kolację! Podoba Wam się? Portabello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portabello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera feta 20 g pistacji sól i pieprz do smaku plastry czerwonej cebuli zielona sałata 1 batat Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane(...)minut. Po połowie czasu odwróć portabello na drugą stronę, przemieszaj bataty. Przygotuj nadzienie. Cebulę zeszklij na oliwie. Obierz awokado, wydrąż miąż i umieść w malakserze. Dodaj pistacje, czosnek i feta. Zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dopraw solą. Zmontuj burgery. Dwa portabello ułóż na talerzu kapeluszem do dołu, napełnij nadzieniem, cebulą, sałatą i przykryj pozostałymi kapeluszami. Podaj gorące z pieczonymi batatami
codojedzeniaCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pojemności 200 ml 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (może być mrożony) kostka sera feta 100 g sera żółtego w kawałku 2 ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę z łyżką oleju, dodajemy jajko(...)sztuk naleśników. Patelnia o średnicy 16 cm. Sposób przygotowania farszu: Szpinak włożyć do rondla rozmrozić na małym ogniu, odlać nadmiar wody, dodać trochę oliwy, czosnek i podsmażyć. Ser feta rozkruszyć widelcem, żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wszystko dodać do szpinaku i lekko wymieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na upieczone ciepłe naleśniki a następnie zawinąć
Przepisy kulinarne babci Antoninyaromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką. Składniki (porcja dla 2 osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu(...)obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę; - na samym wierzchu układamy plasterki gruszki, grillowanego buraka oraz cebulę. SMACZNEGO
MintTasteSałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni grillowej z obu stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO
MintTastePrzepis wg Agaty Wojdy Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz 2 średnie cebule 3 kromki pieczywa tostowego 150 ml czerwonego wytrawnego wina Sos : 6 łyżek oliwy 1 starta marchewka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 3 puszki pomidorów pelati(...)pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem. W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem. Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich stron, uformowałem kulki. Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku
R'n'G Kitchenmiękkiego sera koziego (do smarowania pieczywa lub typu feta) 2 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, ogórka pokroić w kostkę. Jeśli używamy seka typu feta, należy rozgnieść go widelcem. Wymieszać z serkiem, Ajvarem i szczypiorem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczywa
Czerwień i błękitfigi na pozostałych składnikach sałatki. Składniki SAŁATKA 100 g roszponki 1/2 mango 4 figi (opcjonalnie) ziaren z 1 granata 100 g prosciutto lub innej szynki tego typu 50 g fety Wykonanie SOS MANGO-MUSZTARDOWY Obierz pół mango i zmiksuj miąższ z wodą i musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody. Polej sosem sałatkę i chrup
Eat me! Fit me!fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy(...)kukurydza – ok. 50 g * świeża sałata * świeża bazylia * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu. Smacznego
Ostra na SłodkoChrupkie, krótko gotowane brokuły, ser typu feta, szynka, sos czosnkowy i prażone ziarna - ta sałatka to w mojej(...)kuchni zdecydowana faworytka wśród wszystkich sałatek . Lubimy ją ze względu na smak i łatwość wykonania. składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 150 g szynki konserwowej 200 g sera typu feta 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika wykonanie: Brokuł dzielę na różyczki i wrzucam na lekko osolony wrzątek, gotuję
babka w formieProsta i pyszna sałatka z melona i fety. Bardzo oryginalne połączenie słodyczy melona, słonej fety i ostrej papryczki. Czas przygotowywania: do 10 minut Ilość porcji
AniaGotuje.plukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżki musztardy i szczypty soli ćwierć kilo śliwek węgierek – przekrojonych na pół i z wyjętymi pestkami pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki kilka liści dowolnej sałaty świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śliwką węgierką Ziemniaki pokroić w plasterki(...)Cukinię podsmażyć na patelni z czosnkiem przez kilka minut. Ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ziemniaki z cukinią. Polać sosem winegret. Na to ułożyć śliwki i posypać serem feta. Popieprzyć i jeść od razu. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanefantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy(...)kukurydza – ok. 50 g * świeża sałata * świeża bazylia * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony. Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy. Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki. Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu. Smacznego
Ostra na SłodkoShare on Vk Share on Reddit Share by Mail BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 0 Comments / 06/10/2016 DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments / 05/09/2016 MOUSSAKA 0 Comments
Martyna CooksTylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie. Składniki 600 g dyni hokkaido oliwa sól pieprz opakowanie sera feta rukola ocet balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny ) miód Przygotowanie Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy. Doprawiłem solą(...)stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca. Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą
R'n'G Kitchen