wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 270 g sera słonego półtłustego lub fety pęczek natki pietruszki kilka gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki i czarną rzodkiew obrać i pokroić w dużą kostkę(...)puszce, świeżo mielony pieprz i łyżeczkę ziół prowansalskich, po czym delikatnie wymieszać. Upieczone warzywa posypać delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać i wyłożyć na kaszy. Słony ser lub fetę pokroić w dużą kostkę. Połowę sera wsypać na warzywa i delikatnie z nimi wymieszać, pozostały ser ułożyć na warzywach. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku i włożyć (bez pokrywy
Passions hobbies lifeDodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż(...)się rozpuścił. Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę. Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem
Gotowanie Patkiaromatyczne i kruche. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 jajka 150 g żółtego sera 100 g sera feta 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki świeżej natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy(...)kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ser feta kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajka. Ponownie mieszamy, aż całość połączy się z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowane masłem naczynie
VioletoweKucharzenieSałatka chlebowa w stylu panzanella salad . Macie chęć spróbować tej niesamowitej sałatki chlebowej, która jest pełna pomidorów, sałaty rzymskiej, sera feta, grzanek i sosu winegret. Klasyczny i najbardziej popularny sos do sałatek na bazie oliwy, z sokiem z cytryny lub octem winnym, solą, pieprzem oraz opcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem. Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową(...)czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu feta sól i pieprz grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki oleju i 2 szczypty oregano, podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni) sos winegret
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz, majeranek 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę(...)solą i pieprzem. W tym czasie grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajafantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy(...)kukurydza – ok. 50 g * świeża sałata * świeża bazylia * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu. Smacznego
Ostra na Słodkodzisiaj zaproponować, przygotowałam do pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw. Składniki: 3 garście makaronu, np. świderków 1 podwójny kabanos płaski prostokąt twardej fety mały ogórek szklarniowy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte) pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych 1 łyżeczka(...)sałatek ok. 1 łyżeczki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie
Czerwień i błękitpolecam omlet na bogato. Z kawałkami brokuła, fetą i pomidorkami. Same pyszności :) składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 200 g różyczek brokuła 1 łyżka masła sól,pieprz 40 g fety 5-6 pomidorków koktajlowych suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Brokuła ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć. Do miski wbić jajka. Dodać mleko i roztrzepać(...)patelnię i rozpuścić masło. Wlać masę jajeczną. Gaz zmniejszyć do minimum. Poukładać różyczki ugotowanego brokuła, jeśli są duże to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć także połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Całość oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Patelnię przykryć i smażyć aż jajka całkowicie się zetną. Potem zsunąć na talerz i od razu zajadać
Monia miesza i gotujełyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 300 g leśnych grzybów 5 jajek 150 g żółtego sera Natka pietruszki do posypania Grzyby leśne dokładnie czyścimy i gotujemy w wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania zbieramy szum(...)Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut
VioletoweKucharzenieczosnku, pieprzymy do smaku - z solą należy się wstrzymać gdyż ser feta jest słony (bądź przyprawiać już po wymieszaniu wszystkich składników) do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser feta, rozdrabniając go na patelni na koniec dodajemy kilka pokrojonych suszonych pomidorów mieszamy wszystko razem i łączymy z makaronem PYCHA
BezglutenowaIzabelaMoim zdaniem ten ser jest milion razy lepszy niż feta (oczywiście mówimy o oryginalnej greckiej fecie). Nie jest tak słony – jest delikatny, lekko kremowy przez co trochę rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do kanapek, sałatek ale można go też upiec w piekarniku. I smakuje super! Co jest jeszcze lepsze, że przygotowanie takiej przystawki zajmuje niewiele
Szybko Tanio SmacznieSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. The post Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first
Moja Delicjaprzekąska podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-polecam gorąco!! Składniki: ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido 2 łyżki oliwy 140 g sera typu feta 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki chilli 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Dynie(...)stopniach ok 20-30 min (do miękkości). Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka tego dyniowego puree),dodajemy ser feta,posiekany czosnek ,papryczkę i bazylię olej z pestek dyni i sok z cytryny -miksujemy wszystko razem na gładką masę-jak by było za gęste to można dodać jeszcze odrobinę
Swojskie jedzonkołyżeczki skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g greckiej fety duży malinowy pomidor 8 plasterków suszonych pomidorów z oleju 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 2-3 listki świeżej mięty łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)olejem, mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk). Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, […] Artykuł Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSkładniki: 2 czerwone papryki 10 dag mięsa mielonego wołowego 10 dag pieczarek 1 pomidor 1 puszka czerwonej fasoli pół opakowania sera feta pieprz Sposób wykonania: Odkroić szypułkę i wyciągnąć pestki z papryki. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora. Smażyć do miękkości. Dodać pieprz do smaku. Następnie podsmażyć z mięsem mielonym. Przerzucić wszystko do miski, dodać ser feta pokrojony na małe kawałki oraz czerwoną fasolę. Składniki wymieszać. Paprykę należy faszerować wcześniej przygotowanym nadzieniem Gotować w małym garnku (paprykę postawić pionowo, tak aby podczas gotowanie do środka
Przepisy kulinarne babci Antoniny