Kupiłam podłużne czerwone papryki. Upiekłam je w piekarniku. Długie fileciki posypałam feta. Polałam hiszpańska oliwą i nic już nie trzeba 3 podłużne papryki pół opakowania prawdziwej fety kilka łyżek hiszpańskiej oliwy ( ja ją uwielbiam i widzę różnicę w smaku(...)świeżo tarty pieprz Papryki polane oliwą piekłam w folii ok 50 minut w 190 stopniach. Kiedy lekko ostygły obrałam ze skórki. Ułożyłam długie fileciki na półmisku wkruszyłam fetę polałam sosem spod papryk i chlustem oliwy. Na wierzch posypałam świeżo tarty pieprz
AZgotuj!font:minor-latin;} Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować (od 40 minut(...)czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Corner With Recipesdobrodziejstw tej pory roku. Wam polecam to samo, ale chyba nie muszę tego mówić ;) Omlet z pomidorami i fetą Składniki (1 omlet na małej patelni ): - 2 jajka - 1/2 pomidora - 1/2 cebuli - 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie) - garść pokruszonej fety - szczypiorek do posypania - sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka - oliwa/olej do smażenia Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem(...)pieprz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jajka, parę razy rozbełtaj, jak jajecznicę i zostaw na ok. 4 minuty, aż się zetnie od dołu. Na jedną połówkę nałóż pomidory i fetę, przykryj drugą połówką omleta. Smaż jeszcze 2 minuty. Zsuń z patelni i posyp szczypiorkiem
Corner With Recipescebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek(...)minut, czasami mieszając. W tym czasie ugotuj makaron np. spaghetti. Po tym czasie dodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
Corner With Recipesarbuzem i fetą. Przygotowuje się ją błyskawicznie, doskonała na lekką kolacje. Soczysty słodki arbuz pasuje idealnie, równoważąc smaki na talerzu pomiędzy fetą i rukolą Post Sałatka z rukoli, arbuza i fety pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje4 plasterki mozarelli listki świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżożmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kromki chleba delikatnie skrapiamy oliwą, układamy plastry cukinii i pomidora. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, mozarellą i oliwkami pokrojonymi w małe plasterki. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Układamy listki bazylii i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 min. Po wyjęciu z piekarnika
DefinicjaSmakumniejszych 3 ząbki czosnku 1 kg zielonej fasolki 4 ziemniaki 4 pomidory (sparzone i obrane) oliwa z oliwek sól pieprz cukier liście mięty natka pietruszki 200 g sera feta OPCJONALNIE: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej cebule(...)płaska łyżka), solą i pieprzem, następnie rozlewamy ją do talerzy, posypujemy posiekanymi listkami mięty i natki pietruszki, mięsem (opcjonalnie), pokruszoną fetą i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe! Oryginalna wersja: Wersja z mięsem: Można ją oczywiście podać bez fety
Rozpustne gotowaniedrobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony świeży szpinak - mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski(...)zwykle u mnie:) Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego
dlaSmaQCiekawe połączenie słodkości pieczonej papryki i ostrych smaków pozostałych składników. Dla mnie pyszna sałatka, warto wypróbować. Składniki po 2 żółte i czerwone papryki opakowanie sera feta 6 szt anchois 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką natka pietruszki 3 gałązki tymianku oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny pieprz Przygotowanie Paprykę umyłem, osuszyłem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni(...)minut. Wyjąłem , włożyłem do worka foliowego do żywności i szczelnie zamknąłem. Pozostawiłem do ostygnięcia. Zimną paprykę obrałem ze skórki , oczyściłem z z nasion, pokroiłem na małe kawałki. Fetę osączyłem z zalewy. Pokroiłem w kostkę . Natkę i tymianek opłukałem, oderwałem listki od gałązek, drobno posiekałem. Wymieszałem delikatnie, zioła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z serem feta, dodając niewielką ilość
R'n'G KitchenTroszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D Składniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski ,dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy
R'n'G Kitchenpowodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo zupełnie odpuszczamy sobie ser i niczym go nie zastępujemy. Albo dodajemy do naszej sałatki kiełki (pychotka i bomba dla zdrowia). Przepis na jedną z wersji sałatki greckiej. Inną znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1 ogórek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 fioletowe cebule, 150 g fety, czarne oliwki. Przepis(...)plasterki 2 fioletowe cebule. Tu nie chodzi tylko o ich kolor, który wspaniale ożywia sałatkę, ale i o zawarte w niej przeciwutleniacze, którym ta zawdzięcza swoje zabarwienie. Kroimy fetę w kosteczkę. Mieszamy razem składniki. Dorzucamy oliwki. Nie szukajcie u mnie na zdjęciu, bo ich nie znajdziecie. Akurat nie miałam pod ręką, gdy naszło mnie robienie sesji fotograficznej. Ale w oryginalnej
MODA NA BIOkilka ziaren jałowca listki świeżej mięty listki świeżej szałwi kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek tzatziki 400 ml jogurtu greckiego 50 g fety dwa ogórki gruntowe świeża mięta świeży tymianek pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagnięcinę należy zamarynować 1-2 doby przed podaniem. Ząbek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgnieść ziarna(...)tarce z grubymi oczkami. Odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać jogurt naturalny i pokruszoną fetę. Całość wymieszać i doprawić pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, bo feta jest wystarczająco słona. Jagnięcinę można skropić kremem balsamicznym. Podawać z sosem tzatziki i plackami ziemniaczanymi lub opiekanymi batatami. Smacznego
DefinicjaSmakumała puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach świeża kolendra tajska bazylia rozmaryn sól pieprz dodatkowo ser feta /kozi parmezan / żółty ser SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę, suszone pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę od suszonych pomidorów, podsmażyć(...)smaki się przeniknęły. Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuoctem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu(...)minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami. Smacznego
DefinicjaSmakuPyszna sałatka z kurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki) 1 pomarańcza(...)łyżki pestek granatu 1/2 czerwonej cebuli 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki płatków migdałowych 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do sałąty. Pomarańcza obieramy ze skórki, wykrawamy z niego tzw. segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy
DefinicjaSmaku