dojrzałe brzoskwinie idealnie pasują do lekkiej sałatki, więc postanowiłam przygotować błyskawiczną sałatkę z brzoskwiniami, z komosom ryżową, serem cheddar, którą polałam pysznym miodowym sosem. Ser cheddar możesz zastąpić serem feta(...)który równie dobrze pasuje do tej sałatki. Składniki: 60 g rukoli 3 dojrzałe miękkie brzoskwinie 4-5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej garść pestek słonecznika 50 g sera cheddar lub fety Skł adniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Kukuleczkisałatka na lato lub do grilla. Składniki: · 1 brokuł · 3 pomidory · Feta · 4 jajka · 3 ogórki kiszone · ½ pęczka szczypiorku(...)Ogórki kroimy w kostkę. 4. Pomidory również w kostkę. 5. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i drobno siekamy. 6. Ser Feta kroimy w kostkę. 7. Szczypiorek drobno siekamy. 8. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9. Wlewamy jogurt
Kulinarna ChwilaWywar rosołowy · Gałka muszkatołowa · Pieprz · Ser Feta Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Doprawiamy przyprawą oraz solą(...)warzyw wlewamy wywar rosołowy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz gałką. 7. Łączymy z mięsem i chwilę gotujemy. 8. Podajemy z pokrojonym serem Feta. 9. Zupa gotowa. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilasztuki ziele angielskie 3 ziarenka sól, pieprz biały kawałek imbiru ok 2-3 cm woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie rzadszy czy gęstszy krem kostka sera typu feta 100 ml mleka kokosowego Przygotowanie: Dynię obieramy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Imbir(...)wrzucamy w całości. Zalewamy wodą, mlekiem kokosowym, dodajemy liść, ziele, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie. Na koniec blendujemy z 1/3 kostki sera feta. Pozostałym serem ozdabiamy wierzch i posypujemy prażonymi pestkami sezamu
Życie zaczyna się w kuchni100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli woda nadzienie: 400g szpinaku mrożonego w liściach – wcześniej odmrożonego na sicie 3 ząbki czosnku pieprz 2 jajka 150g sera feta Jak zrobić tartę ze szpinakiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę (nadmiar ciasta odkrojony z boków tarty(...)wykorzystałam do wykrojenia ozdobnych listków, które potem ułożyłam jako dekoracje na nadzieniu). Szpinak odmrażamy na sicie, tak by odsączyć go z nadmiaru soku. Odsączony szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Do szpinaku dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto. Zapiekamy 50 min w 180st. Artykuł Tarta ze szpinakiem
Dorota Smakujeciasteczek i powykrawać z arbuza różne wzorki. Dzieci będą zachwycone. A może i dorośli też? :) Zobacz również notkę: Arbuz – właściwości, kalorie, przepis The post Sałatka z arbuzem i serem feta appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeformę o średnicy 28cm Mąka pszenna 250g Sól 3/4 łyżeczki Masło 150g Jajko 1 duże jajko Śmie The post Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesztuka Świeży ogórek 1 ogórek Pomidorki koktajlowe pomarańczowe 250g Ser feta ziołowy 180g Sos włoski do sałatek The post Szybka i prosta sałatka z papryką i ziołową fetą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemillions of ways to make them. Below, the Mediterranean version ;) Ingredients: some black olives some cherry tomatoes feta cheese Preparation: D The post Toothpick party appetizers with olives, feta cheese and cherry tomatoes appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecukinii zielonej, jasnozielonej i żółtej (ale może być też jeden kolor) 1 duża czerwona cebula 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko garść świeżej bazylii, oregano i pietruszki 90g sera feta półtłustego pieprz do smaku sól 2 łyżki oleju Sos pomidorowy: 200ml passaty (przecieru z pomidorów) po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii łyżka oliwy szczypta soli Cukinie umyć i zetrzeć(...)zlew (cukinia odda nadmiar wody). W międzyczasie obrać i drobniutko pokroić cebulę. Startą cukinię po 10-15 minutach mocno odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokruszony ser feta, 100g mąki, posiekane zioła i wbić jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Masa będzie miała dosyć zwartą konsystencję. Na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać
Dietologłyżeczki soli 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry sera feta 50 g sera camembert z ziołami(...)wędzonego fileta z kurczaka 10 zielonych oliwek 10 pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 3 łyżki keczupu Farsz: Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert kroimy w kosteczkę. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Doprawiamy oregano
VioletoweKucharzeniefeta 100g sera mozzarella 1 mała cebula mieszanka przypraw do kuchni greckiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe 1. Filet kroimy w drobną kostkę. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Oliwki przekrawamy na pół, cebulę siekamy. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy filet, doprawiamy mieszanką przypraw. Studzimy. 3. Na tortillach układamy wszystkie składniki, składamy tortille
Szefowa kuchniczerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia sosu: czosnek(...)szklance i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebule kroimy w piórka, a cukinię we wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokruszona fetę, natkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, posypujemy porzeczkami i gotowe
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 1 brokuł Cebula Czosnek 25 dkg sera fety Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Po pierwsze do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto(...)Kolejno brokuł gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia. Ugotowane, odcedzone i ostudzone brokuły wrzucamy do miski od malaksera. Następnie dodajemy do tego fetę, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Następnie na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz brokułowy i zawijamy w ruloniki. Naleśniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnearbuzem , dzisiaj jednak postawiłam na truskawki. Dodatkowym plusem jest fakt, iż przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika, świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu(...)balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę. Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek
Moja kraina smaków