Prosta, smaczna i sycąca, choć nie wygląda. Składniki: 1 brokuł ugotowany na parze, podzielony na różyczki 1 duża garść żurawiny 1 opakowanie fety, pokrojonego w kostkę 1 duża garść prażonych ziaren słonecznika Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i polać sosem, np. czosnkowym. Smacznego! Przedstawiać pewnie nie trzeba. Kto lubi jazdę rowerową i piękne widoki(...)nagroda w Piktonówce (centrum Łańcuta) Broccoli salad 1.0 Easy to make, tasty ad satiating, not photogenic. Ingredients: 1 steamed broccoli, divided into flowerettes 1 big handful cranberries 1 package feta cheese, diced 1 big handful roasted sunflower seeds Stir all ingredients in a big bowl and spread some dip over the salad, for example some garlic dip. Enjoy
Qlinarnie i Qlinarniebardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatkę można przygotować wcześniej a polać sosem i posypać słonecznikiem tuż przed podaniem. 4 pomidory 2 filety z kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju 1/2 kg czerwonych winogron kostka fety 1/3 szkl pestek słonecznika Sos czosnkowy: 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: w miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięty przez(...)osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć 3 łyżkami przyprawy gyros i usmażyć na oleju. Ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki. Pomidory pokroić na ósemki, fetę w małą kostkę. W szklanej misce układać kolejno warstwami: pomidory, kurczaka, winogrono, fetę, sos. Sałatkę posypać słonecznikiem
Smakołyki Asitutaj przepisy z tej książki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z cukinią składniki: 2 ziemniaki 1 czerwona cebula 2 żółtka 150 ml śmietany 30% 1/2 cukinii 50 g sera feta garść czarnych oliwek Zapiekanka z cukinią wykonanie: Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Cukinię kroimy w plasterki około 0,5 cm grubości i grillujemy na grillu elektrycznym(...)Cebulę, ziemniaki i oliwki kroimy w plasterki. Żółtka i śmietanę mieszamy trzepaczką w misce, doprawiamy oregano, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem feta, wylewamy masę jajeczną i posypujemy oliwkami. Zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinewięc robi się ją szybko. Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze. Składniki: 1 brokuł 1/2 opakowania sera feta (135 g.) 4 jajka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego(...)Jajka i brokuła ugotować. Wystudzony brokuł podzielić na małe różyczki. Jajka i warzywa pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do sałatki. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem do smaku
Agusiowe smakołykiłatwe i szybkie w wykonaniu. Jedyny wysiłek na jaki musimy się zdobyć to starcie warzyw ;P Później tylko czekamy wdychając aromat piekących się placków 😃 Jako dodatek wykorzystałam ser feta, ciecierzycę, natkę pietruszki oraz pestki dyni. Przygotowałam z nich mini-sałatkę którą położyłam na gotowe placki. PIECZONE PLACKI Z CUKINII, ZIEMNIAKÓW I MARECHWKI Czas przygotowania 15 minut plus(...)olejem i płatkami Przyprawić i wymieszać dokładnie Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia formując placki Piec 30 minut w 180 stopniach Świetnie smakują z sałatką z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki posypane pestkami dyni
HealthyCreationsłyżeczki suszonego tymianku sól morska 2-3 łyżki siekanego koperku 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki 250 g boczku wędzonego 1/2 cebuli 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 0.5 pęczka szczypiorku 1/3 szklanki słonecznika łuskanego WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia(...)cebulę i podsmaż całość do ładnego zrumienienia. Na patelnię po smażeniu boczku wrzuć słonecznik i upraż go na złoto. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonymango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny opłukałem , osuszyłem. Sos: wszystkie składniki połączyłem i dokładnie wymieszałem. Na talerzu rozłożyłem sałatę, na niej pozostałe składniki sałatki
R'n'G Kitchenryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Pełen przepis tutaj. 3. Krewetki w panierce Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Tabasco najbardzie posmakował mi ten przepis(...)wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji Pełen przepis tutaj. 6. Zdrowy koktajl wiśniowy Nie ma nic zdrowszego niż koktajl z siemienia lnianego Składniki
Ugotowane pozamiatanemeczowe emocje, których nie brakuje. Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja Składniki: 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta 2 plastry włoskiej mortadelli 1 plaster fety dobrej jakości(...)paski małej cukinii (wstążki) kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy fetą. Układamy plasterki włoskiej mortadelli. Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano. Przykrywamy drugą połówką. Dekorujemy listkami
Moja smaczna kuchniapapryka 5 ząbków czosnku 250ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki czubrycy czerwonej 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz olej 100g żółtego sera 150g sera feta 3 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki do dekoracji 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso(...)Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty
Szefowa kuchniportobello 3/4 szklanki kuskusu 3/4 szklanki wrzącej wody 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku pęczek zieleniny - koper, natka pietruszki, lubczyk, zioła 150 g sera feta sól, pieprz oliwa około 0,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego kulka sera mozzarella Przygotowanie: 1. Kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić, aż wciągnie wodę(...)zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Całość dusić na małym ogniu, aż seler zmięknie. Zieleninę drobno posiekać. Do podsmażonych warzyw dodać napęczniały kuskus. Pokruszyć ser feta. Dodać też posiekaną zieleniną. Całość wymieszać, do połączenia składników. Doprawić farsz solą i pieprzem. 3. Pieczarki portobello oczyścić i wyciąć nóżki. Kapelusze wypełniać farszem i układać na blasze
kolorowotorcikowoSkładniki: 100 g roszponki, 180 g fety lub sera sałatkowego, 10 większych suszonych pomidorów + 1,5 łyżki oleju z nich, duża garść płatków migdałów. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam. Fetę kroję w kostkę, pomidory siekam. Płatki migdałów prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski i łączę z olejem z suszonych pomidorów
JejKuchniasmakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego, 0,5 łyżeczki cukru, szczypty soli, szczypty świeżo zmielonego pieprzu, garści rukoli, tymianku, bazylii, szczypiorku oraz(...)smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl
Tradycyjna KuchniaSałatka gyros - przepis Składniki: - pierś z kurczaka (pojedyncza) - ulubiony mix sałat np. z rukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)paski i usmaż na patelni na łyżce oliwy wraz z przyprawą gyros i słodką papryką; - na talerze ułóż umyty mix sałat, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę czerwoną oraz ser feta w kostkę; - przygotuj sos, usmażonego kurczaka ułóż na sałatce z pozostałymi składnikami; - całość polej sosem; - na koniec orzeszki pini upraż na suchej patelni i posyp na samą górę sałatki
MintTaste