feta - 6903 przepisów (strona:169/461)

Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i fetą 157

zimno. Świetne jako imprezowa przystawka, szczególnie w towarzystwie poprzednich roladek, o których wspomniałam wcześniej. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 200 g sera typu feta • 1 słoiczek pomidorków suszonych w oliwie • 1 cebula • sól(...)pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie: Farsz • Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Fetę wymieszać z przesmażonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem. • Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez woreczek foliowy i ułożyć na folii spożywczej

To co kocham
Sałatka santoryńska 191

kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: • ok. 15 małych pomidorków koktajlowych • 2 mini cukinie • 1/2 cebuli • 1/2 papryki • kilka oliwek • kilka kaparów • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • suszone zioła: oregano, bazylia Wykonanie: • Cukinię pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, a paprykę(...)paski. • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem. • Na wierzchu położyć kawałek fety, polać łyżeczką oliwy i posypać suszonymi ziołami. • Sałatkę posypać oliwkami i kaparami

To co kocham
Pieczone warzywa korzeniowe 247

myślę, że zachwycą niejednego smakosza. Koniecznie wypróbujcie - szczególnie teraz gdy zbliżają się chłody i niepogoda - warzywa korzeniowe tak przyrządzone są dość pikantne. Pazura daniu doda jeszcze odrobina sera feta lub sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki(...)aluminiowej) następnie odkrywamy i zostawiamy na jeszcze pół godziny aby się skarmelizowały. Na talerze wykładamy rukolę wymieszaną z sałatą lodową na to wykładamy upieczone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta lub kozim. Smacznego!!! Artykuł Pieczone warzywa korzeniowe pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
W biegu: błyskawiczny makaron 282

zasadzie trzeba się bardzo skupić, żeby nie przegapić dodawania kolejnych składników Czas start i za 15 minut obiad lub kolacja gotowe! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie sera feta 150g (polecam prawdziwy grecki, można go kupić już niemal w każdym supermarkecie) gałązka pomidorków koltajlowych 15-20 dużych czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek(...)smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne)   PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pokruszoną na kawałki fetę. Wszystko smażymy 5 min. na średnim ogniu. W tym czasie kroimy na pół pomidorki (można je sparzyć aby obrać skórkę, ale nie jest to konieczne) i oliwki. Dodajemy na patelnię. Odrobinę

Kuchnia w biegu
Makaron z mięsem, pomidoram, fetą i oliwkami 135

Polecam! Składniki : * 300g ulubionego makaronu * puszka pomidorów z bazylią * 200g mięsa mielonego wołowego  * łyżka oliwy z oliwek * cebula * ząbek czosnku  * garść oliwek zielonych i czarnych * 100g sera feta * sól(...)pieprz * tarty żółty ser Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki i fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 955

sałatkę w sezonie grillowym, bo najbardziej smakuje mi ona z dobrze wypieczoną kiełbaską z ogniska lub grillowanymi żeberkami. Mniam :)  SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 200-220 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Podzielić brokuł na małe różyczki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem(...)włożyć do miski. Płatki migdałów podprażyć na średnim ogniu. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć prosto do miski. Dodać oliwę, odrobinę soli, nieco więcej pieprzu i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie. Sałatkę podawać najlepiej od razu, na świeżo

Calzonella.com
Zapiekanka ze szpeclami, Magiczne Smaki 243

węgierskiej. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 duży kubek jogurtu naturalnego 1 duża zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę (lub 2) 1 mała filiżanka zielonych oliwek 1 opakowanie fety, pokrojonej w kostkę kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski czarny pieprz, ulubione zioła zielenina Ugotuj szpecle wg wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko wystygną, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj przyprawy(...)Hungarian cuisines. Ingredients: 1 package spätzle 1 big cup plain yoghurt 1 big green or red bell pepper, diced (or 2) 1 small cup green olives 1 package feta, diced a few dried tomatoes, cut into strips black pepper, favourite herbs green leaves Boil noodles following package instructions. When slightly cooled, add remaining ingredients, seasonings and herbs and stir

Qlinarnie i Qlinarnie
Dynia piżmowa zapiekana 168

bulgurem i soczewicą, dla mnie z ryżem. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 10 dag zielonej soczewicy 10 dag kaszy bulgur 25 dag sera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe(...)laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku.  Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą. Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki. Przepis źródłowy  tutaj

Kuchenne zapiski Edyty
Szpinakowy omlet z fetą 180

Składniki: - 200 g mrożonego szpinaku - 4 jajka - cebula - 3 ząbki czosnku - ser feta (wg uznania) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - łyżka masła do smażenia - łyżeczka mąki - 2-3 łyżki mleka Cebulę i czosnek siekam, szklę na maśle. Dodaję zamrożony szpinak, przykrywam i duszę od czasu do czasu mieszając. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Jajka, mleko i mąkę dokładnie(...)roztrzepuję w misce, tak aby nie było żadnych grudek, a masa była dobrze napowietrzona. Wylewam na patelnie i mieszam ze szpinakiem. Jajka powinny zacząć się ścinać- wtedy posypuję omlet fetą, przykrywam patelnię i zmniejszam ogień. Od czasu do czasu podważam brzegi omletu aby nieścięta jeszcze masa wpłynęła pod spód. Jeżeli posiadasz patelnię bez plastikowych rączek, która nie jest teflonowa- dobrze

Cook&Love
Naleśnikowe szaszłyki 207

szklanki mąki tortowej  szczypta  gałki muszkatołowej i soli do smaku olej do smażenia farsz 1 filet z kurczaka 1/2  opakowania  sera feta 10 brykiecików mrożonego szpinaku 1 cebula 3 łyżki oleju  pieprz ziołowy i sól do smak kilka patyczków do szaszłyków Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy  naleśniki odstawiamy do przestygnięcia(...)osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany, przestudzony filet z kurczaka, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na oleju cebulę oraz pokrojony w kosteczkę ser feta, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym dokładnie łączymy ze sobą farsz. Smarujemy farszem naleśniki na 1/3 części zwijamy. Układamy jeden obok drugiego po 6 sztuk dość ciasno. Patyczki do szaszłyków

kgwjanczewo
Kotlety z brokułów i fety 178

Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa.   Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Broukła dzielimy na mniejsze(...)kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do miski przekładamy brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Bajeczna Kuchnia
Szybka sałatka grecka do obiadu 156

feta Sos: 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Sałatę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na połówki ogórki w półplastry, ser feta w kostkę.  2. Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Warzywa i ser łączymy z sosem na około 15 minut przed podaniem

Szefowa kuchni
Sałatka z brokułem i fetą 209

braku pomysłu na kolację przyrządziłam na szybko sałatkę z brokuła, fety, ciecierzycy i papryki, polałam ją sosem czosnkowym z ziołami włoskimi. Wyszła bardzo smaczna, następnego dnia zabrałam ją do pracy. Składniki:   1 brokuł 100 gram sera typu feta 0,5 puszki ciecierzycy 1 duża papryka czerwona Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Sól  do smaku

Bajeczna Kuchnia
Pasta jajeczna z serem feta 290

jajecznej. Zdrowa, ciekawa i smaczna. Zajadam się nią już od pewnego czasu. Z domowych chlebem razowym i świeżą natką pietruszki to poezja.  Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta(...)półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki.  Kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z rozgniecionym serem feta. Łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy pieprzem

Czarnawisienka
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 218

imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki oliwa sól i pieprz ser typu feta oliwki Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z nieobranymi szalotkami i czosnkiem. Skropić wszystkie(...)chili i cukier. Gotować na małym ogniu 30 minut, po czym zmiksować ręcznym blenderem. Przed podaniem dodać sok z limonki i ewentualnie sól do smaku. Na talerzu dodać plasterki fety, kilka oliwek i oprószyć pieprzem

zadanie-gotowanie