feta - 6903 przepisów (strona:163/461)

Greckie warsztaty z Teo Vafidisem 111

kulinarną podróż po Grecji. Mieliśmy okazję przygotowywać dania na oryginalnych greckich produktach – bardzo różniących się smakiem od tych ogólnie dostępnych w sklepach. Doskonała oliwa, pyszny ser feta, smaczne oliwki Kalamata i niesamowita herbata z greckim szafranem na długo zapadnie mi w pamięć. Podzieleni byliśmy na grupy, które dobrał sam Mistrz. W mojej grupie znalazła się Tosia(...)brzuchu”- klik i Piotr z bloga „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom”- klik . Wspólnie przygotowaliśmy Krewetki z Orzo, naparem Krocus Kozanis i serem feta. Inne grupy przygotowały pyszny deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri, filet z kurczaka z cukinią, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami Kalamata i świeżymi ziołami oraz Tzatziki. Dziękuję za to spotkanie organizatorom tego

Pieguskowa Kuchnia
Koreczki imprezowe 312

znajomymi czy grilla. Zawsze znikają w błyskawicznym tempie i smakują dobrze. Robię je dość często w różnych wariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się(...)spróbuję. Jeżeli jesteście ciekawi gdzie kupiłam te kolorowe, plastikowe wykałaczki – podpowiadam, Tiger Zobaczcie też: Karnawałowe przekąski Przepis na koreczki imprezowe Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki ser feta ser pleśniowy ogórek pomidorki koktajlowe wykałaczki Przepis 1 Składniki przygotowujemy do koreczków: sery kroimy w kostki, pomidorki kroimy na pół, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. 2 Kolejno nadziewamy

Kuchnia Bazylii
Sałatka z brokułem i serem feta 112

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: brokuł 500 g fileta z indyka ser feta puszka kukurydzy kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki.  W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek(...)oczyścić, umyć, pokroić w niewielką kostkę, posolić, popieprzyć. Wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć na rumiano, wystudzić.  Do zimnych składników dodać kukurydzę, posiekany szczypiorek, pokrojony w niewielką kostkę ser feta oraz śmietanę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Babeczki z łososiem i sosem malinowym 110

ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy. 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 200 g malin 1/2 opakowania sera feta 6 pomidorów koktajlowych tymianek, bazylia świeża sos: maliny 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka płaska miodu sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny(...)Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem

wesoła kuchnia
Papryki faszerowane ryżem, szpinakiem i ziołami 169

drobno posiekana 250 g świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano pietruszka i dowolne świeże zioła do smaku trochę fety  - opcjonalnie sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku oliwa z oliwek sos 700g  passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku ok 250 ml bulionu sól, pieprz, oregano, mięta(...)Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, przestudzić. Wymieszać farsz ze świeżymi ziołami ( o ile używamy) , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, można posypać farsz niewielką ilością fety. Papryki przykryć odciętą częścią, zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Do dużego naczynia do zapiekania włożyć wszystkie składniki sosu, wymieszać.  Na sosie ułożyć papryki. Naczynie przykryć, Wstawić do piekarnika

Stare Gary
SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 130

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego(...)szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka i paprykę w cienkie paski, fetę w kostkę. Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie z olejem, serem i koperkiem. Sałatkę posypuję uprażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Sałatka z bobem i kozim serem 260

Moim niedawnym odkryciem jest kozi ser. Najpierw kupiłam taki do smarowania, później twardy. Ser typu feta użyłam do sałatki z bobem i pierwszymi w tym roku ogórkami małosolnymi. Do sałatki dodałam również pomidorki, szczypior i świeży majeranek z balkonu. Całość doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby(...)instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem z cytryny) 2 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 płaska

Czerwień i błękit
Kurczak z papirusa z kaszą jaglaną i chrupiącymi warzywami 117

filet z piersi kurczaka 2 papirusy do kurczaka z ziołami i czosnkiem 0,5 szklanki kaszy jaglanej Sól Pieprz 1 ogórek 5 rzodkiewek ½ czerwonej papryki 100 g sera feta Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, solimy, przekładamy kaszę. Gotujemy(...)momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka

VioletoweKucharzenie
Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 136

banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej  3-4 rzodkiewki  kawałek ogórka(...)suszone pomidory  1 jajko  garść zielonej fasolki szparagowej  masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej  odrobina natki pietruszki  sólo i pieprz kawałek sera feta cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej

Mango Papaja
Burgery z komosy ryżowej i bobu. 213

doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno.    Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem 200 g bobu 100 g fety 3 jajka 6 kawałków suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki ryżowej pół pęczka bazylii lub 1 łyżka suszonej sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia(...)osolonym wrzątku, następnie przepłukujemy zimna wodą. Gdy ostygnie obieramy go z łupinek i niedbale siekamy na spore kawałki. Łączymy ze sobą komosę, posiekany bób, pokrojone drobno pomidory, pokruszoną fetę, posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką

Przysmaki Karolki
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i ziarnami słonecznika 153

łyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika  Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość delikatnie mieszamy. Wierzch obsypujemy ziarnami słonecznika oraz oblewamy przygotowanym sosem francuskim. Na talerzu sałatkę możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką

VioletoweKucharzenie
Kurczak z cukinią po grecku 148

pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone(...)minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :)    1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 11 g  - błonnik - 5,5 g  Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Szpinak zapiekany w cieście filo 125

ulubionych warzyw. Ostatnio zapiekłam go z serem feta w cieście filo. Składniki 6 płatów ciasta filo 500 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g sera feta 1 jajko Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 30 sekund, dodajemy szpinak i gotujemy aż woda odparuje, około 15 minut

Delusional Trine
Mix sałat z truskawkami, ogórkiem i fetą 146

mniejszych truskawek 1/3 kostki fety sos balsamiczny do podania Sałatę porwać w palcach lub grubo pokroić. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Na talerzach rozłożyć sałatę, ogórki, truskawki i fetę. Polać sosem balsamicznym

Czerwień i błękit
SAŁATKA Z FETĄ, TRUSKAWKAMI I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ 151

PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 garście rukoli, 10 niedużych truskawek, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, pieprz, 6 czarnych oliwek, 60 g fety, łyżka posiekanego szczypiorku, sos winegret z miętą: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu(...)płynnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej mięty, pieprz świeżo mielony, sól. Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu. Oliwki kroję w krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania