feta - 6903 przepisów (strona:156/461)

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem 143

portobello  3/4 szklanki kuskusu 3/4 szklanki wrzącej wody 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku pęczek zieleniny - koper, natka pietruszki, lubczyk, zioła 150 g sera feta sól, pieprz oliwa około 0,5 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego  kulka sera mozzarella Przygotowanie: 1. Kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić, aż wciągnie wodę(...)zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Całość dusić na małym ogniu, aż seler zmięknie.  Zieleninę drobno posiekać. Do podsmażonych warzyw dodać napęczniały kuskus. Pokruszyć ser feta. Dodać też posiekaną zieleniną. Całość wymieszać, do połączenia składników. Doprawić farsz solą i pieprzem. 3. Pieczarki portobello oczyścić i wyciąć nóżki. Kapelusze wypełniać farszem i układać na blasze

kolorowotorcikowo
4-SKŁADNIKOWA SAŁATKA Z FETĄ 129

Składniki: 100 g roszponki, 180 g fety lub sera sałatkowego, 10 większych suszonych pomidorów + 1,5 łyżki oleju z nich, duża garść płatków migdałów. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam. Fetę kroję w kostkę, pomidory siekam. Płatki migdałów prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski i łączę z olejem z suszonych pomidorów

JejKuchnia
Przepisy z cukinią w roli głównej 187

smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu winnego, 0,5 łyżeczki cukru, szczypty soli, szczypty świeżo zmielonego pieprzu, garści rukoli, tymianku, bazylii, szczypiorku oraz(...)smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka gyros - przepis 135

Sałatka gyros - przepis Składniki: - pierś z kurczaka (pojedyncza) - ulubiony mix sałat np. z rukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)paski i usmaż na patelni na łyżce oliwy wraz z przyprawą gyros i słodką papryką; - na talerze ułóż umyty mix sałat, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę czerwoną oraz ser feta w kostkę; - przygotuj sos, usmażonego kurczaka ułóż na sałatce z pozostałymi składnikami; - całość polej sosem; - na koniec orzeszki pini upraż na suchej patelni i posyp na samą górę sałatki

MintTaste
PASTA Z TUŃCZYKA I AWOKADO 117

Witam Was Serdecznie.  Dziś zapraszam na pyszną pastę z tuńczyka , awokado , ogórka zielonego, fety .  Połączenie tych składników sprawi , że znajdziemy się w 7 niebie :) Uwielbiam takie pasty, smarowidła zwłaszcza w tak upalne dni jak ten.  Polecam również odwiedzenie i polubienie mojej(...)strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/     SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: ⭆ 200 g tuńczyka stek w oleju  ⭆ 1/3 zielonego ogórka ⭆1/2 awokado  ⭆1/2 opakowania fety ⭆1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ⭆1 szalotka ⭆1 łyżka musztardy delikatesowej ⭆2 łyżki majonezu tradycyjnie u mnie Kielecki  ⭆sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: 1. Tuńczyka

Gotowanie Patki
Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami i łososiem 113

niżej po przepis Omlet ze szparagami i łososiem Składniki: 6 jajek 1 łyżka mąki 4 grube zielone szparagi lub 6-8 cienkich około 100g wędzonego łososia około 50g sera feta (lub innego podobnego) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól drobno posiekany koperek Szparagi myjemy i odrywamy im zdrewniałe końce. Jeśli są grube przecinamy je na pół, cienkie pozostawiamy(...)każdej strony). W misce dobrze roztrzepujemy jajka z dodatkiem mąki, soli i pieprzu. Szparagi układamy w ładny okrąg na patelni i zalewamy je jajkami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i małe kawałki łososia. Patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka całkowicie się zetną. Podajemy gorący, posypany koperkiem. Smacznego Artykuł Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami

