pyszną pastę lub szybką sałatkę z ciecierzycy i fety . Do tej sałatki dodaję też sporo kolorowych warzyw. To super pomysł na obiad. Do sałatki z cieciorki i fety wrzucam często również makaron, podsmażanego kurczaka lub moją ulubioną kaszę pęczak. To taki mój najlepszy bazowy przepis, do którego pasuje wiele pysznych dodatków
AniaGotuje.plSKŁADNIKI na 2 smoothie: 1/2 l bulionu warzywnego lub chudego z drobiu 2 małe buraczki ćwikłowe 1 łodyga selera naciowego 50 g sera feta sól i pieprz do smaku szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy extra virgine 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jaabłkowego (ewent. winnego) 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion podgrzać(...)prawie do wrzenia i wyłączyć ogień Surowe buraczki obrać ze skórki, pokroic w kostkę i takie surowe wrzucić do blendera. Do buraczków dodać pokrojony w kawałki seler naciowy, ser feta, przyprawy i cukier. Wszystko zblendować. Buraczki dodać do bulionu, dodać sok z cytryny i oliwę. Zamieszać, włączyć ogień i podgrzać ale nie zagotowywać. Buraczki są najbardziej wartościowe w jaknajbardziej
Sztuka gotowania w/g Samiryświata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 cebula 1 bułka + mleko(...)łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, pokruszoną fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać
KulinarneImpresje.pljajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 130g sera feta szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz masło do wysmarowania formy Wykonanie(...)Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą
Szalona Kuchnia EwelinyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: większa sałata lodowa, opakowanie fety, słoik(...)suszonych pomidorów, słoik czarnych oliwek, 2 łyżki oliwy z pomidorów + 1 łyżka oleju z dodatkiem bazylii. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam i kroję. Pomidory i oliwki osączam z zalewy. Fetę kroję w kostkę, oliwki w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszam z oliwą z pomidorów oraz olejem smakowym
JejKuchniamąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody 2 dkg drożdży nadzienie: 4 jajka 1 opakowanie kulka mozzarelli 100 g sera fety koperek świeży papryczka chili do posmarowania 1 żółtko masło do podania Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, i wody letniej wlewam tyle żeby zaczyn miał(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na deskę, zagniatam je i dziele na cztery części. Każdą część rozciągam na kształt jajka, owalny. Końce sklejam żeby wyszły łódeczki. Ser feta i mozzarelle, kroję i mieszam. Dzielę na 4 części i każdą porcję przekładam do łódeczki. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół. Chaczapuri układam na blaszce wysmarowanej, smaruję roztrzepanym
wesoła kuchniasmaku śródziemnomorskim Składniki - 150 g sera feta - 3-4 łyżki jogurtu greckiego - 2 pomidorki koktajlowe - sól, pieprz - bazylia, oregano - świeże lub suszone Wykonanie Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. P asta pieczarkowa Składniki - 240 g pieczarek - 4 jajka - szczypiorek
Health-Fit-Lifebędę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 200 g. makaronu ( u mnie rurki) 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.) 1/2 opakowania sera typu feta (135 g.) 1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata) 1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2) 150 g. sera żółtego sól, pieprz trochę masła do usmażenia szpinaku Wykonanie: Makaron(...)szpinak. Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podsmażyć, mieszając. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser typu feta, wymieszać, na koniec wlać śmietankę i jeszcze raz wymieszać. Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię. Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce
Agusiowe smakołykiSkładniki 4 buraczki średniej wielkości 100 g orzechów włoskich 1 cebula 1 cytryna 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki miodu 200 g sera feta 2-3 gałązki świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180° C na termoobiegu przez 50 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu(...)szklanej miski.Uprażone orzechy również obieramy ze skórki siekamy na małe kawałki. Do buraczków dodać marynowaną cebulę, miód, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszonym serem feta oraz orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy jako przystawkę do mięs. Smacznego
kgwjanczewomoich ulubionych składników,ale oczywiście możecie go dowolnie modyfikować,tak jak lubicie .Polecam spróbować Składniki: 2 ciasta francuskie 1 pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona 150 g sera fety 30 dag pieczarek 1 czerwona cebulka pół puszki kukurydzy 20 dag sera żółtego oliwa przyprawy Przygotowanie(...)Kurczaka kroimy w większą kostkę,przyprawiamy ulubionymi ziołami ,solimy i smażymy na odrobinie oliwy.Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy na oliwie na rumiano.Paprykę i ser feta kroimy w kostkę,cebulę w piórka,kukurydzę odsączamy z zalewy,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy w misce (zostawiamy tylko trochę sera do posypania
Swojskie jedzonkopłaska łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: · ok. 400 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) · pół opakowania sera feta · 3 duże jajka · 150 ml śmietanki 30 % · 3-4 łyżki drobno startego(...)smaku. Na podpieczony spód wykładam szpinak, wylewam jajeczną masę tak aby pokryć wolne partie na cieście, szczególnie przy brzegach i między szpinakiem i układam na wierzchu kostki sera feta, lekko je wbijając palcem do masy jajecznej. Wkładam do piekarnika na kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a masa się zetnie. Tartę podawać ze świeżą sałatką
Calzonella.comDziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie pomidorów i awokado. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób będziemy potrzebować: - 4 pomidory - 1 dojrzałe, miękkie awokado - pół opakowania sera typu feta - kiełki brokułu - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szczyptę soli - świeżo zmielony pieprz 1. Pomidory kroimy(...)półksiężyce i przekładamy do miski. 2. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie wydrążamy, kroimy w plasterki i przekładamy do pomidorów. 3. Dodajemy również kiełki, pokruszony ser typu feta, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. 4. Całość delikatnie mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Bez CebuliKlasyczne, popularne w naszych domach roladki z kurczaka faszerowane zdrowym szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin(...)zawartych w zielonych liściach. Składniki: 1kg fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Farsz: Cebulę
Szalona Kuchnia Ewelinyszpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego. Składniki: 600g mrożonego szpinaku 600g makaronu penne 350g sera mozzarella 400g fileta z kurczaka 140g sera feta 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 250ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie(...)następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko
Szalona Kuchnia Ewelinycebuli pokrojonej w piórka 150 g ugotowanych buraków pokrojonych na kawałki ( patrz Rada ) 240 g ugotowanej zielonej soczewicy - z 1 puszki lub samodzielnie ugotowanej ( patrz Rada ) 100 g sera feta pokruszonego Przygotowanie sałatki: Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój(...)misce umieść mieszankę młodych listków (są już umyte), czerwoną cebulę, buraczki i soczewicę. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż segmenty pomarańczy i posyp sałatkę serem feta. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą sałatkę na lunch do pracy, weź osobno słoiczek z dressingiem (ponownie nim wstrząśnij) i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. ➤ Rada : Soczewicę i buraki możesz
Chilli Czosnek i Oliwa