feta - 6903 przepisów (strona:165/461)

Sałatka z bobem i kozim serem 241

Moim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby(...)instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 płaska

Czerwień i błękit
Kurczak z papirusa z kaszą jaglaną i chrupiącymi warzywami 110

filet z piersi kurczaka 2 papirusy do kurczaka z ziołami i czosnkiem 0,5 szklanki kaszy jaglanej Sól Pieprz 1 ogórek 5 rzodkiewek ½ czerwonej papryki 100 g sera feta Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, solimy, przekładamy kaszę. Gotujemy(...)momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka

VioletoweKucharzenie
Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 128

banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej  3-4 rzodkiewki  kawałek ogórka(...)suszone pomidory  1 jajko  garść zielonej fasolki szparagowej  masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej  odrobina natki pietruszki  sólo i pieprz kawałek sera feta cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej

Mango Papaja
Burgery z komosy ryżowej i bobu. 208

doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno.    Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem 200 g bobu 100 g fety 3 jajka 6 kawałków suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki ryżowej pół pęczka bazylii lub 1 łyżka suszonej sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia(...)osolonym wrzątku, następnie przepłukujemy zimna wodą. Gdy ostygnie obieramy go z łupinek i niedbale siekamy na spore kawałki. Łączymy ze sobą komosę, posiekany bób, pokrojone drobno pomidory, pokruszoną fetę, posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką

Przysmaki Karolki
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i ziarnami słonecznika 145

łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika  Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość delikatnie mieszamy. Wierzch obsypujemy ziarnami słonecznika oraz oblewamy przygotowanym sosem francuskim. Na talerzu sałatkę możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką

VioletoweKucharzenie
Kurczak z cukinią po grecku 143

pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone(...)minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :)    1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 11 g  - błonnik - 5,5 g  Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Szpinak zapiekany w cieście filo 116

ulubionych warzyw. Ostatnio zapiekłam go z serem feta w cieście filo. Składniki 6 płatów ciasta filo 500 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g sera feta 1 jajko Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 30 sekund, dodajemy szpinak i gotujemy aż woda odparuje, około 15 minut

Delusional Trine
Mix sałat z truskawkami, ogórkiem i fetą 137

mniejszych truskawek 1/3 kostki fety sos balsamiczny do podania Sałatę porwać w palcach lub grubo pokroić. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Na talerzach rozłożyć sałatę, ogórki, truskawki i fetę. Polać sosem balsamicznym

Czerwień i błękit
SAŁATKA Z FETĄ, TRUSKAWKAMI I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 146

PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 garście rukoli, 10 niedużych truskawek, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, pieprz, 6 czarnych oliwek, 60 g fety, łyżka posiekanego szczypiorku, sos winegret z miętą: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu(...)płynnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej mięty, pieprz świeżo mielony, sól. Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu. Oliwki kroję w krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę

JejKuchnia
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 171

wszytko zależy od naszych upodobań. Modyfikujcie więc przepis tak, aby on stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki(...)Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje.  Buraczki przenieść do salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek.  Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym .  Tu  znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Podpłomyki z łososiem i malinami 113

idealną przekąską na pikniku.  ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka margaryny optima omega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek(...)formuję wałek.Ciasto dzielę na osiem części. Każdą cienko wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem

wesoła kuchnia
Sałatka z rukolą, truskawkami i fetą 136

Składniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 truskawek (ok. 75 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g), - łyżka oliwy z oliwek(...)łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 101

sypać jej niczym lub posypać np. makiem czy kminkiem. Kto co lubi. Samo ciasto jest naprawdę dobre i myślę, że spokojnie nadzienie w postaci fety + brokułów czy fety i szpinaku sprawdzi się również doskonale. Jeśli nie lubicie podłużnych kształtów, można zrobić koperty lub wiatraczki, może taki kształt bardziej zachęci dzieci do konsumpcji? Ja nie nadziewałam bardzo grubo bułek

Mieszam w Garnku
MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 108

pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. (Posól z umiarem, ponieważ feta jest już słona). Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Idealna sałatka na pikinik 191

pomidorów dorzućcie, więcej ogórków sałaty jak lubicie...  główka sałaty 2-3 garście rukoli ok 10-15 pomidorków koktajlowych pół średniego słoiczka oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu(...)dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie :  sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół lub na ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki i ser feta, dodać oliwki składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą i powstanie emulsja, dressing wylać na sałatkę ok 10-15 minut przed podaniem

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania