wersji ze zwykłym arbuzem, jednak trzeba niemal od razu zjeść, bo puszcza sok. Proponujemy wersję z żółtym, można ją wtedy przygotować z godzinę wcześniej. Składniki 250 g sera feta opakowanie rukoli 250 g żółtego arbuza 2 łyżki(...)jasnego miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 50 ml oliwy z oliwek kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie Rukolę rozłożyłem na półmisku, na niej pokrojone w kostkę : ser feta i arbuz. Sos : wymieszałem oliwę z oliwek z miodem i musztarda francuską. Sałatkę polałem tak przygotowanym sosem, posypałem kolorowym pieprzem
R'n'G Kitchenjest trudne, ot - smażymy jak naleśniki, ważne tylko by wypełnić je wyrazistymi dodatkami. Ja dołożyłam obok świeżego ogórka także ogórka małosolnego, rukolę, szynkę, sałatę. Może być też ser feta, czy jak ktoś lubi - nawet pieczone mięso. Całość świetnie zastępuje pszenne tortille. Co prawda, czuć, że to jest jednak omlet a nie tortilla, ale tak podany omlet smakuje moim(...)drugą stronę. Gotowe omlety faszerujemy ulubionymi dodatkami i zawijamy najpierw dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę. Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnysię dobrze we własnej skórze ;-). Koniec paplania, idziemy robić pyszną sałatkę! SKŁADNIKI: - 2 garście ulubionej sałaty ( u mnie rzymska i masłowa) - 6-8 dużych truskawek - 1 łyżka pokruszonego sera feta (wybierz ten o mniejszej zawartości tłuszczu) - 6-7 sztuk orzechów pekan, podprażonych na suchej patelni - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1/8 melona pokrojonego w kostkę dressing: - 15 listków melisy(...)zmiksować blenderem sos Nie dosalam sałatki, staram się ograniczać sól. Ponieważ ostatnio mam wrażenie, że mam opuchniętą twarz i nogi. Widzę już pierwsze efekty. Polecam Wam, odstawić sól, zresztą feta jest już dość słona. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą i gotowe! Fit kolacja lub obiad gotowy! Smacznego
SMYKWKUCHNIszkl. oliwy do polania pomidor\u00f3w\r","szczypta cukru\r","s\u00f3l, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra\r","Gar\u015b\u0107 bazylii\r","Dodatkowo (opcjonalnie)\r","Feta\r","grzanki\r","\u015bmietana"],"name":"Zupa krem z pieczonych pomidor\u00f3w, zupa krem pomidorowa","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Pomidory kroimy na \u00f3semki lub mniejsze na po\u0142\u00f3wki(...)pomidorów 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 1/4 szkl. oliwy do polania pomidorów szczypta cukru sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra Garść bazylii Dodatkowo (opcjonalnie) Feta grzanki śmietana Sposób przygotowania Pomidory kroimy na ósemki lub mniejsze na połówki. Przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Czosnek przekrawamy na pół, dodajemy do pomidorów. Dodajemy kilka liści bazylii, polewamy
Mieszam w Garnkupapryką. Dla 4 osób: ● 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne) ● 2 pomidory (380g) ● 1 mała czerwona cebula (100g) ● 65 g natki pietruszki ● 90 g fety Sos z czerwonej papryki : ● 1 mała czerwona papryka (150g) ● 1 ząbek czosnku ● 1 łyżeczka tymianku ● 1 łyżka octu jabłkowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 80 ml. bulionu warzywnego(...)wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź. W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną fetą. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub domieszać do sosu odrobinę papryczki chili (dozuj ją z umiarem, niektóre są bardzo ostre
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasuszonych pomidorów 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii odrobina świeżej bazylii 50 gram sera feta Makaron gotuję we wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu lub niekiedy minutę krócej. Szalotkę i czosnek siekam drobno. Kurczaka kroję w kostkę. Szpinak i liście botwiny dokładnie(...)minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję liście botwiny i szpinak. Całość smażę jeszcze minutę lub dwie. Ściągam z ognia i mieszam z ugotowanym makaronem. Podaję z pokruszoną fetą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajafileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 150 g sera feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą(...)przyprawy według uznania). Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do miękkości. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plastry, cebulę w piórka, pomidory w paseczki. Ser feta kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa wraz z serem mieszamy ze sobą. Wlewamy oliwę z oliwek wymieszaną z wodą i przyprawą do sałatek. Ponownie mieszamy. Podajemy z ciepłymi ziemniaczkami
VioletoweKucharzeniepiersi z kurczaka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 opakowania przyprawy gyros 1 średnia biała cebula 1 zielona papryka 330 ml śmietany 18% 1 łyżka keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso(...)kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę i keczup i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi
Moje Kuchenne Rewelacjeszkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem, pieprzem i solą. Każdego buraka owijamy w osobną folię(...)tego mandoliny. W misce mieszamy rukolę i roszponkę. Polewamy je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem. I gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka z pieczonego buraka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujefarszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego (może też być świeży) pół kulki mozzarelli łyżka tartego parmezanu 100 g żółtego sera pół kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy(...)żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę dorzucamy do farszu. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a fetę kruszymy. Dorzucamy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowa wlewamy
PatiGotujeświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Olej do smażenia Nadzienie: 2 duże piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia) 1 duży pomidor ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta Kilka czarnych oliwek Sos: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 małe ząbki czosnku 1 ogórek świeży Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób(...)zaplatamy w warkocze. Oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor. Sałatę łączymy z pomidorem, pokrojonymi w talarki oliwkami i serem feta. Sos: Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem. Wykonanie: Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu
Kuchnia w czekoladzierobiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenygustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie(...)wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać od razu po przyrządzeniu
Fitsweet.melubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli
Fitsweet.mezasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 1 łyżka masła sól, pieprz, kolendra mielona i zioła Kaszę bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia(...)całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja