feta - 6903 przepisów (strona:121/461)

Zupa ze szparagami i serem feta 162

zielonych szparagów 1 pęczek młodej włoszczyzny 500 g młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki kurkumy 270 g sera feta 1,5 l wody sól Sposób wykonania: Włoszczyznę obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy bulion warzywny. Ziemniaki skrobiemy lub obieramy i kroimy w kostkę(...)osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wazowymi wywaru. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy cały czas mieszając. Zupę posypujemy na talerzach poszatkowanym szczypiorem i koperkiem oraz pokruszonym serem feta

Qchnia po prostu
Salatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 140

film w ramach Kina w Trampkach , lody i pizza a potem deser deserów... mecz... ;) Sałatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 1/4 średniego arbuza 10 truskawek 80 g fety owczej garść posiekanych pistacji kilka listków mięty olej słonecznikowy nierafinowany lub inny ulubiony olej Truskawki i arbuza kroimy na kawałki podobnej wielkości. Dorzucamy posiekane pistacje i pokruszoną fetę. Skrapiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
3 przepisy na wiosenne sałatki 156

grill. Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka(...)sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę. Zalać sosem i wymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 ogórek, 2 pomidory pęczek rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 papryka 1 duża

Cooking for Emily
DIETETYCZNE ROLADKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 230

SKŁADNIKI :  190 g pasty warzywnej paprykowej firmy  ROLNIK 3  placki tortilla 100 g sera fety 1 świeży ogórek 4 liście sałaty 1 mały słoik papryki konserwowej kilka oliwek kila pomidorków koktajlowych(...)PRZYGOTOWANIE :  Sałatę myjemy i osuszamy, ogórka obieramy. Kroimy w paski ogórka, paprykę i ser fetę. Placki tortilla rozkładamy na desce, smarujemy pastą warzywną, na to kładziemy po liściu sałaty, a z brzegu placka układamy, kilka pasków ogórka, papryki i fety. Placki ciasno zwijamy w naleśnika  i zawijamy w folię aluminiową. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza serowa 160

Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ser camembert 2 łyżki startego parmezanu oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto(...)smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i parmezanem. Układamy na nim pokrojony w kostkę ser typu feta, plasterki mozzarelli i sera camembert. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Najlepszymi dodatkami są oczywiście

PatiGotuje
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 206

świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar L – 2 łyżki śmietany 18% – sól himalajska, świeżo mielony pieprz – 1 łyżeczka mieszanki ziół (bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii(...)warstwą powstałej mieszaniny. 7. Na tak przygotowanym cieście układamy równomiernie bakłażana, szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wlewamy pozostałą część mieszanki jajka i śmietany. Posypujemy ziołami, następnie układamy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę, papryczkę chilli pokrojoną w plasterki oraz starty na tarce żółty ser (opcjonalnie). 8. Pieczemy 20 minut w 190 st. C. 9. Smacznego

Podwójnaporcja
Sałatka z fetą, winogronem, awokado i orzechami laskowymi 117

kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska   1/2 awokado   garść winogron garść orzechów laskowych 50 gram sera feta  dressing: 1 łyżka dżemu wiśniowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych, 2 łyżki wody, szczypta pieprzu i soli  Sałatę kroję w paski(...)awokado w plastry, fetę w kostkę, winogrona na pół a orzechy prażę do zarumienienia i siekam. Składniki dressingu dokładnie mieszam do połączenia. Można je zblendować do uzyskania jednolitej struktury, aczkolwiek nie jest to konieczne. Na talerz nakładam sałatę, awokado, winogrona, uprażone orzechy i ser. Całość polewam dressingiem i podaję od razy. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pierogi z botwiną i fetą 189

ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję(...)łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony. Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam

wesoła kuchnia
Gryczana tarta z cukinią, botwinką i fetą 108

odrobina do podsypania  100 gram masła  1 jajko  szczypta soli  szczypta papryki ostrej  Nadzienie: pęczek botwiny  1 mała cukinia  50 gram sera feta 2 jajka  3 łyżki śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i majeranku  Mąkę zagniatam z masłem, jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do delikatnego zarumienienia. Studzę. Botwinę siekam, cukinie obieram obieraczką do jarzyn na cienkie plastry, z których formuję ruloniki. Fetę kruszę i mieszam z jajkami, śmietaną i przyprawami. Na dno traty wysypuję botwinę, na wierzchu umieszczam ruloniki z cukinii. Całość zalewam przygotowaną mieszanką. Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Mango Papaja
Zapiekanka ryżowo-serowa z pomidorami. 166

Pyszna propozycja na obiad lub na kolację, wystarczy wstawić do piekarnika i robi się sama. Potrzebujemy ugotowany ryż, ser, pomidory, cebulę, włoszczyznę w słupkach, ser feta, sól, pieprz, oregano, oliwki, oliwę, naczynie żaroodporne lub blaszkę. Kompozycje(...)mogą być dowolne. Produkty możemy zastępować w zależności od potrzeb, smaków, zasobów spiżarni. Naczynie smarujemy olejem i układamy warstwowo produkty przyprawiając solą, pieprzem... -- Na wierzchu układamy pomidory, oliwki, ser feta, przyprawiamy oregano. Wstawiamy na 30 min. do piekarnika w 200 st.C. Potem zdejmujemy pokrywkę posypujemy jeszcze niewielką ilością sera i zapiekamy 5 minut. Ostrym nożem dzielimy na porcje

chleba naszego
Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) 129

takich talyrzōw narychtujecie 16 .   Co potrza? 80 g wyndzōnyj 17 makreli gorść 18 roszpōnki gorść rukoli 1 tōmata 19 pó gorści kiełkōw ze brokuła trocha pokrajanyj 20 fety- nojlepi takij ôryginalnyj, bo moł nojlepszy smak   Zōłza 21 (stykniy 22 na połra 23 talyrzōw) łeżka mostrichu 24 łeżka miodu 8 łyżek oliwy 8 łyżek ôleju 2 łeżki ôctu(...)Składniki zōłzy wymiyszejcie, aże sie zrobiōm jednolitym płynym. Na talyrz wciepcie 25 po 2 gorście szałołtu, na to przidōm 26 kiełki i pokrajanoł tōmata, a na sōm wiyrch 27 feta ze rybōm. Styknie już yno ôblołć 28 to zōłzōm i bierymy 29 sie za jedzynie. Smacznego 1 powoli 2 z nim 3 bardziej cienkie 4 ubrania

Chop w kuchni
Sałatka z buraków, ciecierzycy i jajek 207

potrzeb modyfikujcie ilość składników, doprawiajcie po swojemu. Składniki: 1 ugotowany i obrany duży burak 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 łyżki cieciorki z puszki po 2 łyżki fety na sałatkę dwie spore garście mixu sałat (po jednej na porcję) świeżo zmielony pieprz sok z cytryny olej lniany Przygotowanie: Na talerzu / misce układam mix sałat. Buraka kroję(...)słupki, jajka na ćwiartki, układam na sałacie. Dodaję fetę i cieciorkę, przyprawiam pieprzem, sokiem z cytryny i polewam olejem lnianym do smaku, nie za dużo. Gotowe! Smacznego zdrowego

Zasmakuj Kuchni
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i fetą 142

Można zjeść samą lub jako dodatek np do grillowanego kurczaka lub takich roladek ze szparagami 1 op mieszanki sałat ze szpinakiem pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 150 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)sosu sałatkowego greckiego np. Knorr W misce ułożyć warstwę sałaty,na sałatę pokrojone w plasterki rzodkiewki. Następnie drugą warstwę sałaty i pokrojoną paprykę. Górę posypać pokrojonym w kostkę serem feta i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki i listkami szpinaku. Oliwę wymieszać z sosem (proszkiem) i polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 178

sycące. Na pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić(...)plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą

Codzienna kuchnia niecodzienna
SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKA i BROKUŁA + FILMIK 206

SKŁADNIKI :  1 pierś z kurczaka 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 270 g sera fety  sól, przyprawa do kurczaka  3 łyżki oleju pomidorki koktajlowe do ozdoby(...)Doprawiamy do smaku. Na patelnie wlewamy olej i podpiekamy mięso, do momentu aż będzie upieczone.  Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Studzimy.  Kukurydzę odcedzamy, ser fetę kroimy w kostkę a cebule w talarki. Do dużej, szklanej miski kładziemy część brokuła, na to mięso, polewamy sosem, następnie kukurydza, cebula, brokuł, sos i resztę składników.  Chłodzimy

Kulinarne Fantazje Marioli