szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy w osobną folię(...)tego mandoliny. W misce mieszamy rukolę i roszponkę. Polewamy je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem. I gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka z pieczonego buraka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujefarszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy(...)żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a fetę kruszymy. Dorzucamy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy
PatiGotujeświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek świeży Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób(...)zaplatamy w warkocze. Oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor. Sałatę łączymy z pomidorem, pokrojonymi w talarki oliwkami i serem feta. Sos: Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Wykonanie: Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu
Kuchnia w czekoladzierobiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenygustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać od razu po przyrządzeniu
Fitsweet.melubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli
Fitsweet.mezasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 1 łyżka masła sól, pieprz, kolendra mielona i zioła Kaszę bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia(...)całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajauwielbiam wszystko do czego można ją wykorzystać. Składniki dla 2 osób: 2 cukinie sos chili ewentualnie ketchup 300 gram pieczarek 1 duża cebula 100-150 gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce(...)masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki sera feta, przykrywamy podsmażonymi pieczarkami posypanymi obficie oregano, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie plastrami mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ustawionym góra - dół 25 minut
Życie zaczyna się w kuchnikurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu z warzywami Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami(...)Pomidorami zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami
VioletoweKucharzeniełyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy przez ok. 4 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez(...)garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Gdyby była taka potrzeba dodajemy sól do smaku (mój bulion nie był zbyt słony, więc musiałam lekko zupę dosolić). Podajemy z kawałkami fety, posypane szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowepuszka pomidorów (400g) – 300ml wody – 100g soczewicy czerwonej – 3 jajka – 2 cebule – 2 łyżki oleju – pół papryki czerwonej – 50-70g fety – kilka pomidorków cherry – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – sól(...)dolewamy do miękkiej soczewicy i ponownie gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Na gotujący się sos wbijamy jajka, a po bokach układamy pokrojoną w kostkę fetę i przekrojone na pół pomidorki cherry. Patelnię przykrywamy i gotujemy do momentu, aż białka się zetną (możemy pozostawić żółtka płynne – mniam!). Posypujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco. Smacznego
Be Fit Be StrongSkładniki: 100g makaronu świderki pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy(...)naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się. Makaron przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos szpinakowy, całość posypujemy serem feta i bazylią. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPróba okazała się udana, powtórzę na pewno na zbliżające się imieniny męża :-) Jajka w tej wersji są pyszne i łatwe do przygotowania. Jajka z pastą z suszonych pomidorów, serem feta i wstążeczką(...)ogórka Jajka z pastą z suszonych pomidorów Składniki: 2łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego 5 jajek 5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie 50 g sera typu feta (ja dałam słony serek kanapkowy) pieprz 1 długi ogórek sok z cytryny Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i wyjąć żółtka. Żółtka zblendować z majonezem i śmietaną. Suszone pomidory
Marta próbujemielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki Przepis na pęczak ze szparagami Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając(...)małym ogniu dodać wino, cebulę, pieprz, miętę i morele. Wyłożyć pęczak na talerz dzieląc go na 2 porcje. Na to wyłożyć po połowie pęczka szparagów. Udekorować orzechami i fetą. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Pęczak ze szparagami i orzechami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepewno zrobicie, prawda? Tzn. przepraszam - Wy to na pewno wiecie! :) Składniki: 1 brokuł podzielony na różyczki 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów 1 szalotka drobno posiekana 1/4 szklanki pokruszonej fety 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika (lub migdałowych płatków) 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 zmiażdżony ząbek(...)czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowanie