Polecam! składniki - 2 porcje ok 120 g kiszonych buraczków (u mnie to zawartość 1 słoika) 1/4 (50 g ) jabłka - lub więcej 1 szalotka 1 łyżka natki pietruszki 30 g fety oliwa z oliwek pieprz(...)sól orzechy włoskie do posypania przygotowanie Buraczki pokroić w cienkie słupki, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szalotkę pokroić w cieniutkie krążki. Włożyć do miski. Dodać pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Polać oliwą wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Posypać kawałkami orzechów i podawać . Smacznego
Stare Garydobrej jakości oliwa z oliwek oraz suszone zioła śródziemnomorskie, a zamiast pieprzu czarnuszka. Sałatka z kuskusem , papryką, ogórkiem i fetą / 2 porcja Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 100 g fety dobrej jakości 1 gruby plaster czerwonej papryki 1 gruby plaster żółtej papryki 1/4 wężowego ogórka zielonego 1 gruby plaster zielonej papryki 200 g ciecierzycy (cieciorki) z puszki garść(...)drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, odsączamy i przekładamy do sałatki. Dodajemy odsączone czarne oliwki w całości oraz pokruszoną fetę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy suszone oregano i czarnuszkę. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy
Moja smaczna kuchniaSałatka ta jest nie tylko kolorowa, ale i zdrowa. Filety z kurczaka dobrze rozbijamy, przyprawą pikantn ą z chili doprawiamy, nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w rolad ę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejn ą przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy i do przestygni ę cia odkładamy. Gdy już gotowy(...)pomidorów koktajlowych lub cherry, cukier puder do posypania, Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów, do posypania, 4 rolady: 2 filety z kurczaka ok. 500 g, 150 g sera feta, Vegeta Natur pikantna z chili, 50 g ś wie ż ej rukoli, 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g, ok. 10 pomidorów suszonych z oleju, pieprz czarny
Moniki Smakołykisałaty 😀 - w Polsce częściej przygotowujemy ją właśnie z sałatą! Zatem przedstawiam ten tradycyjny i popularny przepis na grecką sałatkę. Składniki: - sałata lodowa - pomidorki koktajlowe - oliwki - papryka - ogórek zielony - ser feta(...)vinegret Sposób przygotowania: - sałatę porozdzieraj ręką na małe kawałki, dodaj do niej pokrojone wszystkie warzywa - sałatkę polej sosem vinegret, a na samą górę dodaj pokrojony w kostkę ser feta SMACZNEGO! Jakie macie swoje propozycje na sałatkę grecką? Tego typu sałatka jest dobrą propozycją na kolację, jeżeli chodzi o obiad to warto dodać również coś ciepłego np. pierś z indyka
MintTastedanie, wygląda cudownie, a smakuje wyśmienicie. Carpaccio z buraka to idealna przekąska na świąteczny czy sylwestrowy stół. Gorąco polecam. Carpaccio z buraka Składniki: kilka ugotowanych lub upieczonych buraków* feta** rukola sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) oliwa z oliwek extra virgin (opcjonalnie) * Można wykorzystać buraki z gotowania barszczu (nie muszą przecież być idealnie okrągłe plasterki, możecie przygotować carpaccio(...)zrobić carpaccio z buraka? Ugotowane lub upieczone buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu, tak aby lekko na siebie zachodziły. Przybrać rukolą i pokruszonym serem feta, skropić oliwą z oliwek lub sosem balsamicznym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja bardzo lubię carpaccio z buraka skropione sosem balsamicznym i takie Wam polecam! Smacznego
Codzienne Gotowaniesend', 'pageview'); Składniki: -opakowanie sałatkowego pstrąga tęczowego -garść rukoli -po 1/4 papryki żółtej i czerwonej -3- 4 rzodkiewki -3 pomidorki suszone w oleju -4 zielone oliwki -20 g sera feta -ćwiartka cytryny Sos balsamiczny: -1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżki oliwy -1 łyżeczka miodu -szczypta soli Na talerz wyłożyć rukolę, na niej pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i pomidorki, w plasterki rzodkiewkę, na wierzch pokruszyć ser feta. Obok ułożyć oliwki. Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę. Obok wyłożyć rozdrobnionego pstrąga i skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać solo lub z ciemnym pieczywem lub czosnkowymi grzankami
