feta - 6903 przepisów (strona:147/461)

Sałatka makaronowa z zielonym pesto 160

kostki sera feta sól, pieprz  3 łyżki posiekanego szczypiorku Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku

Smakołyki Asi
Pyszna sałatka ze szparagami i kaszą bulgur 170

również wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g zielonych szparagów 200 g kaszy bulgur 250 g pomidorków koktajlowych kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g) pęczek szczypiorku na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link(...)ugotowanej i wystudzonej kaszy dodaję wystudzone szparagi. Umyty i osuszony szczypiorek drobno kroję i dodaję do sałatki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki. Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie

Uwaga Babcia Gotuje
SAŁATKA GRECKA 146

grillowe imprezy. Jest świeża, lekka i wszystkim zawsze smakuje. Do grillowanego steku, czy pieczonych kiełbasek pasuje najlepiej :)  SKŁADNIKI: ·        270 g sera feta ·        1 sałata lodowa ·        Ok. 20-25 pomidorków koktajlowych ·        2-3 papryki (zielone(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko przestudzić, po czym dorzucić do sałatki. Na końcu dorzuć pokrojony w kostkę ser feta oraz odsączone oliwki. Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz i całość delikatnie wymieszać dłońmi bądź łyżką. Sałatkę podawać od razu, gdyż wraz z dłuższym jej przechowywaniem traci swoje właściwości

Calzonella.com
Sałatka z buraczkami ,fetą i słonecznikiem 117

Pełna zdrowia sałatka Poleca się na uroczystości ,do pracy czy szkoły. 2 duże buraki 2 średnie gruszki, lub kilka plasterków ananasa ( ok.5szt ) 2 garście rukoli Ok 150 gram fety  garść prażonego słonecznika sos winegret 2 opakowania  Słonecznik uprażyć: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik,zmniejszyć ogień i prażyć od czasu(...)czasu mieszając. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę (można wykorzystać tę po gotowaniu np. barszczu) gruszkę również w kostkę (skropić cytryną)  W szklanej misce układamy kolejno Buraczki,gruszkę rukolę,fetę,pospać słonecznikiem Polewamy sosem winegret,Dokładnie mieszamy

Andzia Pichci
Rolada z indyka i cukinii 179

serrano) 2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Nadzienie: 1 średnia cukinia  1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g sera grana padano 50 g sera feta 40 g tartego sera mozzarella 1 łyżka tymianku 1 pęczek natki pietruszki 4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso układamy(...)Uformowany i doprawiony wcześniej filet rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy

Qchnia po prostu
Krem z pieczonej cukinii 141

ziemniaki – 1/2 pora – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku– sól,pieprz, zioła prowansalskie – ok. 3 szklanki bulionu np. z tego przepisu – 100 g szpinaku do podania:pokruszony ser kozi lub feta oraz grzanki Przygotowanie: Przygotować bulion warzywny z tego przepisu . Warzywa umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i cukinię oraz w paski cebulę i por. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze Podawać z dodatkiem pokruszonego sera kociego lub feta oraz grzankami. Artykuł Krem z pieczonej cukinii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Pożywna sałatka warzywna z komosą ryżową i soją 118

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe Plaster sera feta Pół pęczka natki pietruszki Sos Sok z ćwiartki cytryny Miód, łyżeczka musztardy Łyżka oliwy Oregano Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin) Po namoczeniu zalać świeżą wodą(...)ugotować  Komosę ryżową ugotować Warzywa posiekać w kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno Składniki na sos połączyć i wymieszać Warzywa połączyć z kaszą i soją Dodać pokruszony ser feta i przygotowany sos, wymieszać

HealthyCreations
Zielona zupa ze szparagów i szpinaku. 136

cukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego sól  pieprz sok z cytryny ser typu feta oliwa masło Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki odłożyć(...)soku z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu i około 1 łyżeczki soli, ale to zależy od doprawienia bulionu). Na patelni rozpuścić masło, podsmażać na niej przez kilka minut główki szparagów. Fetę pokroić w drobną kostkę. Zupę podawać z podsmażonymi główkami szparagów, fetą, skropioną oliwą i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać śmietany

zadanie-gotowanie
Makaron ze szparagami! 138

pęczek szparagów zielonych - 1 pęczek szparagów białych - 2 łyżki masła (najlepiej klarowane) - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże chili wedle uznania - kolendra i natka pietruszki - 100 g pokruszonego sera feta - 4 ząbki czosnku polskiego - 1 szalotka - chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka WYKONANIE Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote(...)minut, dodaj chlust wina i główki szparagów poduś aż wino wyparuje około 3 - 5 minut. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, tak aby makaron był otoczony sosem. Całość oprósz serem feta, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Wedle uznania dodaj świeże posiekane chilli

SMYKWKUCHNI
Gryczana pizza z patelni 129

podzielić na kawałki. Dodatek oregano i bazylii nada jej iście włoski smak.  Dodatki do pizzy to już pole do popisu Waszej wyobraźni :) u mnie to głównie warzywa, ser feta i zioła. Pizza z patelni to świetna opcja na ekspresowy posiłek. Na pewno dużo szybsza niż pizza na telefon ;p A przede wszystkim dużo zdrowsza!  GRYCZANA PIZZA(...)Czas wykonania 15 minut Składniki na jedną porcję 40 g mąki gryczanej Jajko Około pół szklanki wody Dodatki Pasta warzywna (jako sos na spód) Papryka Pomidor Ogórek konserwowy Kukurydza Feta Zioła Jajko wymieszać dokładnie z mąką i wodą, doprawić ziołami Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu

HealthyCreations
Filet z piersi kurczaka nadziany mieszanką serową i pieczarkami 144

przepis. Mozarella, feta, gouda i pieczarki wspaniale smakują razem! Spróbujcie Składniki na 2 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 20g twardej mozarelli – 20g sera feta – 20g ulubionego twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 duże pieczarki – 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego do nadzienia + 2 łyżki jogurtu do posmarowania filetów

Smaki Armine
Chaczapuri adżerskie 157

szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli Nadzienie: 160 g sera żółtego  150 g sera feta 125 g mozzarelli (1 kula) 4 jajka gruby szczypior do posypania wierzchu Sposób wykonania: Zaczyn: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy(...)mąką).  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Fetę kruszymy a mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje serów mieszamy ze sobą.  Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy

Qchnia po prostu
Sałatka ze szparagami i truskawkami 141

truskawkami Składniki: pół pęczka szparagów około 10 średnich truskawek porządna garść rukoli (u mnie rukola „Dragon’s Tongue” ) 6-7 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 100 g sera feta listki mitsuby Dressing: 3 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka posiekanej mięty sól Zaczynamy od szparag. Odrywamy ich zdrewniałe(...)dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego Artykuł Sałatka ze szparagami i truskawkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Dakos 168

pokrojonych w centymetrową kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki oliwy 150 g sucharów jęczmiennych, połamanych w kawałki 70 g fety 40 g czarnych oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy pomidory, cebulę, dodajemy(...)ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Bajeczne pieczone ziemniaki, w sam raz do grilla 208

długości 2 łyżki oliwy sól, pieprz do polania: 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku - obrane i pokrojone na plasterki do podania: czubata łyżeczka suszonego oregano 70 g sera feta Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut. Gdy ziemniaki się pieką(...)dalsze 5 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i rumiane (jeśli nie są dopiekamy kolejne 5 minut). Wyjmujemy je z pieca posypujemy czubatą łyżeczką oregano i pokruszoną fetą. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania