danie, wygląda cudownie, a smakuje wyśmienicie. Carpaccio z buraka to idealna przekąska na świąteczny czy sylwestrowy stół. Gorąco polecam. Carpaccio z buraka Składniki: kilka ugotowanych lub upieczonych buraków* feta** rukola sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie) * Można wykorzystać buraki z gotowania barszczu (nie muszą przecież być idealnie okrągłe plasterki, możecie przygotować carpaccio(...)zrobić carpaccio z buraka? Ugotowane lub upieczone buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby lekko na siebie zachodziły. Przybrać rukolą i pokruszonym serem feta, skropić oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja bardzo lubię carpaccio z buraka skropione sosem balsamicznym i takie Wam polecam! Smacznego
Codzienne Gotowaniesend', 'pageview'); Składniki: -opakowanie sałatkowego pstrąga tęczowego -garść rukoli -po 1/4 papryki żółtej i czerwonej -3- 4 rzodkiewki -3 pomidorki suszone w oleju -4 zielone oliwki -20 g sera feta -ćwiartka cytryny Sos balsamiczny: -1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżki oliwy -1 łyżeczka miodu -szczypta soli Na talerz wyłożyć rukolę, na niej pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i pomidorki, w plasterki rzodkiewkę, na wierzch pokruszyć ser feta. Obok ułożyć oliwki. Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę. Obok wyłożyć rozdrobnionego pstrąga i skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać solo lub z ciemnym pieczywem lub czosnkowymi grzankami
Kulinarne przemysleniaŚwiąt już niedługo. Między domowymi porządkami polecam przepis na makaron fasolowy, który przyrządziłam z groszkowym pesto, cukinią i feta. Jedliście kiedyś makaron fasolowy? To po prostu makaron z dodatkiem suszonych strączków, stąd ten kolor makaronu, który do złudzenia przypomina makaron pełnoziarnisty. Coraz więcej na rynku pojawia produktów, które zawierają mniej produktów zbożowych, a więcej zdrowszych strączków. Makaron fasolowy(...)porcje 200 g makaronu z fasoli, waga sucha 200 g groszkowego pesto, tutaj przepis 400 g cukinii 2 łyżki oliwy 100 g jarmużu 200 g owczego sera typu feta 30 g parmezanu Przygotuj pesto według przepisu powyżej (kliknij w link). Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z pesto. Pokrój cukinię w cienkie paski
codojedzeniaosób dbających o szczupłą sylwetkę :) Składniki: -4 łyżki kaszy kuskus -1/4 szklanki wody -garść rukoli -5 czerwonych winogron -1/3 granatu -50 g sera feta -świeża bazylia -1 łyżka nasion słonecznika sos winegret: -4 łyżki oleju lub oliwy -1 łyżka miodu -1 łyżka soku z cytryny -1 ząbek czosnku -szczypta soli i pieprzu(...)pestki. Z granatu wyłuskać ziarenka. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Kasze mieszamy z rukolą, winogronem, granatem oraz sosem, wykładamy na półmisek lub salaterkę, na wierzch kruszymy ser feta, układamy listki bazylii i posypujemy prażonym słonecznikiem
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy(...)mięsa dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze przez
Qchnia po prostuzastąpić go zwykłym kuskusem lub drobnym makaronem z pszenicy durum. Składniki na 4 mniejsze porcje lub 2 większe 100g kuskusu perłowego 200g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 100g sera feta 10-15 zielonych oliwek 1 żółta papryka Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej(...)Przygotowanie: Kuskus ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a cebulę w kostkę. Paprykę wydrążyć, także pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek i listki bazylii posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wlać do miski z sałatką. Wymieszać do połączenia składników. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco 1/2 cukinii
Healthy food explorerprostu zakochałam...zwłaszcza w tych podawanych z oliwą :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka ciepła woda łyżka oliwy szczypta soli Farsz: 1/2 kostki sera feta opakowanie baby szpinaku pieprz świeżo zmielony ząbek czosnku Oliwa + bazylia do podania Przygotowanie: Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka i delikatnie wyrabiać do połączenia się
