pęczek szparagów zielonych - 1 pęczek szparagów białych - 2 łyżki masła (najlepiej klarowane) - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże chili wedle uznania - kolendra i natka pietruszki - 100 g pokruszonego sera feta - 4 ząbki czosnku polskiego - 1 szalotka - chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka WYKONANIE Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote(...)minut, dodaj chlust wina i główki szparagów poduś aż wino wyparuje około 3 - 5 minut. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, tak aby makaron był otoczony sosem. Całość oprósz serem feta, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Wedle uznania dodaj świeże posiekane chilli
SMYKWKUCHNIpodzielić na kawałki. Dodatek oregano i bazylii nada jej iście włoski smak. Dodatki do pizzy to już pole do popisu Waszej wyobraźni :) u mnie to głównie warzywa, ser feta i zioła. Pizza z patelni to świetna opcja na ekspresowy posiłek. Na pewno dużo szybsza niż pizza na telefon ;p A przede wszystkim dużo zdrowsza! GRYCZANA PIZZA(...)Czas wykonania 15 minut Składniki na jedną porcję 40 g mąki gryczanej Jajko Około pół szklanki wody Dodatki Pasta warzywna (jako sos na spód) Papryka Pomidor Ogórek konserwowy Kukurydza Feta Zioła Jajko wymieszać dokładnie z mąką i wodą, doprawić ziołami Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu) Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu
HealthyCreationsprzepis. Mozarella, feta, gouda i pieczarki wspaniale smakują razem! Spróbujcie Składniki na 2 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 20g twardej mozarelli – 20g sera feta – 20g ulubionego twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 duże pieczarki – 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego do nadzienia + 2 łyżki jogurtu do posmarowania filetów
Smaki Armineszklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli Nadzienie: 160 g sera żółtego 150 g sera feta 125 g mozzarelli (1 kula) 4 jajka gruby szczypior do posypania wierzchu Sposób wykonania: Zaczyn: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy(...)mąką). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Fetę kruszymy a mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje serów mieszamy ze sobą. Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy
Qchnia po prostutruskawkami Składniki: pół pęczka szparagów około 10 średnich truskawek porządna garść rukoli (u mnie rukola „Dragon’s Tongue” ) 6-7 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 100 g sera feta listki mitsuby Dressing: 3 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka posiekanej mięty sól Zaczynamy od szparag. Odrywamy ich zdrewniałe(...)dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego Artykuł Sałatka ze szparagami i truskawkami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujepokrojonych w centymetrową kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki oliwy 150 g sucharów jęczmiennych, połamanych w kawałki 70 g fety 40 g czarnych oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy pomidory, cebulę, dodajemy(...)ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy
Smakowity Blog Kulinarnydługości 2 łyżki oliwy sól, pieprz do polania: 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku - obrane i pokrojone na plasterki do podania: czubata łyżeczka suszonego oregano 70 g sera feta Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut. Gdy ziemniaki się pieką(...)dalsze 5 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i rumiane (jeśli nie są dopiekamy kolejne 5 minut). Wyjmujemy je z pieca posypujemy czubatą łyżeczką oregano i pokruszoną fetą. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
Dzieje kuchennej Wiewióryfeta Zaatar Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego buraka dodać ugotowaną kaszę, jajko, lekko rozgniecioną widelcem fasolę (tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki) oraz ser feta jeśli używamy Połączyć składniki, dodać kaszę oraz przyprawę, wymieszać Formować kotlety i układać na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia Piec 30-35 minut w 180 stopniach, aż kotlety
HealthyCreationswinnego sól, pieprz, papryka czerwona 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki kolendry szczypta majeranku, tymianku sałatka: 7 jajek przepiórczych 1 łyżka octu 5 dkg sera feta 50 g szpinaku baby 1 garść kiełków 1 kawałek ogórka zielonego 1/2 papryczki chili żółtej 4 pomidory suszone 10 kulek buraków z zalewy olej z suszonych pomidorów Pchali: Orzechy(...)wodę, dodaję ocet i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka i gotuję dwie minuty. Jajka układam na talerzu, dodaję pomidory pokrojone, pchali, kulki buraków, plastry ogórka, chili pokrojone, ser feta. Sałatkę polewam oliwą z suszonych pomidorów
wesoła kuchniapyszna. Przygotowałam makaron z zielonymi warzywami czyli brokułami, groszkiem i cukinią. Składniki: 100 g makaronu Arc Pol spaghetti 10 szparagów zielonych 1/2 cukinii 1/2 szkl. zielonego groszku 100 g fety 4 cebulki dymki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny koperek Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Odciąć twarde końcówki(...)szalotkę z czosnkiem. Po 5 minutach dodać szparagi, cukinię i groszek. Dusić przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Warzywa wymieszać z makaronem, serem feta, dymką i posiekanym koperkiem
Kuchnia w oparachbędziecie wracać po przepis – ja zapewniam, że warto, ale oceńcie sami Smacznego! Zobacz też: Sałatka z awokado i serem feta Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka sałata rzymska 200 g pomidorków koktajlowych 300 g twardego
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych 100 g sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika(...)udek ściągamy skórkę, obieramy od kości i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki i wyciskamy z nadmiaru płynów. Por kroimy w cienkie talarki, pomidory i ser fetę w kostkę Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy rozdrobniony brokuł, kukurydzę, kurczaka, por, pieczarki, ser fetę, pomidory i polewamy całość sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilaktozy – 250 g mąki orkiszowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g jarmużu – 1 cebula – garść orzechów włoskich – około 200g sera feta – starta gałka, sól i czarny pieprz do smaku – 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie(...)oleju. Dodajemy posiekany jarmuż i podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 20 min. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Artykuł Naleśniki z jarmużem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEformę o średnicy 23 cm): Ciasto 200 g mąki orkiszowej pół łyżeczki soli 100 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Farsz 200 g fety 250 g ricotty 125 g brie gruszka 200 g mrożonego zielonego groszku Hortex 2 ząbki czosnku pół chili pół łyżeczki soli łyżeczka suszonego oregano szczypta suszonego rozmarynu pieprz mielony Groszek(...)ciastem do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą
Weekendy w domu i ogrodzieidealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego z tego przepisu tarty cheddar i pokruszona feta do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto kroje na 12 kawałków. Wykładam nimi silikonowe foremki na muffiny. Wkładam do formy, by trzymały kształt. Napełniam 2 łyżeczkami farszu. Połowę wytrawnych tartaletek posypuję tartym cheddarem, resztę pokruszoną fetą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. Piekę ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję ciepłe lub na zimno
Zasmakuj Kuchni