chcecie szybko przygotować tą sałatkę oszczędzając ok. 1,5 godziny potrzebnej na upieczenie buraków – kupcie gotowe :) Składniki na sałatkę (2 porcje) 1,5 pieczonego buraka 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 2 garści rukoli awokado szypiorek Składniki na winegret 1,5 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy Winegret(...)przepis Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się wszystkie smaki. Sałatka z pieczonych buraków i awokado – przepis Buraki, fetę kroimy w kostkę. Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę. Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farsz? To już kwestia smaku, upodobań, albo chęci na coś konkretnego. Ja tak właśnie miałam. Zobaczyłam na straganie świeży szpinak, pomyślałam więc, że dobrze byłoby go zmieszać z serem feta (to już robiłam), ale dodać do tego, dla przełamania smaku... żurawinę, to już jest całkiem nowy(...)smak. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. I wiecie co, do był dobry pomysł. Wszystkim smakowało. Zawsze to coś innego, ale smacznego, ciekawego... Składniki: 800 g świeżego szpinaku 250 g sera feta garść suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej pierz ziołowy Ciasto na pierogi na ok. 50 szt: 500 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysiprostu. Ot, żeby podzielić się tym wspaniałym połączeniem, na który ktoś wpadł wieki temu, a który ja wykorzystałem w ramach obiadu na upalne dni. Składniki: Sałata Arbuz Ser feta Pomidorki koktajlowe Oliwki Pieprz Jogurt naturalny Majonez Musztarda Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Jak wspomniałem gdzieś tam wyżej nie podaję ilości, gdyż każdy dobierze według własnego uznania. Jak ktoś(...)posiekać sałatę i dodać do niej resztę pokrojonych składników. Doprawić odrobiną oleju i pieprzu. Dla przełamania smaku można podrasować sosem zrobionym z jogurtu, majonezu i musztardy. Jeśli chodzi o fetę, to polecam twardszą, jak np. ser bałkański. Nie rozwala się przy mieszaniu i całkiem sympatycznie gnie się pod zębami
Jacob Tastesjest stosunkowo proste i szybkie. Jedynie musicie pamiętać, aby ugotować ziemniaki parę godzin wcześniej aby przestygły. Składniki 4 ziemniaki pęczek rzodkiewek 2 garści świeżej bazylii 1/2 kostki sera feta miks sałat 3 ogórki zielone (gruntowe) pieprz sól oliwa Sałatka z rzodkiewką i bazylią – przepis Ziemniaki gotujemy. Ale musimy uważać(...)rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Ogórka myjemy kroimy wzdłuż na ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem oliwy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka z rzodkiewką i bazylią – idealna na grilla pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolację :) SKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal) 1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :) 2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego! Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal: - białko - 15.5 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjeobok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą. Przełożyć(...)salaterki. Jajka ugotowac n atwardo, pozbawic skorupek i pokoić w ćwiartki. Wyłożyc na sałatę. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub dodać do sałatki w całości. Na sam koniec wyłożyc fetę w pożądanej ilości. Przygotuj sos i polej po wierzchu sałatkę. Sałatka bedzie pięknie wyglądała, jeśli udekorujesz ją delikatnie wiosennymi bratkami. Smacznego! Artykuł Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem pochodzi
Raj dla Podniebieniaśniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy(...)minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i plastrami łososia, doprawiamy ziołami, po czym smażymy do całkowitego ścięcia jajek. 1 porcja - 380 kcal - białko - 33 g - tłuszcze - 25 g - węglowodany - 4 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjektórego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado. Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni aż do stopienia. 3. Awokado pokroić
Kuchenne innowacjeskładniki: ok. 300 g makaronu kokardki 150 g sera feta ok. 2 garście czarnych oliwek 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano świeża natka pietruszki lub oregano lub bazylia tłuszcz do smażenia wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek, chwilkę(...)dusimy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą,pieprzem oraz oregano. Mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojone w plasterki oliwki i mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierch dajemy pokrojony ser feta i posypujemy świeżymi ziołami
Domowy Smak Jedzeniamaśle. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu(...)Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogporcje- 1 porcja (około 250g) - 2 31 kcal) 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100g suchej kaszy) 1 średnia cukinia 1 żółta papryka 150 g pomidorków koktajlowych 180 g sera feta (dobrej jakości) oliwa z oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego :) 1 porcja sałatki (1/4 całości) - 2 31 kcal, w tym: - białko - 1 2 g - tłuszcz
Moje Kuchenne Rewelacjemielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną(...)Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy. Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety
Taste Therapyskładniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, drobno siekamy i przekładamy do żółtek. Dodajemy ser feta oraz majonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Doprawiamy bazylią oraz pieprzem. Gotową masę przekładamy do wydrążonych białek. Dodatkowo możemy udekorować małymi cząstkami suszonych pomidorów
Domowy Smak JedzeniaPyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie
Moje Kuchenne Rewelacjepichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji. Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. Składniki: 3 jajka 2 łyżki sera feta łyżka mleka pieprz mało do smażenia szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania(...)Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku omleta ułożyć fetę, omleta złożyć na pół i natychmiast podawać przybranego szczypiorkiem i z pomidorem. Smacznego
Codzienne Gotowanie