PatiGotuje
Sałatka z pieczonej dyni piżmowej i buraka 147

Składniki: 1 mała dynia piżmowa 2 buraki 200 g sera feta 1/2 pęczka grubego szczypioru 4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (cytrynowej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki orzechów nerkowca 300 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Dynię przekrawamy na pół, buraki w całości zawijamy w sreberko(...)przez ok. 40 minut. Upieczone, miękkie warzywa studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki). Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, poszatkowaną bazylię oraz koper. Na patelni prażymy pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca. Dodajemy do warzyw. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem jogurtowym sałatkę

Qchnia po prostu
Schrzaniony omlet z botwiną 160

syty i zdrowy to czego chcieć więcej. 6 jaj wiejskich 1/2 pęczka botwiny 1/3 pęczka koperku świeżego 1 papryczka chili 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 50 g sera feta 1 łyżka chrzanu tartego masło klarowane Botwinkę myję, liście i łodyżki kroję na kawałki, buraczka na plasterki cienkie. Wcześniej go obieram. Na maśle(...)przesmażam plastry buraka około pięć minut. Połowę wykładam na talerz, drugą zostawiam na patelni. Pięć jajek roztrzepuję widelcem, dodaję do nich chrzan, botwinę liście i łodyżki, sól, pieprz, ser feta, koper pokrojony, papryczkę chili. Do buraków na patelni dodaję łyżeczkę masła, wylewam masę jajeczną, na wierzchu układam pozostałe buraki odłożone plastry. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 200 stopni, zmniejszam

wesoła kuchnia
Sałatka ze szparagami 179

radości na talerzu. Można ją jeść oczami. 1 opakowanie roszponki 15 gron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francukiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka octu winnego(...)zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem. Posypuje natką, podaje z grzankami

wesoła kuchnia
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 177

promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem(...)jagnięcina, owoce morza, ryba panierowana, królik w sosie cytrynowym, duszona wieprzowina. Zachwycały przesłodkie desery: ciasto czekoladowe w syropie, baklava, pudding, świeże oraz kandyzowane i suszone owoce. Cudownie smakowała oliwa, feta – zupełnie inna niż nasza, ser halloumi, tzatziki z jogurtem greckim i oliwki. Przywiozłam do domu greckie słodycze, oliwę tłoczoną w oliwiarni i mnóstwo przypraw, które smakują inaczej niż kupione

W mojej kuchni
Zapiekane awokado 144

jajkiem sadzonym, burakami i serem feta podane na świeżej rukoli w towarzystwie chrupiących pestek dyni.   SKŁADNIKI na 2 porcje 1 duże awokado 2 jajka 1 burak ser feta pestki dyni dressing: oliwa cytryna pieprz i sól Awokado obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy pestkę a w jej miejsce wbijamy jajko. Układamy w naczyniu żaroodpornym wraz

Między kuchnią a pokojem
Kotlety ziemniaczane z brokułami 317

ugotowanych ziemniaków (dajcie tyle ile macie bo to przepis na czyszczenie lodówki) 25 dag ugotowanego brokuła (też orientacyjna porcja – ja dałam cały niewielki) jajko 1/3 kostki sera feta (nie jest koniczna ale dodaje(...)smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Wszystko dobrze wygniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety i… w wersji

Mama z miasta
Turecki sos jogurtowy haydari 183

fety 3 łyżki oliwy 1 - 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki koperku 1/4 łyżeczki mielonego kminu sól - do smaku przygotowanie W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego

Stare Gary
Zupa z zielonego groszku i rukoli 102

pietruszki, kawałek selera i pora 1 duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego) 50 g pokruszonej fety greckiej 4 – 5 łyżek tartego parmezanu 80 g serka topionego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody. W mikserze/blenderze umieszczamy groszek(...)gotującej się na wolnym ogniu zupy dodajemy pesto, sól, pieprz, tarty parmezan, jeżeli chcemy, aby nasza zupa była gęstsza, można dodać jeszcze serek topiony. Na sam koniec kruszymy fetę. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowe! Smacznego! Artykuł Zupa z zielonego groszku i rukoli pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałatka z serem feta 160

oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz(...)Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy słonecznikiem prażonym, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie wszystkie mieszamy. wierch posypuje ziołami prowansalskimi. Smacznego!              Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody