wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut
Bulliodzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją wersję na pierogi ze szpinakiem. Nadzienie musi być dość dobrze przyprawione, gdyż smak ciasta troszkę osłabia jego wyraz. Pierogi ze szpinakiem przyrządzam z dodatkiem fety, a najchętniej podaje również z pierogami ruskimi. Taka mieszanka pierogów jest kompozycją idealną. I my i dzieci uwielbiamy pierogi Składniki: Farsz: – 350 gram szpinaku (może być mrożony(...)duża cebula; – 2 ząbki czosnku; – 150 gram sera typu feta; – łyżka świeżego posiekanego oregano; – sól; – pieprz biały do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto
dom-agi.plsera feta czosnek granulowany mielony pieprz 2 listki bazylii lub bazylia suszona Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki. Serek feta pokroić na 10 kostek. Każdą kostkę włożyć do 1 pieczarki i wyrównać wklęsłą stroną łyżeczki. Posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym. Bazylię pokroić drobniutko, nałożyć na serek i lekko docisnąć
Trzeci talerzodrzucamy. Składniki: 4 pieczarki Portobello 125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml) bulion warzywny -2 szklanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 op. sera feta sól pieprz z młynka 1 łyżka masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać(...)czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie(...)Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek. Pestki dyni wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i prażyć aż się przyrumienią. Rukolę umyć i osuszyć, oliwki pokroić w plasterki, ser feta pokroić w kostkę a czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni
Mama Gotujebagietką }i{ SKŁADNIKI: 2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak oliwa/olej do smażenia bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa) sól, pieprz, pieprz cayenne feta bagietka z czosnkiem/ziołami jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy(...)jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji. Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona. Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D Smacznego
MarciochaKucharzyjakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą(...)odstawić do wypocenia się. Odsączyć. Do ogórków dodać jogurt i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić. Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego
MarciochaKucharzySzpinak, feta i suszone pomidory to zestaw niezawodny(...)ciepło. Postanowiłam sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka
Kulinarne Inspiracjewielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz. Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki masła Wykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić(...)dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. Sos jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut
Krakowskie smaki Anizimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec. Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto francuskie 100 g sera feta(...)foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się). Resztek z ciasta francuskiego nie wyrzucać. Zostawić nieregularne małe kawałki. 2. Pomidory pokroić w wąski paski. Fetę pokroić w kostę ok. 1,5 na 1,5 cm . Oliwki przekroić na 2 połówki. 3. Do każdego gniazda wrzucić pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka
Trzeci talerzMięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku(...)czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego szpinaku skruszyć fetę i wymieszać masę. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości
Trzeci talerzDelikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy(...)mięso mielone i uklepać. Dłuższy bok masy powinien mieć długość brytfanki. Na mięsie ułożyć warstwę kurek pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Na kurkach położyć fetę pokrojoną w cienkie plasterki. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski kabanosów w mniej więcej równych odstępach. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając
Trzeci talerzprzedstawię Wam przepis na pastę do kanapek, która powstała pod wpływem chwili. Pasta jest lekko słonawa, ponieważ zawiera fetę. Jeśli chodzi o jej ostrość - tutaj już musicie sami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą. 'pasta z pieczonej papryki i fety' Składniki: - 1 czerwona papryka - 90-100g fety - 1 papryczka chilli - 2 połówki suszonych pomidorów z zalewy
CookYourselfcieszę się, że nie dostanę zwrotu. ;) Składniki na 4 porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz(...)miski. Przyprawę wymieszać z łyżką oleju. Zalać mięso, wymieszać, żeby wszystkie kawałki były przykryte. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ogórki obrać opłukać, osuszyć. Zetrzeć na tarce. Połowę fety zmiksować z jogurtem. Dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić
Pełny talerzzakochana w tych smakach :) Składniki: garść szpinaku baby 3-4 truskawki pół gruszki 1 pojedyncza pierś z kurczaka ser feta sól morska pieprz świeżo mielony sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki(...)składniki, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pokroić w mniejsze kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz fetę. Na samą górę pierś z kurczaka, Całość polać sosem
Amatorka kuchenna