Kulinarne przemysleniaŚwiąt już niedługo. Między domowymi porządkami polecam przepis na makaron fasolowy, który przyrządziłam z groszkowym pesto, cukinią i feta. Jedliście kiedyś makaron fasolowy? To po prostu makaron z dodatkiem suszonych strączków, stąd ten kolor makaronu, który do złudzenia przypomina makaron pełnoziarnisty. Coraz więcej na rynku pojawia produktów, które zawierają mniej produktów zbożowych, a więcej zdrowszych strączków. Makaron fasolowy(...)porcje 200 g makaronu z fasoli, waga sucha 200 g groszkowego pesto, tutaj przepis 400 g cukinii 2 łyżki oliwy 100 g jarmużu 200 g owczego sera typu feta 30 g parmezanu Przygotuj pesto według przepisu powyżej (kliknij w link). Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z pesto. Pokrój cukinię w cienkie paski
codojedzeniaosób dbających o szczupłą sylwetkę :) Składniki: -4 łyżki kaszy kuskus -1/4 szklanki wody -garść rukoli -5 czerwonych winogron -1/3 granatu -50 g sera feta -świeża bazylia -1 łyżka nasion słonecznika sos winegret: -4 łyżki oleju lub oliwy -1 łyżka miodu -1 łyżka soku z cytryny -1 ząbek czosnku -szczypta soli i pieprzu(...)pestki. Z granatu wyłuskać ziarenka. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Kasze mieszamy z rukolą, winogronem, granatem oraz sosem, wykładamy na półmisek lub salaterkę, na wierzch kruszymy ser feta, układamy listki bazylii i posypujemy prażonym słonecznikiem
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy(...)mięsa dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze przez
Qchnia po prostuzastąpić go zwykłym kuskusem lub drobnym makaronem z pszenicy durum. Składniki na 4 mniejsze porcje lub 2 większe 100g kuskusu perłowego 200g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 100g sera feta 10-15 zielonych oliwek 1 żółta papryka Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku 1 ząbek czosnku 10 listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej(...)Przygotowanie: Kuskus ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, a cebulę w kostkę. Paprykę wydrążyć, także pokroić w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek i listki bazylii posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Wlać do miski z sałatką. Wymieszać do połączenia składników. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco 1/2 cukinii
Healthy food explorerprostu zakochałam...zwłaszcza w tych podawanych z oliwą :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka ciepła woda łyżka oliwy szczypta soli Farsz: 1/2 kostki sera feta opakowanie baby szpinaku pieprz świeżo zmielony ząbek czosnku Oliwa + bazylia do podania Przygotowanie: Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka i delikatnie wyrabiać do połączenia się
ChilliJemySkładniki 1 większy filet z kurczaka opakowanie szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz, czosnek, estragon kilka plasterków fety i sera pleśniowego listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego śmietana(...)Przygotowanie Mięso osuszyć, rozciąć na pół i lekko wyklepać. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i estragonem z oby dwóch stron. Na każdy płat położyć plasterek szynki szwarcwaldzkiej po plasterku fety i sera pleśniowego. Zawinąć w rulonik i zabezpieczyć nitką żeby się nie rozpadły. Gotowe roladki podsmażyć z każdej strony na ładny brązowy kolor. Podlać bulionem, dodać listek laurowy
Gaździnka warzyserwowany z chrupiącymi kawałeczkami pikantnego bekonu.. Mniam Polecam jako pyszną i ciekawą przystawkę do obiadu lub na imprezie . Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości buraczki 1/2 kostki fety 4 łyżeczki miodu kilka plastrów boczku wędzonego chilli mielone 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich 1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego ciemnego sól ,pieprz czarny do smaku koperek do dekoracji(...)Kroimy na grube krążki . W każdym krążku robimy otwór ( jak na zdjęciu ), podsmażamy z obu stron na patelni i układamy na talerzyku . Wydrążone środki siekamy drobno , mieszamy z pokruszoną fetą , orzechami ,krem balsamiczny , miodem i pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładamy na każdy krążek mały kopiec farszu . Boczek kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm , posypujemy chilli i wytapiamy
Ogrodnik w podróżypszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 40 g masła Szczypta soli Farsz Pasta paprykowa (można zastąpić koncentratem/sosem pomidorowym) Ser feta Kilka zielonych oliwek Kawałek żółtej papryki Natka pietruszki (lub oregano/bazylia) Pieprz, suszone oregano Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w dwóch łyżkach ciepłego mleka, zostawić aż zaczną pracować Masło rozpuścić(...)godziny do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm Ułożyć bułeczki obok siebie w formie, farszem
HealthyCreations