziemy na pomidorach i ogórkach. Świetna przystawka oraz ładnie prezentuje się na stole
Gotuję Testujępostaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2-3 Składniki: 18 szt. makaronu w kształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy z bazylią zioła(...)można wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Wszystko razem smażyć przez około 10 min.. Pod koniec smażenia doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem. Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować. Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia
KuchniaWeDwoje.plfetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
Bullio