ChilliJemySkładniki 1 większy filet z kurczaka opakowanie szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz, czosnek, estragon kilka plasterków fety i sera pleśniowego listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego śmietana(...)Przygotowanie Mięso osuszyć, rozciąć na pół i lekko wyklepać. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i estragonem z oby dwóch stron. Na każdy płat położyć plasterek szynki szwarcwaldzkiej po plasterku fety i sera pleśniowego. Zawinąć w rulonik i zabezpieczyć nitką żeby się nie rozpadły. Gotowe roladki podsmażyć z każdej strony na ładny brązowy kolor. Podlać bulionem, dodać listek laurowy
Gaździnka warzyserwowany z chrupiącymi kawałeczkami pikantnego bekonu.. Mniam Polecam jako pyszną i ciekawą przystawkę do obiadu lub na imprezie . Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości buraczki 1/2 kostki fety 4 łyżeczki miodu kilka plastrów boczku wędzonego chilli mielone 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego ciemnego sól ,pieprz czarny do smaku koperek do dekoracji(...)Kroimy na grube krążki . W każdym krążku robimy otwór ( jak na zdjęciu ), podsmażamy z obu stron na patelni i układamy na talerzyku . Wydrążone środki siekamy drobno , mieszamy z pokruszoną fetą , orzechami ,krem balsamiczny , miodem i pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładamy na każdy krążek mały kopiec farszu . Boczek kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm , posypujemy chilli i wytapiamy
Ogrodnik w podróżypszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 40 g masła Szczypta soli Farsz Pasta paprykowa (można zastąpić koncentratem/sosem pomidorowym) Ser feta Kilka zielonych oliwek Kawałek żółtej papryki Natka pietruszki (lub oregano/bazylia) Pieprz, suszone oregano Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w dwóch łyżkach ciepłego mleka, zostawić aż zaczną pracować Masło rozpuścić(...)godziny do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm Ułożyć bułeczki obok siebie w formie, farszem
HealthyCreationspyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami. Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory 1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta Wyk onanie: *Sznycle delikatnie rozbijamy , oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu, zapiekamy ok 10-15 minut, po tym czasie posypujemy serem mozzarellą, zapiekamy, aż ser się rozpuści(...)skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo kroimy cebulkę. Na każdy plaster mięsa wykładamy pomidory, cebulę, posypujemy dość obficie natką pietruszki, na wierzch układamy po kilka kawałeczków sera fety
Z Majeczką w kuchniwęglowodanów, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów takich jak magnez, fosfor, cynk, selen. Składniki: 2 woreczki kaszy pęczak 1 duży zielony ogórek 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie fety półtłustej 1 łyżka soku z cytryny 300 dag pora (po odcięciu zielonej części pora) pieprz, sól(...)smaku Jak przygotować: 2 saszetki kaszy gotujemy - zgodnie z informacjami na opakowaniu. Następnie czekamy aż ostygnie lub chłodzimy zimną wodą. Ogórka, cebulę i pora kroimy w półtalarki. Fetę w kostkę. Pora w osobnej misce zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach przecedzamy przez sito przelewamy zimną wodą. Wszystko mieszamy z kaszą dodajemy sok z cytryny, sól pieprz
dlaSmaQpożywne danie obiadowe. Składniki: 500 gram makaronu tagliatelle 500 gram świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól do smaku pieprz do smaku 15 dkg sera feta 1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokrojony szpinak. 2. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą(...)szpinaku odparuje. 3. Gotujemy makaron tagliatelle w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy razem ze szpinakiem. Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze i posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiKasza kuskus w sałatce? Tak! Dzięki niej sałatka będzie bardziej treściwa i nasyci nas na dłużej. 1 szklanka kaszy kuskus (miara suchej kaszy) 1 opakowanie sera feta 2 czerwone papryki 1 słoik czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku sos: 2 łyżki soku(...)cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1. Kaszę kuskus przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziomem kaszy. Studzimy. 2. Ser feta, oliwki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3. Kaszę mieszamy z warzywami i sosem. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchni