francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości. op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki 5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki curry 1 łyżka oleju Filet(...)tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C. Podawać na ciepło ozdobioną listkami bazylii
Kolorowa kuchnia Elkisałata - 1 duża garść* ogórek - 1 duży pomidory - 2-3 sztuki papryka - 1/2, u mnie czerwonej cebula czerwona - 1/2 oliwa - 1-2 garści (u mnie kalimata i czarne) ser feta - ok. 50g, pokruszonego Dressing oliwa - 5 łyżek miód - 1/2 łyżeczki ocet balsamiczny - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek mięta - 2-3 łyżki, posiekanej sól, pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy i osuszamy(...)sałata - 1 duża garść* ogórek - 1 duży pomidory - 2-3 sztuki papryka - 1/2, u mnie czerwonej cebula czerwona - 1/2 oliwa - 1-2 garści (u mnie kalimata i czarne) ser feta - ok. 50g, pokruszonego Dressing oliwa - 5 łyżek miód - 1/2 łyżeczki ocet balsamiczny - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek mięta - 2-3 łyżki, posiekanej sól, pieprz Wykonanie: Sałatę myjemy i osuszamy
Pogotujmy.plzawsze jest to dla mnie na plus. W kotlecikach, na które poniżej zamieszczam przepis, połączyłam purée z dyni z kaszą jaglaną. Dodałam też inne składniki takie jak ser feta czy cebulę szalotkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog(...)oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do kotlecików jaglanych z dynią. Kotleciki: 20 dkg kaszy jaglanej 20 dkg gęstego purée z dyni 100 ml wody 7 dkg sera feta 2 średniej wielkości cebule szalotki 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 jajka 1/8 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki
mecooksSkładniki ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) Farsz: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku(...)pieprz olej do smażenia (1 łyżka) 1. Ja najpierw przygotowałam sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia. 2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam
kruche babeczkiSuper kolorowa sałatka z ciecierzycy z fetą oraz ze świeżymi pomidorkami i szpinakiem. Zrobisz ją dosłownie w 20 minut. A do tego sałatka z ciecierzycą jest nie tylko piękna, ale i pyszna i zdrowa. - lekka, zdrowa i bez mięsa - super na lunch oraz na kolację - z ciecierzycy z puszki - błyskawicznie się ją robi Jeśli lubisz sałatki z fetą(...)spróbuj też innych smaków. Sałatka z pieczonych buraków z fetą lub podstawowa sałatka z fetą to tylko kilka z moich propozycji
AniaGotuje.plJajka ugotować na twardo, obrać z łupek. Fasolę, szalotki i kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać. Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem. Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane szalotki(...)warstwą keczupu. Następnie wyłożyć plastry ogórków i posypać je szczypiorem. Na wierzch zetrzeć jajka, następnie posmarować majonezem. Posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękitbędę do niej wracała. Mam nadzieję, że Was też skuszę. Składniki: 100 g makaronu ( przed ugotowaniem ) 1 brokuł 2 młode cukinie 250 ml mleka 2 jajka 2 pomidory ½ opakowania fety ( ok. 135g ) 3-4 ząbki czosnku Olej do posmarowania formy Sól Ser mozzarella Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)dente, podobnie jak różyczki brokułu. Cukinię kroimy w plastry i parzymy je aby stały się elastyczne. Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy plastry cukinii, dalej makaron, plasterki pomidorów i brokuł. Całość zalewamy przegotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze
Smaki Ewymożemy uzyc serka Almette, ostrego sera żółtego, sera koziego, topionego, mielonego twarogu czy sera feta. Ja użyłam kilka łyżek mielonego twarogu, drobno startego ostarego sera żółtego i troche fety. Wszystkie gatunki należy połączyć za pomocą blendera lub podusić widelcem. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i opbtaczamy: w curry, sproszkowanej papryce, posiekanych szczypiorku, koperku, prażonej cebulce, czarnuszce
Walijskie PichcenieWyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta. Składniki(...)marchwi 5 pomarańczy cebula 2 cm świeżego imbiru 2 piersi z kurczaka por,seler,pietruszka 1 łyżka kurkumy sól,pieprz gałka muszkatołowa kilka łyżek masła groszek ptysiowy ser feta pokrojony w kostkę Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 … Czytaj dalej Zupa krem marchewkowy z pomarańczami
gotuj ze mnącukrzycą. A o to mója jedna z wielu propozycjii przyrządzenia: Składniki: - makaron pełnoziarnisty – (50 g) - filet z piersi kurczaka (100 g) - pieczarki (75 g) - papryka czerwona (50 g) - ser feta (25 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w kosteczkę. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić w głębokiej patelni. Do gotowego kurczaka dodać pieczarki(...)patelnię wyłożyć ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić wedle uznania (sól himalajska, pieprz cytrynowy, bazylia), wymieszać. Postawić na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na talerz i posypać pokruszonym serem feta. 360kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspełni rozwiną swój aromat. Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna. Składniki na farsz: 1 opakowanie sera typu feta 300 ml śmietanki 30 % 200 gram serka twarogowego zmielonego 3 jajka mały pęczek natki pietruszki suszone grzyby, u mnie ilość mieszcząca się w pojemniczek 300 ml 3 ząbki czosnku(...)greckiego sól, przeprz 2 łyżki chrzanu Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy. Do zblendowanej mamy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem. Na ciasto: do miski
Życie zaczyna się w kuchniDynia pieczona z serem feta.. pyszne(...)bardzo szybkie do zrobienia danie, które polecam gorąco nie tylko dlatego, że jest to przepis prosty. Tak upieczoną dynię można podać na wiele sposobów. Dynię zapiekaną z serem feta można zjeść na ciepło jako samodzielny posiłek. Można do niej ugotować ulubioną kaszę np. pęczak lub wymieszać z risotto. Dynia pieczona stanowi też świetny dodatek do ryb i wieprzowiny
AniaGotuje.plbyłoby nie ulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka . Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można(...)obkrojeniu całości przekroić wzdłuż na cztery części i odciąć twardy środek. Ananas jest już gotowy do jedzenia. Spróbuj także sałatki z gruszką i ananasem z dodatkiem sera feta, szynki długo dojrzewającej i pestek granatu . Delikatne i słodkie owoce wspaniale harmonizują z tymi wytrawnymi dodatkami
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!