ząbki czosnku 1 papryczka chilli 0,5-1 szkalnka białego wina 200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam na wagę, może być również Apetina lub zwykła feta) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną(...)naczynia żaroodpornego wrzucamy lekko ostudzone warzywa z patelni, brokuły i pozostałe warzywa które się gotowały na parze. Całość możemy przemieszać razem już w naczyniu. Warzywa posypujemy serem sałatkowym lub fetą. I zabieramy sie za robienie sosu beszamelowego. Składniki na sos beszamelowy 50 g masła (2 duże łyżki) 2 kopiaste łyżki mąki 300 ml mleka 1 garść startego na małych oczkach
Piekielna Kuchnia Patiprzygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt rukola garść ziarna granatu ziarna słonecznika 3 łyżki feta pół kostki 3-4 łyżki oleju sól do smaku łyżeczkę miodu sos z cytryny do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez(...)uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo. Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję, że wszelkie choroby, będą nas szerokim łukiem omijały. Uściski
Basia w kuchnipierogów. mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram ser feta – 1 opakowanie czosnek – 3-4 ząbki czosnku cebula – 1 średnia pieprz – 2 łyżeczki gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki pieprz Cayenne – 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na patelni. Gdy wyparuje już z niego(...)Szpinak można jeszcze odsączyć przez sitko, tak żeby zmniejszyć nadmiar zgromadzonej wody. Mieszamy i dusimy kilka minut. Dodajemy pieprz, Cayenne, gałę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy połamany ser feta i mieszamy, aż wymiesza się ze szpinakiem (mogą pozostać małe grudki sera). Czekamy aż farsz wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie
Calzonella.compomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka czarnej fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy(...)smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić przed podaniem
6nieboSkładniki (na 1 porcję) - 3 liście sałaty lodowej (ok. 120g), - szklanka brokułów (ok. 100g), - plaster sera Feta (ok. 25g), - ząbek czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobniejsze kawałki. 2. Brokuły blanszujemy. 3. Ser Feta kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą. Potrzebne składniki: kilka kromek pszennej bułki oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść rukoli 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Bułkę pszenna kroimy na kromki, skrapiam oliwą, smarujemy rozdrobnionym czosnkiem(...)piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z bazylią, oregano i pieprzem (latem możemy wykorzystać świeże pomidory). Fetę kroimy w kostkę a czarne oliwki w krążki. Na b ruschettę nakładamy przyprawione pomidory, fetę i posypujemy oliwkami i rukolą
Łycha smakówPotrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego 0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki(...)suszone pomidory (5 szt). Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika i sezamu. Sałatkę dekorujemy octem balsamicznym
Łycha smakówosoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku z cytryny(...)razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa liściaste. Wszystko razem mieszamy, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Później już tylko rozkoszujemy się wyśmienitym smakiem :) *Czasem używam prawdziwej fety, a czasem zwykłych serków sałatkowych. Oba typy pasują. Jeśli podoba Ci się ten przepis, odwiedź mój kanał na YouTube , Facebooka i instagrama
Bazując na smakuilością szpinaku i dwoma rodzajami sera: kremowym serkiem typu Philadelphia i serem feta. 50 min 2 składniki: ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić
Ania i Marcin gotująpół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy(...)upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda
Lawendowe NieboUlubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną(...)kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę. Na końcu gotowe danie posypujemy ziarnami granatu
Kuchnia w szuwarachRumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam(...)pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis natknęłam się na ulotce pewnego sklepu. Przeczytałam go i bardzo mnie zainteresował - połączenie papryki z fetą - to musi byc pyszne! Nie czekajac długo postanowiłam wypróbować podpatrzony przepis, wprowadzając do niego własne modyfikacje. Paprykę faszerowaną fetą dodaję do kulinarnej akcji Shinju - Paprykujemy 4 . Właśnie w związku z tą akcją, we wspólnym gotowaniu, postanowiliśmy nafaszerować to cudowne warzywo i podzielić(...)się naszymi przepisami. Papryki nadziewali: Mopsik , Mirabelka , Pela , Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie własnie
Codzienne Gotowaniejuż dawno skradła serca Polaków i gości często w wielu domach. Pamiętam jak jadłam ją na Krecie… W upale, schłodzone warzywa z grecką oliwą z oliwek i kremową fetą smakowały wybornie, nic więcej nie było trzeba. Siła sałatki tkwi w prostocie: tylko kilka warzyw i pyszna feta. Do tego błyskawicznie się ją robi. Pamiętajmy, że w sałatce greckiej(...)żadnej sałaty. Oryginalna Horiatiki to pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki i feta, a to wszystko skropione grecką oliwą. W niektórych regionach dodaje się do niej także paprykę. Do oliwy można też dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, aby nie była mdła – jeśli mamy oliwę najwyższej jakości zrezygnujmy z tego dodatku. Sałatka może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem
Poezja smaku