tylko! Zapraszam! Składniki: (porcja dla 2-3 osób) 2-3 garście miksu sałat 1 pomidor 1 połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy(...)dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser fetą kroimy w kostkę. Sałatkę układamy na talerzu. Najpierw układamy miks sałat, następnie pomidor, papryka, ser fetę, cebulkę, fasolkę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy rodzynkami i migdałami. Smacznego
Gotuj z MąkąCZARNYCH PIEROGÓW: 150 g ricotty 0,5 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy(...)Ricottę i mozzarellę zmiksuj z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sezam i wymieszaj wszystko dokładnie. FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: Zblenduj mozzarellę, a następnie wymieszaj lub zmiksuj ją krótko z fetą i pieprzem do smaku. FARSZ DO PIEROGÓW BIAŁYCH Z MAKIEM: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobniutko posiekane pieczarki. W trakcie smażenia dodaj posiekaną cebulę, sól i pieprz
Słodko-Słony Świat IlonyDlatego jedzcie, ile możecie, chociaż na zapas najeść się nie można, chociaż moja Pani Matka zdaje się uważać czasami inaczej… Składniki: 1 burak 1/2 granatu 200 g sera feta garść pestek dyni 1 pęczek bazylii 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku(...)Przepis: Buraka gotujecie w łupinie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Granat kroicie na pół i z połowy wyjmujecie pestki, próbując nie zabryzgać całej kuchni, zwłaszcza jeśli jest biała. Fetę odsączacie z serwatki i kroicie w kostkę. Bazylię myjecie i siekacie. Mieszacie wszystko razem w misce, dodajecie pestki dyni, oliwę, sól, pieprz i gotowe. Drugą połówkę granatu zjadacie wieczorem albo
GRUBY WAŁEKSkładniki: 1 brokuł 2 pomidory pół ogórka 20 dag szynki 1 opakowanie sera feta(...)puszka kukurydzy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Oddziel różyczki brokuła i ugotuj go do miękkości. Pokrój w kostkę pomidora, ogórka, szynkę i ser feta. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich brokuła. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy oraz jogurt i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj
Olga Piecze i Gotujepapryki wędzonej 2 łyżki zimnej wody farsz: 200 g śmietany gęstej 18 % 160 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 1 jajko 2 białka sól, pieprz 100 g sera feta natka pietruszki 25 dkg łososia filet sól, pieprz przyprawa do ryb 1 por biała część 11 kulek mozzarelli Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól(...)zarumieni. Farsz: Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut
wesoła kuchniatakiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory(...)oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka kilka foremek do babeczek – użyłam silikonowych Przygotowanie: 1. W miseczce wymieszajcie ser typu feta z pokrojonymi w kostkę: pomidorem, pomidorami suszonymi, oliwkami, żurawiną, przyprawcie do smaku. 2. Ciasto kroję na kilka niedużych kwadratów (kawałek ciasta zostawiam, bo będę nim dekorować wierzch babeczek), każdy
Zasmakuj Kuchnigłówki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ciemnego sosu sojowego(...)Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę w paski, kapustę poszatkować. Tortillę posmarować sosem, na wierzch nałożyć kapustę, pomidorki, cebulę, oliwki, pokruszony ser feta i mięso z kurczaka. Tortillę zawinąć w rulon i smażyć na suchej patelni do zezłocenia. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Jadło i czytadłospaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) 1/4 szklanki śmietany 36% 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, pieprz do smaku prażone orzechy włoskie ser feta Wykonanie: Umyte buraki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny lub do miękkości. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy(...)buraczanego wody w której gotował się makaron. Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie na talerze dekorując posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta. Wszystkim czytelnikom przypominam o haśle rabatowym : ZDROWA-JESIEŃ. 10% na produkty Ambition #myAmbition
Malinowe Pocałunkiascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 długie zielone ogórki 200 g sera feta 1 łyżka majonezu 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku szczypta czosnku granulowanego 1/2 pęczka szczypiorku sól(...)pieprz kilka gałązek świeżego koperku i kawałek czerwonej papryki do dekoracji Wykonanie: Paprykę umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę. Tak samo szczypiorek umyć i drobniutko pokroić. Ser feta rozcieramy z łyzką majonezu oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną czosnku granulowanego. Dodajemy paprykę i szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Olga Piecze i Gotujecoś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 300 g czerwonej papryki (2 sztuki) 20 g sera feta 2 ząbki czosnku tymianek rozmaryn pieprz, sól 5 łyżeczek oliwy z oliwek Przygotowanie: Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić(...)naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami. Przepis ze strony Zdrowo najedzona -dziękuję
Swojskie jedzonkoprzyznać, że jest ok ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z awokado składniki 1 awokado 100 g rukoli 3 pomidory (ja użyłam odmianę pomarańczowych pomidorów) 1 papryka czerwona 100 g sera feta 1 czerwona cebula 50 g (garść) zielonych oliwek Sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu z czerwonego wina 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka miodu Sałatka(...)dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a awokado w dro bną kostkę. Do miski przekładamy umytą rukolę, dodajemy posiekane warzywa i kruszymy ser feta. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i całość polewamy sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinemasła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki 30 g sera mozzarella (żółta, tarta) 30 g tartego parmezanu 60 g sera feta 6 kawałków suszonych pomidorów Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tworząc większy płat. Oprószamy solą, pieprzem oraz nacieramy niewielką ilością (około 1 łyżka) oleju ze słoika(...)całość ostygnie dodajemy tartą mozzarellę oraz parmezan, mieszamy. Mięso rozkładamy na desce (gładką stroną do spodu). Na środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy. Roladę ułożoną łączeniem do góry owijamy plastrami szynki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na około 2 godziny (w temp. pokojowej
Smaki Na Talerzukolację! Podoba Wam się? Portobello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portobello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera feta 20 g pistacji sól i pieprz do smaku plastry czerwonej cebuli zielona sałata 1 batat Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane(...)minut. Po połowie czasu odwróć portabello na drugą stronę, przemieszaj bataty. Przygotuj nadzienie. Cebulę zeszklij na oliwie. Obierz awokado, wydrąż miąż i umieść w malakserze. Dodaj pistacje, czosnek i feta. Zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dopraw solą. Zmontuj burgery. Dwa portabello ułóż na talerzu kapeluszem do dołu, napełnij nadzieniem, cebulą, sałatą i przykryj pozostałymi kapeluszami. Podaj gorące z pieczonymi batatami
codojedzeniakolację! Podoba Wam się? Portabello burgery Składniki: na 2 burgery 4 portabello, średniej wielkości 1 łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera feta 20 g pistacji sól i pieprz do smaku plastry czerwonej cebuli zielona sałata 1 batat Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane(...)minut. Po połowie czasu odwróć portabello na drugą stronę, przemieszaj bataty. Przygotuj nadzienie. Cebulę zeszklij na oliwie. Obierz awokado, wydrąż miąż i umieść w malakserze. Dodaj pistacje, czosnek i feta. Zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dopraw solą. Zmontuj burgery. Dwa portabello ułóż na talerzu kapeluszem do dołu, napełnij nadzieniem, cebulą, sałatą i przykryj pozostałymi kapeluszami. Podaj gorące z pieczonymi batatami
codojedzeniaCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!