feta - 6903 przepisów (strona:145/461)

Chaczapuri adżerskie 180

szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli Nadzienie: 160 g sera żółtego  150 g sera feta 125 g mozzarelli (1 kula) 4 jajka gruby szczypior do posypania wierzchu Sposób wykonania: Zaczyn: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy(...)mąką).  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Fetę kruszymy a mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje serów mieszamy ze sobą.  Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy

Qchnia po prostu
Sałatka ze szparagami i truskawkami 157

truskawkami Składniki: pół pęczka szparagów około 10 średnich truskawek porządna garść rukoli (u mnie rukola „Dragon’s Tongue” ) 6-7 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 100 g sera feta listki mitsuby Dressing: 3 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka posiekanej mięty sól Zaczynamy od szparag. Odrywamy ich zdrewniałe(...)dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego Artykuł Sałatka ze szparagami i truskawkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Dakos 186

pokrojonych w centymetrową kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki oliwy 150 g sucharów jęczmiennych, połamanych w kawałki 70 g fety 40 g czarnych oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy pomidory, cebulę, dodajemy(...)ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Bajeczne pieczone ziemniaki, w sam raz do grilla 223

długości 2 łyżki oliwy sól, pieprz do polania: 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku - obrane i pokrojone na plasterki do podania: czubata łyżeczka suszonego oregano 70 g sera feta Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut. Gdy ziemniaki się pieką(...)dalsze 5 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i rumiane (jeśli nie są dopiekamy kolejne 5 minut). Wyjmujemy je z pieca posypujemy czubatą łyżeczką oregano i pokruszoną fetą. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezmięsne, pieczone kotlety z buraków i kaszy gryczanej 174

feta Zaatar Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego buraka dodać ugotowaną kaszę, jajko, lekko rozgniecioną widelcem fasolę (tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki) oraz ser feta jeśli używamy  Połączyć składniki, dodać kaszę oraz przyprawę, wymieszać Formować kotlety i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia Piec 30-35 minut w 180 stopniach, aż kotlety

HealthyCreations
Sałatka z pchali kiełkami i przepiórczym 217

winnego sól, pieprz, papryka czerwona 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki kolendry szczypta majeranku, tymianku sałatka: 7 jajek przepiórczych 1 łyżka octu 5 dkg sera feta 50 g szpinaku baby 1 garść kiełków 1 kawałek ogórka zielonego 1/2 papryczki chili żółtej 4 pomidory suszone 10 kulek buraków z zalewy olej z suszonych pomidorów Pchali: Orzechy(...)wodę, dodaję ocet i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka i gotuję dwie minuty. Jajka układam na talerzu, dodaję pomidory pokrojone, pchali, kulki buraków, plastry ogórka, chili pokrojone, ser feta. Sałatkę polewam oliwą z suszonych pomidorów

wesoła kuchnia
WIOSENNY MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI 156

pyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki(...)szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Sałatka z kurczakiem i grzankami 168

będziecie wracać po przepis – ja zapewniam, że warto, ale oceńcie sami Smacznego! Zobacz też: Sałatka z awokado i serem feta Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka sałata rzymska 200 g pomidorków koktajlowych 300 g twardego

Kuchnia Bazylii
SZYBKA SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK I BROKUŁA + FILMIK 134

SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część  1 słoik pieczarek konserwowych 100 g sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika(...)udek ściągamy skórkę, obieramy od kości i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki i wyciskamy z nadmiaru płynów. Por kroimy w cienkie talarki, pomidory i ser fetę w kostkę Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy rozdrobniony brokuł, kukurydzę, kurczaka, por, pieczarki, ser fetę, pomidory i polewamy całość sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki z jarmużem 201

laktozy – 250 g mąki orkiszowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g jarmużu – 1 cebula – garść orzechów włoskich – około 200g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 1  łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie(...)oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Artykuł Naleśniki z jarmużem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta 3 sery z zielonym groszkiem 168

formę o średnicy 23 cm): Ciasto 200 g mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 100 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Farsz 200 g fety 250 g ricotty 125 g brie gruszka 200 g mrożonego zielonego groszku Hortex 2 ząbki czosnku pół chili pół łyżeczki soli łyżeczka suszonego oregano szczypta suszonego rozmarynu pieprz mielony Groszek(...)ciastem do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią 152

idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego z tego przepisu tarty cheddar i pokruszona feta do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto kroje na 12 kawałków. Wykładam nimi silikonowe foremki na muffiny. Wkładam do formy, by trzymały kształt. Napełniam 2 łyżeczkami farszu. Połowę wytrawnych tartaletek posypuję tartym cheddarem, resztę pokruszoną fetą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. Piekę ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję ciepłe lub na zimno

Zasmakuj Kuchni
Sałatka tajska z ryżem i krewetkami 160

tego co miałam w lodówce . składniki sałatki: 1/2 główki sałaty strzępiastej 6 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek 1/2 limonki 15 oliwek zielonych 10 dkg sera feta 100 g ryżu gotowego  1 łyżka płatków kokosowych 5 dkg sera parmezan starty kwiaty bratki sos vinaigrette natka pietruszki marynata krewetki: 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki(...)papryczkę pokrojoną, bazylie, czosnek sprasowany i odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzewam i przekładam krewetki smażę około minuty. Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki. Ser feta rozdrabniam widelcem, biorę małą porcję na łyżeczkę, w środek wkładam oliwkę i formuje kulki. Obtaczam w ryżu. Dodaję do sałatki. Resztę oliwek układam na sałacie, posypuje płatkami kokosowymi, dodaję

wesoła kuchnia
SPAGHETTI Z PESTO Z JARMUŻU I SEREM FETA 127

niego. Pesto jest przygotowane z jarmużu, orzechów nerkowca, oleju rzepakowego oraz przypraw. Danie jest idealne na pierwszy dzień wiosny :) 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 100 g sera feta 2 szkl. poszatkowanego jarmużu garść pomidorków koktajlowych 0,5 szkl. orzechów nerkowca 0,25 szkl. oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowujemy pesto: Jarmuż umyć, odciąć grube końcówki. Do jarmużu dodać orzechy(...)oraz sól i pieprz. Rozdrobnić blenderem. Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. pomidorki pokroić na 4 części. Ugotowany makaron odcedzić. Wymieszać z pesto oraz pomidorkami. Podawać z serem feta

Kuchnia w oparach
Rolada z porowo szpinakowym farszem 182

posmakuje! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Farsz: 3 garście świeżego szpinaku baby 1 por 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 4 plastry żółtego sera gouda Sól Pieprz Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą(...)oraz por przesmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Szpinak i por muszą być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie mieszamy go z pokrojonym serem feta. Farsz układamy na mięsie. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Całą roladę owijamy dodatkowo wędzonym boczkiem. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Owijamy

VioletoweKucharzenie