Takie roladki można przyrządzać na różne sposoby. Ja zrobiłam farsz z marchewki i pora, z dodatkiem sera feta. Jest to danie proste do przygotowania i smaczne. Bardzo polecam(...)jako danie obiadowe lub na kolację z dodatkiem surówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki kawałek pora 2 łyżki masła ząbek czosnku 1/4 kostki sera feta łyżka mąki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić
Danka Pichcinajczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 mała cebula 300g szpinaku 50g sera feta 1 jajko 1 kajzerka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju+ olej do smażenia 2 ząbki czosnku bułka tarta mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz majeranek słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mlekiem i odstawić by napęczniała. 2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden ząbek czosnku (obrany i przeciśnięty przez praskę). Szpinak podsmażyć do odparowania wody i dodać pokruszony ser feta. Chwilę jeszcze poddusić i doprawić pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. 4. Mięso włożyć do miski, dodać przestudzoną cebulkę, wbić
Danka PichciSkładniki/4 porcje: – 200 g sera feta – 1 bakłażan – kilka pomidorków koktajlowych – 100g kaszy jęczmiennej – 2 czerwone papryki – 2 łyżki pistacji – 2 ząbki – 100 g suszonych pomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu(...)dodajemy ugotowaną kaszę,pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz oliwę po suszonych pomidorach.Smażymy chwilę i przekładamy farsz do miski. Studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojonew kostkę ser feta i suszone pomidory, czosnek pokrojony w plasterki, pistacje igrubo siekaną miętę. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, a całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Mieszamy. Paprykę
I LOVE LIFEdodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 32 rurki makaronu cannelloni 900g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 180g sera fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 1 cebula 2 ząbki(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki makaronu, za pomocą rękawa cukierniczego. 3. Sos pomidorowy: Cebulę
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować(...)czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Zapraszam po ciekawe inspiracje, przepisy i akcesoria na ambition.pl
Słodki Zakątekkokosowego 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie masła orzechowego) ½ płaskiej łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta kuminu szczypta kardamonu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 ząbki czosnku ½ płaskiej łyżeczki soli 100 g fety do posypania 3 łyżki wiórków lub startego parmezanu do posypania dania pęczek świeżej pietruszki lub kolendry orientalny mix ziaren od Bakal, czyli prażony sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam
Eat me! Fit me!Składniki 400 g arbuza 500 g pomidorów 1 ząbek czosnku 50 g oliwy z oliwek 1/2 papryczki chilli odrobina soku z cytryny, sól, pieprz 50 g sera feta kilka listków bazylii Zupa z arbuza i pomidorów – Przygotowanie Miąż arbuza kroimy w kostkę i dodajemy do blendera. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Dodajemy do blendera(...)cytryny. Doprawiamy solą i pieprzemy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową zupę z arbuza i pomidorów wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Pizza z arbuza Pizza z arbuza z serem kozim, rozmarynem i pistacjami to wbrew pozorom idealne połączenie. Słodycz arbuza komponuje się doskonale z lekko
helloforest.plwszystkim smak buraczków oraz wędzonego sera. To połączenie smaków doskonale ze sobą współgra. Podpatrzyłam je na ostatnich warsztatach od Karola Okrasy. Jeśli nie znajdziecie twarogu to zastąpcie go serem feta. Jest tak samo ma słony, dość mocny smak. Jedno jest pewne: tym przepisem zachwycicie fanów niebanalnych połączeń i buraczków. Mam nadzieję(...)tarta buraczkowa z jarmużem będzie jednym z tych przepisów, do których zaglądacie najczęściej Zobaczcie także przepis na tartę, którą moi czytelnicy lubią najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami . Smacznego! Zobacz też: Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą Zupa krem z pora Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków Przepis na tartę buraczkową z jarmużem
Kuchnia BazyliiSałatka prosta i pyszna. A do tego pełna zdrowych dodatków! Co nam trzeba? 200g makaronu razowego np. BioBabalscy puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 suszonych pomidorów 100g sera feta posiekany szczypior 2 łyżki pestki z dyni i słonecznika po łyżce stołowej sos: 2 łyżki oleju(...)lnianego z łyżką wody, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczką soku z cytryny. Robimy Ugotowany makaron mieszamy z tuńczykiem i suszonymi pomidorkami posiekanymi w paski, dodajemy ser feta pokrojony w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika i delikatnie mieszamy Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy
Latosiowydomjakże pysznego! Składniki pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały) jedna nieduża dynia hokkaido , ok. 800g 100 g sera feta dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat 250 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni Dressing 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego tymianku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne pół(...)zabieramy się za składanie sałatki. Na dno większego, głębszego talerza przekładamy rukolę i rozkładamy ją po całej powierzchni. Na rukoli układamy upieczone kawałki dyni. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni. Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę przed podaniem. Gotowe! Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym
Analiza Smakupapryką i czosnkiem Świetny dodatek do kanapek jeśli masz dość wędliny czy sera. Składniki 200 g puree z dyni 1 szt czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 opakowania fety sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku, chilli Wykonanie Paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku. Paprykę po upieczeniu wkładamy(...)plastikowego woreczka, aby łatwiej było ją obrać. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku. Artykuł Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy. 1/2 ugotowanych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g pieczarek 1/3 brokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz czarny, czerwony zioła włoskie Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej, albo jak zostaną(...)ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy, cebule pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone na plastry. Dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, natkę i mieszam. Na końcu dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Posypuję natką na wierzchu
wesoła kuchnia